25η Μαρτίου: Τι γιορτάζουμε σήμερα και χρόνια πολλά από τον «Έμβολο»

Η ιστοσελίδα μαζικής ενημέρωσης «Έμβολος» και όλο το επιτελείο του εύχονται στους αναγνώστες τους Χρόνια Πολλά με κάθε χαρά και ευτυχία στην ζωή τους.

Σήμερα 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την Επανάσταση των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού για την αποτίναξη 400 χρόνων σκλαβιάς.

Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του οκταετούς, συνολικά, αγώνα των Ελλήνων (1821-1829) διεξήχθησαν μεταξύ αυτών και των οθωμανικών στρατευμάτων περισσότερες από 1.000 μάχες.

erty1821

Την ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων ξεκίνησαν και τελείωσαν δυο πρίγκιπες, οι οποίοι ήταν και αδέλφια: ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, που κήρυξε την έναρξή της στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, (περιοχή που σήμερα ανήκει στη Ρουμανία), στις 22 Φεβρουαρίου του 1821 και ο πρίγκιπας Δημήτριος Υψηλάντης, που έδρασε στον ελλαδικό χώρο από το 1821, δίνοντας την τελευταία, νικηφόρα, μάχη εναντίον των Τούρκων, στην Πέτρα της Βοιωτίας, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1829.

Παράλληλα με την Επανάσταση του 1821 εορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Την χαρμόσυνη Αγγελία που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στη Θεομήτορα Παναγία , ότι Αυτή θα είναι η γυναίκα που δια μέσου της θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού. «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλη»  της ανακοίνωσε ο Αρχάγγελος. Εκείνον πού με την εκούσια θυσία του επάνω στο Σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο και την καταστροφή στην οποία είχε οδηγηθεί μετά την πτώση των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο και την εμφάνιση της αμαρτίας στον κόσμο.

evaggel12
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθιερώθηκε γύρω στον 4ο αιώνα και μετά τον ορισμό της εορτής των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.

Το απολυτίκιο του Ευαγγελισμού

Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον

 και του απ’ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις.

Ο υιός του Θεού υιός της Παρθένου γίνεται

 και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται.

Προηγούμενο άρθροΓιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου
Επόμενο άρθροΠλατύ: Έγινε Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων. Η παρέλαση αναβλήθηκε λόγω καιρού (Βίντεο-φωτο)