1ο Δημ. Σχολείο Αλεξάνδρειας: “Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ” ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!!! 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ!!!

Μεγάλη διάκριση έλαβε η ταινία “Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ”  δημιούργημα μαθητών και γονέων το 1ου  Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας  με την καθοδήγηση της εξαίρετου εκπαιδευτικού κας Βασιλικής Μηρτσέκη . Θερμά συγχαρητήρια και από τον  “Έμβολο” γι΄  αυτήν την σπουδαία τιμητική διάκριση!

bas-mirts2
Η εξαίρετη και ευαισθητοποιημένη εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας κα Βασιλική Μηρτσέκη η οποία έκανε κατάθεση ψυχής, καρδιάς και γνώσεων στην δημιουργία της ταινίας!

 

 

Παραθέτουμε άρθρο  της εκπαιδευτικού κας Βασιλικής Μηρτσέκη

Θα μου επιτρέψετε  μια ανάρτηση πιο προσωπική σήμερα. Από χθες το απόγευμα γνωρίζω πως η ταινία των μαθητών και μαθητριών μου  ‘Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ” κατέκτησε το 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ στο διαγωνισμό. ‘Ενας πλανήτης , μία ευκαιρία” μα δεν αναφέρθηκα σε αυτό  καθώς οι μαθητές μου ήθελα να το μάθουν το πρωί στην τάξη  οπότε κράτησα για μένα και ελάχιστους φίλους εκτός διαδικτύου το αποτέλεσμα 3η θέση λοιπόν κατέλαβε η ταινία μας “Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ” στον διαγωνισμό ” Ένας πλανήτης ,μια ευκαιρία”.

a6
Από τα γυρίσματα της ταινίας.

Ο μαθητικός αυτός διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, την ΝΕΡΙΤ και την Διεύθυνση Εκπαιδευτικής τηλεόρασης..

Επιλέχθηκε ανάμεσα σε  240 συμμετοχές,4000 μαθητές και 170 σχολεία και πραγματικά, το πλήθος των ταινιών και μόνο, κάνει αυτή τη διάκριση μοναδική και μας τιμά ιδιαίτερα.

Η ταινία μας προσεγγίζει ένα θέμα που ποτέ κανείς μας δεν περιμένει για τον εαυτό του και το παιδί του. Ο Αλέξανδρος είναι ένα παιδί που η ζωή ξαφνικά τον φέρνει αντιμέτωπο με μια νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που τον φρενάρει  αλλά με την αγάπη και το ενδιαφέρον των συμμαθητών του επιστρέφει  στη ζωή και αποφασίζουν όλοι μαζί να προχωρήσουν και να διεκδικήσουν την επόμενη μέρα όπου η διαφορετικότητα δεν θα ναι εμπόδιο και η καθημερινότητα θα δίνει σε όλους ίδιες ευκαιρίες..

Εκείνο που κάνει ιδιαίτερη την ταινία είναι το μήνυμα που ήθελαν  να περάσουν τα παιδιά με το σενάριό τους. Το μήνυμα πως ,κάποια στιγμή πρέπει να δούμε κατάματα πως ναι ,είμαστε διαφορετικοί ,αλλά επιτέλους πρέπει να κατανοήσουμε πως είμαστε ίσοι και πως σε όλους αξίζει να έχουν ευκαιρίες να ζήσουν, να ονειρευτούν ,να ελπίζουν ,να προσπαθούν, να ονειρεύονται να τολμούν ακόμα και αν υπάρχει  μιαa3 σωματική ή νοητική αδυναμία ..   Είμαι περήφανη για τους 11χρονους μαθητές και μαθήτριές μου όχι μόνο γιατί το μήνυμά τους άγγιξε τους ανθρώπους της επιτροπής αλλά , γιατί τόλμησαν να κάνουν ένα σενάριο που προσπαθεί να ταρακουνήσει και να στείλει το μήνυμα κοινών αγώνων και κοινών προσπαθειών  ανθρώπων ΑμΕΑ και μη για έναν καλύτερο κόσμο. Για μια νέα “ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ”. Είμαι περήφανη που “έχτισαν” ένα σενάριο μυθοπλασίας  αλλά το έκαναν μέσα από την αληθινή τους επαφή με τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Αλεξάνδρειας  με τα οποία κάνουν παρέα, παίζουν, γελούν, δημιουργούν.

Είμαι περήφανη που η τελευταία τους σκηνή είναι αληθινή. Μια κινητοποίηση που δεν σχεδιάστηκε  για την ταινία αλλά τελικά έδεσε με το σενάριο και ενσωματώθηκε σε αυτή. Είχαν σχεδιάσει να μοιράσουν 300 φυλλάδια σχεδιασμένα όλα στο χέρι, όπως στο χέρι και σε χαρτόνι του μέτρου, ήταν το πανό που έφτιαξαν τα ίδια ,στηρίζοντας την διαφορετικότητα αλλά και την ισότητα..Και αποφάσισαν να το δείξουν και στην ταινία τους αυτό θέλοντας να κινητοποιήσουν και άλλους συμμαθητές τους σε άλλες περιοχές της Ελλάδας -και όχι μόνο -να το πράξουν.

Καταφέραμε και πήγαμε  ένα βήμα πιο πέρα την  διδακτική -παιδαγωγική κάνοντας άνοιγμα στην κοινωνία και πραγματικά από ότι φάνηκε και φαίνεται ,η κοινωνία όχι μόνο το αποδέχεται αλλά και το επικροτεί.. Μα δεν μπορώ να αφήσω και κάτι ακόμα έξω. Τη  συμμετοχή  στο διαγωνισμό  και την προσπάθεια τόσων σχολείων και μαθητών (και επιτρέψτε  μου εδώ να πω ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ  σε  ΟΛΟΥΣ τους  μαθητές ,εκπαιδευτικούς και συνεργάτες που συμμετείχαν και συνέδραμαν στις ταινίες αυτές) που δείχνει  ολοφάνερα πια πως ο κινηματογράφος και η δημιουργική μαθητική κινηματογραφική  παραγωγή στη χώρα μας συνεχώς αναπτύσσεται και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ όψιν του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ.

a4
Από τα γυρίσματα της ταινίας

Πρέπει το Υπουργείο μας  να δημιουργήσει υποδομές που θα προωθούν τέτοιες δράσεις γιατί όλα όσα προανέφερα περί συμμετοχών ,σχολείων και μαθητών , αποδεικνύουν  περίτρανα πως ο κινηματογράφος -ένα άγνωστο πεδίο πριν λίγα χρόνια στα σχολεία μας -τόσο ως προς την παραγωγή ταινιών όσο και ως προς την χρήση του για διδακτικούς-παιδαγωγικούς σκοπούς ,κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος , στη συνείδηση και σκέψη των εκπαιδευτικών ..

a2

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΜΟΥ που κατάφεραν ακόμα μια φορά να δείξουν πως η συνεργασία, η ομαδικότητα, η ευαισθησία είναι ΑΡΧΕΣ που ακόμα κερδίζουν.. Ευχαριστώ από καρδιάς ,και εκφράζω και την θέση των μαθητών μου  αυτή την στιγμή, τους γονείς τους  ,την Κ. Έφη  Αντωνιάδου (υπεύθυνη προγραμμάτων στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Ημαθίας)  το ΝΙFF, την κ. Ρενέ Νικολάου και την κ, Jan Broberg Carter που μας χάρισαν μουσικά τους κομμάτια αποκλειστικά για την ταινίας μας,το Ειδικό Σχολείο Αλεξάνδρειας  και το σχολείο μας.  που πίστεψαν  σε εμάς,μας στήριξαν και μας ενθάρρυναν να τολμήσουμε. …

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    Βραβεία Κριτικής Επιτροπής

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

1Ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

     Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ,  13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

2Ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

     ΧΡΟΝΟΓΡΑΜΜΗ, Δημοτικό Σχολείο Βαρνάβα Αττικής

3Ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

     Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, 1Ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

1Ο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

     ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΝΩΑ, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας

2Ο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

     ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΔΟΠΕΙΟ … ΣΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΑΔΙΚΟ, 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ANIMATION – ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ANIMATION

     TO ΑΡΩΜΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ, Δημοτικό Σχολείο Κατσικά Ιωαννίνων

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

1Ο Βραβείο

     ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ, 4ο Δημ. Σχολείο Ελληνικού

2ο Βραβείο

     ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ… Δημ. Σχολείο Κροκέων

3ο Βραβείο (Ισοτίμως)

     TO ΑΡΩΜΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ, Δημ. Σχολείο Κατσικά Ιωαννίνων

     … ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ, Δημ. Ποσειδωνίας Σύρου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ DVD

1Ο Βραβείο (Ισοτίμως)

     ΑΒΓΩ, 16ο Δημ. Σχολείο Κατερίνης

     FREE MIND, Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη

2Ο Βραβείο (Ισοτίμως)

     ΤΥΦΛΟΜiΓΑ, 2ο Δημoτικό Σχολείο Μελίκης Ημαθίας

     ΜΙΑ & ΆΛΛΗ, Πρότυπο Πειραμ. Δημ. Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών

      Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ, 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

 

 Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

1Ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

     ΚΟΙΤΑΞΕ ΜΕ, Γυμνάσιο Φιλιατών Θεσπρωτίας

2Ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (Ισοτίμως)

     ΗΡΩ, Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Κω

     ΣΚΙΕΣ, 5Ο ΓΕΛ ΚΑΒΑΛΑΣ

3Ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

   Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΑΠΗ, Γυμνάσιο Καρλοβασίων Σάμου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

     ΤΙ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΕΣ ΜΟΥ… ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, 1ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

1ο Βραβείο

     ΟΥΤΟΠΙΑ, Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Σύμης

2ο Βραβείο (Ισοτίμως)

     ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ , 2ο Γυμνάσιο Χανίων

     Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ, Εκπαιδευτήρια Μπουγά

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ DVD

1Ο Βραβείο (Ισοτίμως)

     ΑΟΡΑΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΓΑΠΗΣ, Γέννειο ΓΕΛ Πάτμου

      ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ, 1ο ΕΠΑΛ Κιάτου

2Ο  Βραβείο (Ισοτίμως)

     Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΑΠΗ, Γυμνάσιο Καρλοβασίων Σάμου

     ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΑ ΡΟΛΟΓΙΑ, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή

     ΈΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Α΄ Αθήνας

 ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ  ΚΑΪΡΟΥ, ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, για τη συστηματική και δυναμική συμμετοχή του.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του Πρόεδρου της Δημ. Κοιν. Μελίκης στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθέριου-Κορδελιού
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Γυμνασίου Πλατέος στο 1ο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πυλαίας-Χορτιάτη