Ξέρετε ποιες τροφές «σβήνουν» τις ρυτίδες;

Ξεχάστε τα νυστέρια και τις πλαστικές. Μην αφήνεστε μόνο στις κρέμες και τις μάσκες, η αντιγήρανση δεν βασίζεται μόνο σε επιδερμικά σκευάσματα.  Χρειάζεται ο οργανισμός σας να καταναλώνει τροφές που βελτιώνουν κατά πολύ την υφή του δέρματος.

alimperti maria katsani
Γράφει η Δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Η διατροφική αξία του μελιού είναι τεράστια μια και είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες ενώ περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία και νερό. Λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας και της ιδιότητάς του να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του, το μέλι θεωρείται εξαιρετική τροφή για το δέρμα και ειδικά για τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του συστατικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση.

μελι

Η θεραπευτική του δράση οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και φαινολικό οξύ.  Έχει διαπιστωθεί ότι επιταχύνει την επούλωση των πληγών, ενώ δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

φραουλεςΞέρατε πως οι φράουλες εκτός από νόστιμες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, έχουν αυξημένες αντιοξειδωτικές ικανότητες, με αποτέλεσμα να καταπολεμούν τις ρυτίδες και λειτουργούν εν των έσω όπως μια αντιγηραντική κρέμα. Οι φράουλες έχουν καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα) και βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στην όραση.

Τα σπαράγγια, η κορυφή των βλαστών είναι πάντοτε πλούσια σε βιταμίνη C. Η φλούδα τουsparagkia σπαραγγιού είναι επίσης πιο πλούσια από την καρδιά. Κατά το βράσιμο η απώλεια των βιταμινών κυμαίνεται από 27 – 40%. Όσον αφορά την θερμιδική αξία του προϊόντος θεωρείται χαμηλή και είναι 26 θερμίδες /100 γραμμάρια σπαραγγιού. Πέρα από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ. Επίσης τα σπαράγγια περιέχουν, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο, σελήνιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Τα σπαράγγια λόγω του σχήμα τους (που θυμίζει δόρυ ή ακόντιο), είναι το «όπλο» της φύσης απέναντι στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

ροδιΣε πρόσφατη μελέτη, σχετικά με το ρόδι και διάφορες ποικιλίες μούρων μάθαμε πως έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν. Το ρόδι αποτελεί μια ισχυρή πηγή ελλαγικού οξέος, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, βιταμινών Β και βιταμίνης Α, ουσίες που καταπολεμούν την κυτταρική γήρανση. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.  Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία είναι το αβοκάντο. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς απαιτείται η εισαγωγή περίπου 3.000 τόνων, ενώ από τους 5.200 τόνους που παράγονται στην Ελλάδα οι 1.200 τόνοι περίπου εξάγονται. Τα 150γρ αβοκάντο περιέχουν περίπου 235 θερμίδες, 9mg βιταμίνης Κ (το 36% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης), 7,3γρ φυτικών ινών, 90mg φυλλικού οξέος και 12mg βιταμίνης C. Επίσης, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και βελτιώνουν την καλή (ΗDL). Περιέχει ολεϊκό οξύ, λουτεΐνη, τοκοφερόλες, που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη, προσφέρει προστασία για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού και συμβάλλει κατά της φθοράς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και του καταρράκτη. Η περιεκτικότητα του σε κάλιο, φολικό οξύ, προστατεύει κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

ακτινιδιοΤο άσχημο σε εμφάνιση ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει και χαρίζει ένα υγιές και φωτεινό δέρμα, αποτρέποντας την εμφάνιση τυχόν ανεπιθύμητων παθήσεων. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, που είναι ένα από τα πιο «δυνατά» αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό μας, τα ακτινίδια θωρακίζουν τον οργανισμό από εξωτερικούς «εχθρούς», ενώ παράλληλα χαρίζουν ενέργεια και ευεξία.

Η φύση μας προσφέρει τρόφιμα που στην αρχική τους μορφή ή επεξεργασμένα μας προστατεύουν από παθήσεις και αλλοιώσεις του δέρματος, εσείς γιατί να καταναλώνετε φάρμακα, κρέμες και να μπαίνετε σε διαδικασία επεμβάσεων για να έχετε νεανικό δέρμα. Έχετε ακούσει την έκφραση «είμαστε ότι τρώμε»; Σημαντικό είναι να βάλετε στην διατροφή σας συστηματικά αυτές τις τροφές που εκτός από ωφέλιμες είναι και νόστιμες. Λοιπόν και καλή σας όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΔΕΗ Ανανεώσιμες: Επενδύσεις σε Βαλκάνια και Ελλάδα
Επόμενο άρθροΑκτινίδιο: Μια απίθανη υπερτροφή με πολλά οφέλη. Διαβάστε τα ευεργετήματά του και βάλτε το στην διατροφή σας