Οι παιδίατροι συνιστούν τον εμβολιασμό για όλα τα παιδιά άνω των δύο μηνών για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β, προτείνουν την ένταξή του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, προβάλλοντας τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Οι γονείς συντάσσονται με την άποψη των παιδιάτρων, αλλά η τιμή του εμβολίου (105 ευρώ η δόση), και η μη αποζημίωσή του από το Ταμείο τους , λειτουργεί αποτρεπτικά για τον εμβολιασμό.
Από την άλλη πλευρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ), δεν κρίνει σκόπιμη την ένταξή του στο Εθνικό Πρόγραμμα, ώστε να αποζημιώνεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και επικαλείται την χαμηλή επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης στη χώρα, αναφέροντας μάλιστα ότι ακόμα και σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, δεν έχει εφαρμοστεί ο μαζικός εμβολιασμός.
Φέτος καταγράφηκαν , τρία κρούσματα στα Ιωάννινα και ένα στην Πάτρα σε φοιτητές και πέντε σε βρέφη στο Μενίδι, όπου τα δύο κατέληξαν και όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες η νόσος παρουσιάζει υψηλή θνησιμότητα, περίπου στο 10%, ενώ , το 20% των παιδιών που θα νοσήσουν παρουσιάζουν μόνιμες αναπηρίες .
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνο Νταλούκα, η ΕΕΕ «όχι μόνο δεν ενέκρινε τον εμβολιασμό, αλλά ούτε καν υποσημείωσε ότι υπάρχει εμβόλιο και δεν αποζημιώνεται». Όπως είπε αυτό δημιουργεί ανασφάλεια για σύσταση εμβολιασμού μεταξύ των παιδιάτρων και δύο ταχυτήτων παιδιά, αφού οι γονείς που μπορούν να πληρώσουν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
«Η νόσος μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό», επισήμανε ο κ. Νταλούκας, προσθέτοντας ότι «η πρωτογενής πρόληψη παραμένει το ζητούμενο».
Το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα Β κυκλοφορεί στην Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια, αλλά λόγω απουσίας ασφαλιστικής κάλυψης η πρόληψη είναι ιδιαίτερα χαμηλή, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα, τόσο των παιδιάτρων όσο και των γονέων θεωρούν την μηνιγγίτιδα Β ως μία απειλητική για τη ζωή νόσο με πολύ σοβαρές συνέπειες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασε ο Επ. Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Παν/μιου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, υπάρχει σύγκλιση απόψεων παιδιάτρων και γονέων για την αναγκαιότητα πρόληψης της νόσου και την ασφαλιστική κάλυψη του εμβολιασμού. Πιο συγκεκριμένα, τα 2/3 των παιδιάτρων θεωρούν ότι η μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, με σοβαρές συνέπειες (99%). Αντίστοιχα, οι γονείς στη συντριπτική τους πλειονότητα αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα της νόσου (88,5%), καθώς και τις συνέπειες αυτής. Επιπροσθέτως, η έρευνα έδειξε ότι 9 στους 10 παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών τους, ωστόσο, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της νόσου, με το 94,7% των παιδιάτρων να δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ’ επέκταση τη μη αποζημίωσή του.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η πλειονότητα τόσο των παιδιάτρων όσο και των γονέων αναγνωρίζει την μηνιγγίτιδα Β ως νόσο με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία, ο κ. Σουλιώτης, ανέφερε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της πρόληψης της μηνιγγίτιδας Β στην χώρα μας. Η πρόληψη συνιστά ένα από τα πιο στοχευμένα εργαλεία άσκησης πολιτικής υγείας, καθώς προφυλάσσει τόσο τον πληθυσμό όσο και το ίδιο το σύστημα υγείας από τις κλινικές και οικονομικές επιπτώσεις της νόσου, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές εάν δεν προληφθούν εγκαίρως».
Εφη Φουσέκη