Σήμερα η μέρα απαιτεί να «δημιουργήσουμε» τις δικές μας γλυκές γεύσεις για να δώσουμε χαρά στους ανθρώπους μας…
Εμείς στο embolos ζητήσαμε από τον γνωστό ζαχαροπλάστη Σωτήρη Λασκαρίδη, καθηγητή της σχολής γαστρονομίας Etoile.
Η ιδέα να φτιάξουμε ένα βουναλάκι από μελομακάρονα, λίγους κουραμπιέδες και να ρίξουμε ζεστή σοκολάτα υγείας είναι μια πρόταση που θα διακοσμήσει το γιορτινό σας τραπέζι…
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ EXECUTIVE PASTRY CHEF ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ETOILE AΘΗΝΑ
125 ml χυμό πορτοκάλι
250 ml λάδι ηλιέλαιο
50 γρ. μέλι θυμαρίσιο
90ml νερό
100 γρ. ζάχαρη
5 γρ. αμωνία
5 γρ. κανέλα
3 γρ. γαρύφαλο
1 δόση βανίλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
500 γρ. αλεύρι μαλλακό
7 γρ. μπέικιν πάουντερ
120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
500 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη
100 ml γλυκόζη
50 ml μέλι
Μισό λεμόνι κομμένο σε 2 φέτες
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
Καρύδι ψιλοκομμένο
Μέλι θυμαρίσιο
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να «δέσει» το σιρόπι.
Σε μια μεγάλη μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά κατά σειρά εκτός από το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε δυνατά με τα χέρια μας.
Κοσκινίζοντας προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε δυνατά ενσωματώνοντας και τα υπόλοιπα υλικά.
Η ζύμη είναι έτοιμη μόλις ξεκολλά από τα τοιχώματα της μπασίνας.
Πλάθουμε σε μικρά μικρά μπαλάκια και τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα και πιέζουμε ελαφρά για να αποτυπωθεί το σχήμα στην ζύμη.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε απόσταση το ένα από το άλλο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά.
Όπως είναι τα μελομακάρονα ζεστά τα «βουτάμε» στο κρύο σιρόπι για δευτερόλεπτα.
Σερβίρουμε σε γιορτινή πιατέλα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και μέλι θυμαρίσιο.
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Μπορούμε να κάνουμε τα μελομακάρονα «γεμιστά» με καρύδια. Στο κέντρο της ζύμης βάζουμε μισό καρύδι και «κλείνουμε» το μελομακάρονο.