ΥΠΤΠ: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση – συζήτηση για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που οργάνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί την κορύφωση της εκστρατείας ενημέρωσης και αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών που εκτυλίχθηκε διαδικτυακά αλλά και με ενημέρωση των πολιτών σε όλη την επικράτεια.

Επιπλέον, στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Όλγα Γεροβασίλη, η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη ως εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. και ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν:

  • Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα,
  • Η Διευθύντρια Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη,
  • Η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Βάσω Αρτινοπούλου,
  • Η Παιδοψυχίατρος, Σοφία Βγενοπούλου

Τη συζήτηση συντόνισε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Σύμβουλος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη,  Δήμητρα Ευαγγέλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το βίντεο της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας, που πρόσφατα εγκαινίασε τις νέες Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Παράλληλα, παρατέθηκαν στατιστικά στοιχεία από τα καταγγελθέντα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έχει συλλέξει η Ελληνική Αστυνομία από το 2014-2018:

  • Το 66% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες.
  • Γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτωνtrafficking, αγγίζοντας το 78%.
  • Σημειώθηκαν περίπου 806 περιστατικά βιασμών στην Ελλάδα, με το 77% των θυμάτων να είναι γυναίκες.

Κατά το διάλογο μεταξύ των ομιλητών, συζητήθηκαν όχι μόνο η σωματική κακοποίηση των γυναικών αλλά και άλλες εκφάνσεις του φαινομένου της βίας στις γυναίκες, όπως η ψυχολογική βία που ασκείται σε διάφορα περιβάλλοντα όπως το οικογενειακό αλλά και το επαγγελματικό. Σημαντικό μέρος του διαλόγου αποτέλεσε η αντιμετώπιση του φαινομένου και οι ενδείξεις ύπαρξης του.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Ανδρέας Βασιλόπουλος, Προϊστάμενοι Κλάδων και Διευθυντές Διευθύνσεων Α.Ε.Α., Διευθυντές Αυτοτελών Κεντρικών Υπηρεσιών, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Διευθυντές Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Α. και άλλοι Αξιωματικοί του Σώματος.

Παρέστησαν ακόμα, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών  Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠ.ΕΞ. Γρηγόριος Δημητριάδης, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Παρασκευή Βρυζίδου, Μαριέττα Γιαννάκου, Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Ελένη Ράπτη, Φωτεινή Πιπιλή, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, Αικατερίνη Μονογυιού, Μαρία – Ελένη Σούκουλη – Βιλιάλη, Νόνη Δούνια, Στέλλα Μπίζιου, η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου, η Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Χαρά Κεφαλίδου, η Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου και οι Βουλευτές του Μέρα25 Μαρία Απατζίδη και Φωτεινή Μπακαδήμα.

Επίσης, παρέστησαν, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής η Αντιπεριφερειάρχης Δήμητρα Νάνου, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.Α. Θεόδωρος Δραβίλλας, ο Διευθυντής του ΚΕ.ΜΕ.Α. Ιωάννης Καραγεωργόπουλος, η Εισαγγελέας Ενδοοικογενειακής Βίας Αντωνία Γεωργίου, ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΠΙΣΝ Νικόλαος Μανωλόπουλος, εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών, την Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας – Τομέας Ισότητας των Φύλων, τη Χριστιανική Ένωση Ελλάδας και Πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών της Ελληνικής Αστυνομίας

Χαιρετισμός Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«Kαλησπέρα σας κυρίες και κύριοι,

Χαιρόμαστε που είσαστε σήμερα μαζί μας σε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία δεν έχει αμιγώς αστυνομικό χαρακτήρα, είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία και είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία για να αναδείξει ένα πάρα πολύ σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, αλλά θα έλεγα περαιτέρω ότι η Ελληνική Αστυνομία παράγει καθημερινά ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο υπηρετώντας εκατομμύρια πολίτες από την πιο μικρή ανάγκη με το τηλέφωνο στην άμεση δράση μέχρι πολύ σημαντικές καθημερινές ανάγκες οι οποίες εξυπηρετούνται μέσα από τις υπηρεσίες της.

Και αυτή όμως η πρωτοβουλία ξεχωρίζει γιατί έχει να κάνει με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα. Τη βία κατά των γυναικών. Μία πρωτοβουλία η οποία γίνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, καθώς και το Κέντρο Θεμάτων Ισότητας.

Η βία κατά των γυναικών, κυρίες και κύριοι, δεν γνωρίζει χρώμα, φυλή, τάξη, ηλικία ή κατάσταση. Μπορεί να συμβεί σε κάθε οικογένεια. Μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα.

Το πρώτο υλικό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μορφή της βίας είναι η πολιτική βούληση, η πολιτική απόφαση και εδώ είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πολιτική απόφαση γιατί δρούμε με βάση ένα πλαίσιο το οποίο είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, από την παρούσα υπουργό την κα. Γεροβασίλη και υλοποιούμε πάνω σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δράσεις οι οποίες έχουν αποφασισθεί από την πολιτική ηγεσία, έχουν σχεδιαστεί από την φυσική ηγεσία και υλοποιούνται από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Το δεύτερο πράγμα που χρειαζόμαστε, άρα λοιπόν το πρώτο πράγμα είναι η πολιτική βούληση, το δεύτερο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι η δημιουργία θεσμών από το Κράτος. Όσο οι θεσμοί δεν λειτουργούν, τόσο η συζήτηση για την εξάλειψη της βίας θα είναι απλώς μια απλή συζήτηση και μια θεωρία. Οι θεσμοί θα καλλιεργήσουν τη νέα συνείδηση, όπου φυσιολογική θα είναι η καταγγελία και όχι η απόκρυψη. Έτσι σιγά- σιγά δεν θα γίνεται πια κοινωνικά ανεκτή η βία κατά των γυναικών.

Ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Ελληνική Αστυνομία εργαζόμαστε ήδη στον τομέα των θεσμών.

Πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε η λειτουργία των ειδικών Υπηρεσιών Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα, εξειδικευμένο προσωπικό και καλύτερη διαχείριση, ακόμη και από την πιο μικρή μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, ακόμα και από το πιο απόμακρο περιφερειακό Αστυνομικό Τμήμα της χώρας.

Δεν θα μείνουμε όμως εκεί, γιατί η ασφάλεια είναι κυρίως και πάνω από όλα πρόληψη. Σε λίγες ημέρες ιδρύεται η Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και θα κλείσω με το τρίτο σημείο. Και το τρίτο σημείο είναι η ανάγκη συνεργασίας. Η αλλαγή της κοινωνικής ανεκτικότητας στη βία είναι θέμα επίμονης και διαρκούς προσπάθειας και όχι μιας επετειακής αναφοράς της πολιτείας. Κανείς δεν μπορεί μόνος του και κανείς δεν περισσεύει σε ένα τόσο διαδεδομένο κοινωνικό φαινόμενο. Η Εκκλησία, η Κοινωνία των Πολιτών είναι σημαντικοί αρωγοί στην προσπάθεια του κράτους. Για αυτό και πρέπει να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες και να τις αναδεικνύουμε πρωτοβουλίες όπως αυτές της Αρχιεπισκοπής της Κρήτης, που τώρα έμαθα από το Σεβασμιότατο που είναι παρόν εκ μέρους του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου ότι ήταν μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έχουμε λοιπόν μια πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής της Κρήτης σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή της Ελλάδος, της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων επίσης πρωτοβουλίες, αλλά και το έργο που κάνουν στο πεδίο πολλές εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Κυρίες και κύριοι

Η σιωπή είναι ανοχή και η σιωπή είναι ανοχή και τρέφει τη βία.

Δεν φταίνε τα θύματα για τη σιωπή. Εμείς θα δώσουμε στα θύματα την φωνή τους.

Καλή δουλεία. Καλή επιτυχία.

Ευχαριστώ πολύ.»

Χαιρετισμός του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη

«Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή εκδήλωση, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλίατου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και σε αγαστή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας,συνιστά κομβικό ενημερωτικό και πολιτιστικό γεγονός, που στοχεύει στην ανάδειξη της ιδιαίτερης φύσης της γυναίκας και στην αναγκαιότητα εξάλειψης της βίας εναντίον της, η οποία καταστρατηγεί αισθητά τα δικαιώματά της και την ελευθερία της ως οντότητα.

«Έχεις φωνή! Είμαστε δίπλα σου!»

  • Ένα σύνθημα που ενδυναμώνει, που απελευθερώνει, που ξαναζωντανεύει κάθε γυναίκα, θύμα κακοποίησης.
  • Μια προτροπή που σταματά τον πόνο, τον εξευτελισμό, την εσωστρέφεια.
  • Μια επιβεβαίωση ότι καμία γυναίκα, που υφίσταται οποιαδήποτε μορφή βίας, δεν είναι μόνη της. Ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι δίπλα της. Ότι όλοι είμαστε δίπλα της.

 

Κυρίες και Κύριοι,

 Ο ρόλος της γυναίκας τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναβαθμιστεί αισθητά, διαδραματίζοντας η ίδια πρωτεύοντα ρόλο σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Η ψυχολογική, σεξουαλική, σωματική ή λεκτική βία κατά των γυναικών λαμβάνει κοινωνικές διαστάσεις, ξεφεύγει από την ατομική εσωστρέφεια του ίδιου του θύματος, και η εξάλειψή της επιζητά τη συνεργασία, το συντονισμό και τη μεθοδικότητα των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών συνιστά χρονικό ορόσημο αξιολόγησης δράσεων και συλλογικών ενεργειών, ενώ προσδιορίζει την αναγκαιότητα αποφασιστικών διεκδικήσεων όσον αφορά στην προστασία, το σεβασμό και την κατοχύρωση των έννομων δικαιωμάτων και ελευθεριών των γυναικών.

Επιτακτική είναι η ενεργοποίηση όλων, προκειμένου περιστατικά βίας να αποτελούν παρελθόν, με την ισότητα και την αναγνώριση των ελευθεριών όλων των γυναικών παγκοσμίως, να χαρακτηρίζονται ως γενικότερη προτεραιότητα.

Είναι γεγονός, ότι η βία κατά των γυναικών στη Χώρα μας, ως φαινόμενο, υπάρχει συνεπεία ποικίλων αιτιών, ενώ θίγει και προσβάλλει κοινωνικές ομάδες, όπου η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της γυναίκας είναι σύνηθες φαινόμενο.

Η ενδοοικογενειακή βία ως υπαρκτό φαινόμενο και άμεσα συνδεδεμένη με τη βία κατά της γυναίκας εντός της οικογένειας, οικογενειακής μονάδας ή συγγενικού πλέγματος,απορρίπτεται καθ’ ολοκληρία σε οποιαδήποτε εκπε-φρασμένη μορφή της, ενώ επιβάλλει την άμεση και αποτελεσματική απόκρουσή της.

 

Η Ελληνική Αστυνομία δεν μένει άπραγη,δίνει ισχυρό παρόν στη συλλογική προσπάθεια, που πραγματοποιείται,ιδρύοντας:

  • Το επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας
  • Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κάθε Νομού, για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, και με βασικούς στρατηγικούς σκοπούς, που συμπυκνώνονται:
  • στην ορθή εφαρμογή του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου
  • στην καθοδήγηση, εποπτεία και συντονισμό των περιφερειακών υπηρεσιών
  • στην πρόληψη και καταστολή των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας
  • στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των δράσεων, την αξιολόγηση και την αναπροσαρμογή τους, λαμβάνοντας υπόψη ποιοτικούς και ποσοτικούς παράγοντες.
  • στην πρόληψη της δευτερογενούς επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης.

Με την ίδρυση 73Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Βίας σε όλη την επικράτεια, η Ελληνική Αστυνομία θέτει ως επιχειρησιακή προτεραιότητα την προστασία των γυναικών, ως κύρια θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προβάλλει τις υπηρεσίες που προσφέρει, συνεργαζόμενη με αρμόδιους κοινωνικούς φορείς, τόσο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της στο διαδίκτυο όσο και μέσω του τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης της Ελληνικής Αστυνομίας «100», και της τηλεφωνικής γραμμήςSOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Κατά την έναρξη λειτουργίας των νέων Υπηρεσιών ορίζεται ωςβασικήιεραρχικήκατεύθυνση η αντιμετώπιση σε πρωταρχικό επίπεδο όλων των κρίσιμων περιστατικών κακοποίησης και εκμετάλλευσης των γυναικών, ακόμη καισεειδικότερες περιπτώσειςατόμων με αναπηρία, γυναικών ΡΟΜΑ ή γυναικών προσφύγων.

Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία μέσω καταρτισμένων επιστημονικών στελεχών της παρέχει συμβουλευτική και πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών θυμάτων κακοποίησης, τη σχετική νομοθεσία και τις απαιτούμενες διαδικασίες για την καταγγελία οποιοδήποτε περιστατικού.

Ενώ, στα πλαίσια των περαιτέρω ανθρωπιστικών και κοινωνικών της υποχρεώσεων μεριμνά για τη μεταφορά γυναικών σε νοσοκομεία ή κέντρα περίθαλψης σε συνεργασία με αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες υποστηρικτικής δομής, ξενώνες φιλοξενίας ή εισαγγελικές αρχές.

Η Ελληνική Αστυνομία θεωρεί καθήκον της την ευαισθητοποίηση του προσωπικού της σε θέματα βίας και κακοποίησης, καθώς η γυναίκα στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας διέπεται εξ ολοκλήρου από την αρχή ισότητας των φύλων, γεγονός που έμπρακταυλοποιείται διαρκώς με ποικίλες δράσεις και ενέργειες.

Αποδεδειγμένα η θέση της γυναίκας στα πλαίσια της Αστυνομικής Κοινότητας είναι κατοχυρωμένη τόσο μέσω του κανονιστικού πλαισίου, που προασπίζεται τα κεκτημένα δικαιώματά της (μητρότητας, άδεια ανατροφής τέκνου κ.α.) όσο και με την ανέλιξη σε ανώτερες ιεραρχικές βαθμίδες.

Επίσης, υπηρεσιακά εφαρμόζεται ήδη από το 2016 η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων – Οδηγός χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα δημόσια έγγραφα, η οποία εκδόθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όσον αφορά την εκπαίδευση και επιμόρφωση που παρέχεται στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, η Αστυνομική Ακαδημία μέσα από το Πρόγραμμα Σπουδών της δίνει ιδιαίτερη βάση στην ορθή και πλήρη κατάρτιση του προσωπικού με σφαιρική ανάδειξη των ζητημάτων της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει με το σύνολο του προσωπικού της, ενστόλου και πολιτικού, σε σεμινάρια επιμόρφωσης του Ινστιτούτο Επιμόρφωσης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης σχετιζόμενα με τη βία και την κακοποίηση των γυναικών και με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ορθή προσέγγιση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος με ανθρωπιστικές διαστάσεις.

Η σωστή και κατά κύριο λόγο αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών βίας είναι αναγκαίο να έχει την πλήρη στήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων με ρηξικέλευθες και αποφασιστικές προτάσεις και δράσεις ενεργειών:

  • τη διεύρυνση του δικτύου ενημέρωσης και πληροφόρησης ως προς την παρότρυνση καταγγελίας περιστατικών βίας και όχι την αποσιώπησή τους.
  • Την προώθηση ενημερωτικών δράσεων μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με την ενεργό συμμετοχή και της Ελληνικής Αστυνομίας,
  • την εκπόνηση μελετών και ερευνών για τη βία με την καταγραφή ειδικών στοιχείων κακοποίησης σε βάρος των γυναικών,
  • τη σύναψη διευρυμένων μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά των γυναικών, και, τέλος,
  • την αναβάθμιση της στενής συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Η Ελληνική Αστυνομία μέσα από το θεσμικό της ρόλο στέκεται αρωγός στην προστασία της γυναίκας από πάσης φύσεως εγκληματική κακοποίηση και μεταχείριση.

Με αποκορύφωμα τη σημερινή εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκστρατεία σε κεντρικά σημεία διαφόρων πόλεων ανά την Ελλάδα με διανομή ενημερωτικού και πληροφοριακού υλικού, αλλά και την παροχή πληροφοριών, με σκοπό την ενθάρρυνση και ευαισθητοποίηση των πολιτών από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

 

Κυρίες και Κύριοι,   

Ολοκληρώνοντας, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την προσωπική του μέριμνα υλοποίησης της σημερινής εκδήλωσης, αλλά και την προσωπική του πρωτοβουλία και ευαισθησία για την προτεραιοποίηση της προστασίας κάθε κακοποιημένης γυναίκας.

Καθώς, επίσης, να ευχαριστήσω και τη Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, Κυρία Μαρία Συρεγγέλα, για τη σημαίνουσα συμβολή της στην υλοποίηση του συνόλου των ενημερωτικών δράσεων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Να ευχαριστήσω όλες τις ομιλήτριες, που με την επιστημονική και ακαδημαϊκή τους κατάρτιση συμμετέχουν στη σημερινή εκδήλωση και παρέχουν μια σφαιρική εικόνα του αρνητικού φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, καθώς κι όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, που καθημερινά στέκονται δίπλα σε κάθε γυναίκα θύμα βίας και τους οποίους προτρέπω να συνεχίσουν να εγκύπτουν με την ανάλογη ευαισθησία επί κάθε περιστατικού κακοποίησης γυναικών.

Εύχομαι η Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών να γίνει η απαρχή ενός γόνιμου διαλόγου. Να καταστεί γενικότερα το έναυσμα κατανόησης, κοινωνικής ευαισθησίας και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του αγαθού της ασφάλειας για την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων στα πλαίσια της αρμονικής συνύπαρξης και της κοινωνικής προόδου και ευημερίας.

Σας ευχαριστώ!»

Προηγούμενο άρθροΕξιχνιάσθηκε διάρρηξη κοσμηματοπωλείου που έγινε το προηγούμενο διάστημα σε περιοχή της Πέλλας
Επόμενο άρθροΤηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα