Οι φόροι εκτίναξαν το λαθρεμπόριο – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Έξαρση του  λαθρεμπορίου ποτών και τσιγάρων στην χώρα μας, προκαλεί η υψηλή φορολόγηση με το Δημόσιο να χάνει έσοδα δεκάδων εκατομμύριων ευρώ.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας – δημοσιογράφος της REALnews

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών μειώθηκε κατά 3,5% σε σχέση με το 2014. Ενώ από το 2010 όπου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε κατά 1.188 ευρώ ανά εκατόλιτρο αιθυλικής αλκοόλης τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν κατά 79 εκατομμύρια ευρώ ενώ εκτιμάται ότι ετησίως το κράτος χάνει άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ από την παράνομη διακίνηση ποτών.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το κράτος έχασε το 2015 περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, αφού μόνο πέρυσι κατασχέθηκαν 634 εκατομμύρια τσιγάρα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι στην χώρα μας ένα στα τρία πακέτα διακινείται παράνομα.

Την ίδια στιγμή κατακόρυφη πτώση σημειώνουν τα δημόσια έσοδα, όσο αυξάνονται οι φόροι. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπορεί να προσδοκά -μόνο για φέτος- να εισπράξει επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ, από το 23% στο 24%, ωστόσο τα στοιχεία αποδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι όσο αυξάνονται οι φόροι, τόσο μειώνονται η κατανάλωση και τα κρατικά έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις πέντε αυξήσεις ΦΠΑ από το 2010 μέχρι σήμερα τα έσοδα από τον ΦΠΑ έχουν μειωθεί κατά 3,7 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της φορολόγησης καυσίμων. Ενώ η χώρα μας έχει έναν από τους τρεις υψηλότερους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα στην Ευρώπη, ενώ αυξήθηκε ο ΕΦΚ κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 86,6%% από το 2009 μέχρι σήμερα, τα δημόσια έσοδα από τον ΕΦΚ στα καύσιμα μειώθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα η περαιτέρω αύξηση των φόρων στα καύσιμα από τις αρχές του επόμενου έτους, θα επιφέρουν νέα μείωση της κατανάλωσης και των κρατικών εσόδων, υποστηρίζουν εκπρόσωποι του κλάδου των πετρελαιοειδών.

Προηγούμενο άρθροΗ μη αποζημίωση του εμβολίου για την μηνιγγίτιδα Β αποτρεπτικός παράγοντας για την πρόληψη της νόσου
Επόμενο άρθροΟΓΑ: Ξεκίνησε σε ασφαλισμένους η αποστολή των ειδοποιήσεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Β΄ εξαμήνου 2015
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ