Παστός μπακαλιάρος με αγγινάρες ντοματούλα και μυρωδικά στη λαδόκολλα
Από την βραβευμένη Νανά Γκαμπούρα executive chef καθηγήτρια της σχολής γαστρονομίας ETOILE Αθήνα
Υλικά
1 κιλό μπακαλιάρο παστό
4 κεφάλια αγγινάρας καθαρισμένα ή κατεψυγμένα
2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
12 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό από 2 λεμόνια
φρέσκο θυμάρι
χοντροκομμένο φρέσκο πιπέρι
4 λαδόκολλες + 4 κομμάτια αλουμινόχαρτο = σαν πακετάκι
Για το φινίρισμα
50 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
Τρόπος παρασκευής
Τινάζουμε τον μπακαλιάρο για να φύγει το πολύ αλάτι
Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο στο νερό για 24 ώρες, αλλάζοντας τουλάχιστον 4 φορές το νερό.
Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 180ο C.
Κόβουμε το μπακαλιάρο σε 4 μερίδες.
«Σε κάθε πακετάκι» που δημιουργούμε με το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα βάζουμε δυο φέτες ντοματούλα και από πάνω ένα κομμάτι μπακαλιάρο. Προσθέτουμε το σκόρδο, πασπαλίζουμε με τζίντζερ, αλάτι, πιπέρι.
Βάζουμε μια αγγινάρα δίπλα από τον μπακαλιάρο.
Πασπαλίζουμε με θυμάρι, περιχύνουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο και μισό λεμόνι.
Τέλος ρίχνουμε ¾ του ποτηριού νερό.
Κλείνουμε καλά το κάθε πακετάκι και το βάζουμε σε ταψί.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 3 φορές ακόμα αφού κάθε πακετάκια αντιστοιχεί σε ένα άτομο.
Ψήνουμε στον φούρνο για μισή ώρα.
Ανοίγουμε προσεκτικά το κάθε πακετάκι γιατί βγαίνει καυτός αχνός.
Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο και πασπαλίζουμε με λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα.