Σήμερα 8 Μαρτίου τιμούμε την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις περισσότερες χώρες του  κόσμου. Είναι μια μέρα που οι γυναίκες τιμώνται  για τα επιτεύγματά τους χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εθνικές, παραδοσιακές, γλωσσικές, πολιτιστικές, οικονομικές ή πολιτικές διαιρέσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε από τις κινητοποιήσεις των εργατικών κινημάτων στα τέλη του εικοστού αιώνα στη Βόρεια Αμερική και σε όλη την Ευρώπη.

Από αυτά τα πρώτα χρόνια, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει λάβει μια νέα παγκόσμια διάσταση για τις γυναίκες στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το διεθνές κίνημα των γυναικών αυξάνεται και έχει ενισχυθεί με τέσσερις παγκόσμιες διασκέψεις των γυναικών των Ηνωμένων Εθνών. Έχει επίσης βοηθήσει να γίνει ο εορτασμός ένα σημείο συσπείρωσης για να καταδείξει την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών και της συμμετοχής στις πολιτικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Ιστορική αναδρομή

1909 Η πρώτη επίσημη  ημέρα της γυναίκας ορίσθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 28 Φεβρουαρίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής όρισε αυτή η ημέρα προς τιμήν της απεργίας του 1908 των εργαζομένων στην υφαντουργία στη Νέα Υόρκη, όπου οι γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στις συνθήκες εργασίας.

1910 Η Σοσιαλιστική Διεθνής, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη, καθόρισε μια Ημέρα Γυναικών παγκόσμιου χαρακτήρα, για να τιμήσει το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών και να οικοδομήσει την υποστήριξη για την επίτευξη καθολικής ψηφοφορίας για τις γυναίκες. Η πρόταση έγινε δεκτή με ομόφωνη έγκριση από τη διάσκεψη με συμμετοχή πάνω από 100 γυναικών από 17 χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν οι πρώτες τρεις εκλεγμένες γυναίκες στο Κοινοβούλιο της Φινλανδίας.

1911 Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Κοπεγχάγης, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά (19 Μαρτίου) στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες και άνδρες συμμετείχαν σε συλλαλητήρια. Εκτός από το δικαίωμα του εκλέγειν και να κατέχει δημόσια αξιώματα, διεκδίκησαν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, στην επαγγελματική κατάρτιση και απαίτησαν να τεθεί τέλος  των  διακρίσεων στην εργασία.

1913-1914 Η Ημέρα της Γυναίκας έγινε επίσης ένας μηχανισμός για τη διαμαρτυρία ενάντια στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Ως μέρος του κινήματος ειρήνης, Ρωσίδες γιόρτασαν για πρώτη φορά την εορτή της Γυναίκας την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Αλλού στην Ευρώπη γύρω στις 8 Μαρτίου του επόμενου έτους, οι γυναίκες πραγματοποίησαν  συλλαλητήρια, είτε για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο ή για να εκφράσουν την αλληλεγγύη με άλλους που αντιδρούσαν.

1917 Στο πλαίσιο του πολέμου, οι γυναίκες στη Ρωσία και πάλι επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν και να απεργήσουν για “Ψωμί και Ειρήνη» την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου (η οποία έπεσε στις 8 Μαρτίου στο Γρηγοριανό ημερολόγιο). Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο τσάρος παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση χορήγησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.

1975 Κατά τη διάρκεια του έτους της Γυναίκας, τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Η σημερινή μέρα  Τρίτη 8 Μαρτίου είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον πλανήτη  για την υποστήριξη της ισότητας, και την ανάδειξη της θέσης των γυναικών στην κοινωνία

Η google για να τιμήσει την σημερινή μέρα της γυναίκας έφτιαξε διάφορα μικρά βιντεάκια τα οποία μπορείτε να δείτε από την ιστοσελίδα της GOOGLE.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Γεωργών με βουλευτές της Ημαθίας (ΔΤ)
Επόμενο άρθροΜελίκη: Μάγεψαν οι χορωδίες της Μελίκης με το « Σμυρναίικο Μινόρε».