Σε πέντε δόσεις ο ΕΝΦΙΑ – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για το 2017.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Περισσότεροι από 7,4 εκατομμύρια  ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 2,65 δισ. ευρώ σε 5 δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου. Όσοι φορολογούμενοι εντοπίσουν λάθη στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας από την εφορία θα πρέπει να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές ενώ έκπτωση 50% μπορεί να εξασφαλίσουν όσοι πολίτες έχουν μικρά εισοδήματα και μικρή ακίνητη περιουσία.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς από πέρυσι το όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου μειώθηκε από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ ενώ αυξάνονται όλοι οι συντελεστές. Για παράδειγμα κάποιος που έχει ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ, επιβαρύνεται πλέον με φορολογικό συντελεστή 0,15%. Αντίστοιχα κάποιος που έχει ακίνητο με αξία έστω και κατά ένα λεπτό του ευρώ μεγαλύτερη από τις 300.000 ευρώ θα καταβάλλει συμπληρωματικό φόρο με συντελεστή 0,35%.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι έχει καταργηθεί η έκπτωση 20% που ίσχυε για τα ξενοίκιαστα ή τα μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα.

Η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω του taxisnet ή να πληρωθεί στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.

Προηγούμενο άρθροΜια συνέντευξη γεμάτη ψέματα… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΙσπανία: Τουλάχιστον 48 τραυματίες από τη σύγκρουση τραίνου στη Βαρκελώνη
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ