Τα έθιμα του Πασχαλινού τραπεζιού

 

Πατροπαράδοτη μαγειρίτσα, αρνί σούβλας ή φούρνου, κοκορέτσι, λεμονάτες πατάτες φούρνου, φρέσκο ψωμί, τζατζίκι, σαλάτες, αυγά, τσουρέκι, κρασί και διάφορα

nansi
Γράφει η Νάνση Χαρίση

γλυκίσματα με οικογένεια και φίλους κάνουν το τραπέζι να φαντάζει ότι έχει και του «πουλιού το γάλα».

Το Μεγάλο Σάββατο, η πρώτη Ανάσταση και η μαγειρίτσα

Μετά την Ανάσταση στην εκκλησία και αφού φέρουν στο σπίτι τις αναμμένες λαμπάδες για καλή τύχη με το άγιο φως, οι νοικοκυρές στρώνουν το τραπέζι και σερβίρουν την πατροπαράδοτη

DSC04996
Στο τραπέζι η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα

μαγειρίτσα. Η μαγειρίτσα είναι το πρώτο φαγητό που έχει κρέας και το καταναλώνουμε αμέσως με την λήξη της 40ήμερης νηστείας. Φτιάχνεται με εντόσθια αρνιού με την προσθήκη χορταρικών

DSC04994
Τσούγκρισμα κόκκινων αυγών… Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!!!

κυρίως μαρουλιού και χυμό λεμονιού. Σε αυτό το τραπέζι ξεκινάει και το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών ευχόμενοι το «Χριστός Ανέστη» με αντίφωνο το «Αληθώς Ανέστη». Παράλληλα ετοιμάζουν το αρνί ή το κοκορέτσι που θα σουβλίσουν το πρωί της Κυριακής.

Έθιμα την Κυριακή του Πάσχα

Την άγια αυτή μέρα πρωταγωνιστικό ρόλο απ΄ άκρη σ΄ άκρη στην Ελλάδα παίζει το σουβλιστό αρνί που ψήνουν στην ύπαιθρο και στις αυλές. Σύμφωνα με την παράδοση το ψήσιμο του αρνιού έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα όπου οι αρχαίοι Έλληνες, σαράντα ημέρες μετά τον θάνατο των συγγενών τους, συνήθιζαν να μαγειρεύουν δίπλα από τον τάφο, καθώς πίστευαν ότι στο γεύμα που δίνεται μετά την ταφή και στο μνημόσυνο, συμμετέχει και ο ίδιος ο νεκρός. Οι αρχαίοι έψηναν αρνιά σε εστίες, έπιναν νερωμένο κρασί και χόρευαν για να τιμήσουν τον προσφιλή νεκρό τους.

DSC05014
Αρνί στη σούβλα και κοκορέτσι μαζί.

Το καλό ψήσιμο ενός μεγάλου αρνιού βάρους 12-14 κιλών γίνεται σε χαμηλή φωτιά και χρειάζεται 4 1/2-5 ώρες. Αν είναι μικρότερο, βάρους 8-10 κιλών χρειάζεται 4 ώρες περίπου.

Δέστε οδηγίες για σουβλιστό αρνί >>>εδώ.

Σύμφωνα με την Ιουδαϊκή παράδοση το αρνί συμβολίζει το εξιλαστήριο θύμα και για τον λόγο αυτό ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ονομάζει τον Χριστό ως ο «αμνός ο αίρων την αμαρτία του κόσμου».

Στα μαύρα χρόνια της τούρκικης σκλαβιάς, οι κλέφτες και οι αρματολοί, όταν έκαναν ανακωχή, σούβλιζαν αρνιά γιατί πίστευαν ότι ο τιμώμενος Χριστός θα χαρίσει την «ανάσταση» και στο σκλαβωμένο γένος των Ελλήνων.

Το έθιμο του γυρίσματος του αρνιού στην σούβλα πρωτοξεκίνησε από την Πελοπόννησο και την Ρούμελη για να περάσει με το διάβα του χρόνου και στις υπόλοιπες περιοχές της πατρίδας μας. Στις μέρες μας το σουβλιστό αρνί είναι οικογενειακή – φιλική αλλά και διασκεδαστική συνήθεια.

IMG_4918
Αρνί στον ξυλόφουρνο.

Σε όλη την Ελλάδα τα πασχαλινά έθιμα είναι περίπου τα ίδια με μικρές ή και μεγάλες πολλές φορές διαφοροποιήσεις.

Δεύτερος πρωταγωνιστής μετά το σουβλιστό αρνί την μέρα του Πάσχα είναι το κοκορέτσι. Το κοκορέτσι είναι παραδοσιακό ελληνικό ψητό φαγητό από εντόσθια ζώων (έντερα, συκωταριές, γλυκάδια κ.α.). Βασικά  σερβίρεται ως ορεκτικό, κομμένο σε στρόγγυλες φέτες ενώ άλλες φορές άστατα και μέτρια κομμένο. Παρασκευάζεται όλο το χρόνο, αλλά περισσότερο συνηθίζεται να υπάρχει στο Πασχαλινό τραπέζι. Χρειάζεται προσοχή κατά την παρασκευή του και ιδιαίτερα απαιτείται σχολαστικός καθαρισμός των εντέρων περιτυλίγματός του.

Από ποτά στο Πασχαλινό τραπέζι εκείνο που κυριαρχεί είναι το κόκκινο κρασί. Στο ποτό όμως πάντα πρέπει να έχουμε μέτρο και σύνεση.

Αναπόσπαστα γλυκά του Πασχαλινού τραπεζιού αποτελούν ο μπακλαβάς και το γαλακτομπούρεκο χωρίς βέβαια να απουσιάζουν το τσουρέκι και τα διάφορα κουλουράκια.

Καλό Πάσχα και καλή σας όρεξη.

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Koσμοσυρροή στην περιφορά του Επιταφίου- βίντεο-φωτο
Επόμενο άρθροΠλατύ: Οι Παλαίμαχοι του ΑΣΤΕΡΑ δείχνουν το δρόμο!!! Βίντεο-φωτο