Μια γευστική πρόταση από τη Γρίβα Γουμένισσας του Κιλκίς. Στην ορεινή Γρίβα της αρχαίας Παιονίας λοιπόν, παραδοσιακά οι ντόπιοι εκτρέφουν αμνοερίφια. Για την ποιότητα του κρέατος δεν το συζητώ, είναι κάτι παραπάνω από σπουδαία. Ο λόγος από ότι διαπίστωσα είναι ότι τα ταΐζουν με πολλά κάστανα που υπάρχουν σε αφθονία στην περιοχή.
Όταν ο κρεοπώλης του χωριού πρόκειται να σφάξει ζυγούρι, το λέει στους πελάτες του και εκείνοι παραγγέλνουν την ποσότητα που θέλουν. Με λίγα λόγια γίνεται ένας όμορφος ..ντόρος, που όμως πάντα καταλήγει ευχάριστα για όλους! Πολλές φορές παρήγγειλα κι εγώ -μέσω του μπατζανάκη μου που μένει εκεί- και πραγματικά η μοναδική νοστιμιά συνεχίζει να με δικαιώνει. Στο παρελθόν συνήθως το φαγητό αυτό γινόταν στον ξυλόφουρνο ή στην σόμπα (μασίνα) και σε χάλκινα ταψιά.
Η συνταγή που σας παρουσιάζω είναι εξ’ ολοκλήρου της κουνιάδας μου της Αθηνάς, που όσες φορές πάμε αρέσκεται να μας φιλεύει με αυτό το υπέροχο φαγητό.
Ζυγούρι με κριθαράκι
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά (3 μερίδες):
750 γραμμάρια ζυγούρι σπάλα σε μερίδες
1 κρεμμύδι για το βράσιμο
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κούπα τριμμένη ντομάτα
1 κ.σ. κόκκινη γλυκιά πάπρικα
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
2 κούπες κριθαράκι
1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βράζουμε το κρέας με το κρεμμύδι που έπειτα αφαιρούμε (εγώ το έβρασα από βραδύς στη σόμπα). Σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το κρέας και στην συνέχεια τον πελτέ και τη ντομάτα.
Ρίχνουμε τον ζωμό (αναλογία: 1 κριθαράκι προς 5 ζωμό).
Και έπειτα στο ταψί αφού ρίξουμε το κριθαράκι, το αλάτι και το πιπέρι.
Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου για μια ώρα.
Σερβίρουμε με φέτα τυρί και ένα καλό κρασάκι για συνοδεία..
Καλή σας όρεξη!