Βράβευση στο World Whale Film Festival στο Maui της Χαβάης: Καλύτερη Ηρωική Δράση για την Προστασία του Περιβάλλοντος

Βράβευση ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τη δράση Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” στο World Whale Film Festival στο Maui της Χαβάης

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους – παρουσίαση του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, που βρίσκεται υπό κατασκευή στο νησί των Λειψών, κέρδισε το Βραβείο “Best Heroic Act of Environmental Stewardship” (Καλύτερη Ηρωική Δράση για την Προστασία του Περιβάλλοντος) στο World Whale Film Festival (Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ταινιών για τις Φάλαινες), στο Maui της Χαβάης!

Το βραβείο αυτό είναι επιλογή του κοινού του φεστιβάλ το οποίο είχε να διαλέξει ανάμεσα σε εξαιρετικές ταινίες και δράσεις από όλο τον κόσμο. Η διεθνής αναγνώριση της δράσης του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», από ένα εξειδικευμένο κοινό, όπως αυτό του συγκεκριμένου φεστιβάλ, αποτελεί μεγάλη τιμή για όλους μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίζουμε αυτή την δύσκολη και μοναχική προσπάθεια για την άμυνα της φύσης των θαλασσών μας, που διεξάγουμε ακατάπαυστα εδώ και 20 και πλέον χρόνια.

Αυτό το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους παρουσιάζει μέσα από τη διαδικασία δημιουργίας του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, το πώς αυτό θα αποτελέσει παράλληλα:
– μία λύση – πρότυπο, για την περίθαλψη των θαλάσσιων ειδών που προσπαθούν να επιβιώσουν σε θάλασσες και ωκεανούς που επιμένουμε να καταστρέφουμε. Αυτό το νέο πρότυπο περίθαλψης θα προσφέρεται σε ένα φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με διαδικασίες που σχεδιάστηκαν με βάση τον σεβασμό στη φύση των θαλάσσιων ζώων,

– μία έμπρακτη λύση για πρώτη φορά στον κόσμο για τα αιχμάλωτα και κακοποιημένα δελφίνια τα οποία συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και εξαναγκασμένων παραστάσεων (που πολλοί επιμένουν να αποκαλούν εκπαιδευτικές δράσεις) – ένα ακόμα μεγάλο έγκλημα της ανθρωπότητας προς την άγρια ζωή,

– ένα καταφύγιο για την θαλάσσια ζωή στο σύνολό της, που θα αποτελέσει παράλληλα ερευνητικό και εκπαιδευτικό πεδίο, παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και πριν την εκκίνηση της κανονικής του λειτουργίας, εκατοντάδες είναι οι επιστήμονες και φοιτητές από κάθε γωνιά του κόσμου, που έχουν ήδη επισκεφθεί το καταφύγιο.

Στόχος για όλους εμάς στο Αρχιπέλαγος είναι να περνάμε από τα λόγια στην πράξη. Έτσι μέσα στην καρδιά του χειμώνα συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς τις εργασίες για την κατασκευή και αδειοδότηση του κέντρου περίθαλψης στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Λειψών. Αυτό πραγματοποιείται χωρίς καμία κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά με πόρους που προέρχονται από ανθρώπους και φορείς που στηρίζουν τις δράσεις προστασίας του Αρχιπελάγους, καθώς και με ιδίους πόρους και πάρα πολύ
προσωπική εργασία.

Ευχαριστούμε το Pacific Whale Foundation για αυτή την μεγάλη τιμή προς το Ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος”. Το βραβείο αυτό, αποτελεί παράλληλα και μία διεθνή αναγνώριση αυτού του ελληνικού εγχειρήματος το οποίο αγκαλιάζεται από μία διεθνή ομάδα ειδικών και επιστημόνων. Για όλους εμάς στο Αρχιπέλαγος ο στόχος της δημιουργίας του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, αποτελεί και μία προσπάθεια να ανακτήσει η Ελλάδα μέρος της «χαμένης της τιμής» στον τομέα της προστασίας των θαλασσών. Αυτό είναι σημαντικό για μία Ελλάδα που είναι γνωστό παγκοσμίως ότι πρωτοστάτησε πριν από χιλιάδες χρόνια, ως ο τόπος που για πρώτη φορά προστατεύθηκαν τα δελφίνια, καθώς και ο τόπος όπου ξεκίνησε για πρώτη φορά στον κόσμο η έρευνα και μελέτη των θαλάσσιων ειδών!

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους έγινε από τους συνεργάτες μας Jasmine Duthie και Anton Leach από την εταιρεία παραγωγής Clawed Hat Films με έδρα την Νότιο Αφρική. Επόμενα ταξίδια του ντοκιμαντέρ θα είναι σε φεστιβάλ ταινιών στο Los Angeles και στη Νέα Υόρκη, και σύντομα θα μπορούμε να το μοιραστούμε και μαζί σας!

Καλύτερη Ηρωική Δράση για την Προστασία του Περιβάλλοντος Καλύτερη Ηρωική Δράση για την Προστασία του Περιβάλλοντος2

 

Προηγούμενο άρθροΕ.Π.Η: « Μαζική παράνομη μετανάστευση – Ο μεγάλος κίνδυνος του Ελληνισμού»
Επόμενο άρθροΝέο Δ.Σ. στον Σύλλογο Φίλων Ποταμού Τριπόταμου και κάλεσμα για βόλτα στο ποτάμι