Βραδιά ποντιακής γαστρονομίας στο Θρυλόριο Κομοτηνής από το Σύλλογο «Η Κερασούντα και το Γαρς» και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος

Η «Ποντιακή σούπα Τανέας συνοδευόμενη με Γατμέρια στο σατσ΄» που μαγείρεψαν γυναίκες της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Ποντιακής Γαστρονομίας που έγινε το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιουλίου στο Θρυλόριο Κομοτηνής.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, στα πλαίσια του 5ου έτους «Ποντιακής Γαστρονομίας» της Γιορτής Πολιτισμού «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» που διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», από τις 12 έως τις 17 Ιουλίου. Ήταν αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, είχε τίτλο «Οι 100 γεύσεις του αιώνα της μνήμης» και φέτος συμμετείχαν για πρώτη φορά σύλλογοι Αρμενίων και Ασσυρίων, λαοί που έχουν ζήσει γενοκτονία.

Το δεύτερο βραβείο απέσπασε ο «Πακλάβας» που ετοίμασε η κ. Φωτεινή Πολυχρονίδου εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος».

Το τρίτο βραβείο έλαβαν από κοινού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας Ξάνθης, οι γυναίκες του οποίου παρουσίασαν «Μελεουτζάνε – Τάβα» και οι γυναίκες της Επιτροπής Κυριών Αρμένικης Εκκλησίας που μαγείρεψαν «Γκατά».

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικά δώρα από την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου Χρύσα Μαυρίδου, αντιπρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Πριν την έναρξη του διαγωνισμού παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο από την γνωστή ηθοποιό και σεναριογράφο Γιούλη Γεωργιάδου, η οποία και παρουσίασε το διαγωνισμό. Συμπρωταγωνιστής της στο σκετς ο καθηγητής Θωμάς Σαββίδης.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος Κική Εμμανουηλίδου, σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, που προήδρευσε και ο Αναστάσιος Αρουτσίδης, σεφ. Κριτές ήταν επίσης ο Θωμάς Σαββίδης, βιολόγος-χημικός, καθηγητής ΑΠΘ, η Ελένη Τομπουλίδου, παραγωγός χειροποίητων παραδοσιακών εδεσμάτων, η Καλλιόπη Κουτούπα, γαστρονόμος και ο Σάββας Βακιρτζής, σεφ.

Η επιτροπή δοκίμασε τα φαγητά συνολικά 16 συλλόγων, από την Μακεδονία και τη Θράκη, και δύο συλλόγων Αρμενίων και Σύριων, που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και έθεσαν ως κριτήρια τη γεύση, την εμφάνιση και τη χρήση παραδοσιακών υλικών.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η προβολή και ανάδειξη του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας.

Συμμετείχαν οι σύλλογοι: Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» Νέας Κρώμνης Δράμας, Μορφωτικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος, Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος», Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, Επιτροπή Κυριών Αρμενικής Εκκλησίας, Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Τοξοτής Ξάνθης, Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας, Ελένη Αφεντούλη, Επιτροπή Κυριών Αρμένικης Εκκλησίας. Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού Καβάλας «Υψηλάνης», Σύλλογος Ποντίων Λυδίας Ν. Καβάλας «Η Τραπεζούντα», Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς».

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής (από αριστερά): Θωμάς Σαββίδης, βιολόγος-χημικός, καθηγητής ΑΠΘ, η παρουσιάστρια ηθοποιός Γιούλη Γεωργιάδου, Ελένη Τομπουλίδου, παραγωγός χειροποίητων παραδοσιακών εδεσμάτων, Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του συλλόγου Θρυλορίου, Κική Εμμανουηλίδου, σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, πρόεδρος της Επιτροπής, Αναστάσιος Αρουτσίδης, σεφ, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, Καλλιόπη Κουτούπα, γαστρονόμος, Σάββας Βακιρτζής, σεφ.
Η κριτική επιτροπή. Από αριστερά: Θωμάς Σαββίδης, βιολόγος-χημικός, καθηγητής ΑΠΘ, Ελένη Τομπουλίδου, παραγωγός χειροποίητων παραδοσιακών εδεσμάτων, Κική Εμμανουηλίδου, σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, πρόεδρος της Επιτροπής, Αναστάσιος Αρουτσίδης, σεφ, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, Καλλιόπη Κουτούπα, γαστρονόμος, Σάββας Βακιρτζής, σεφ.
Οι κυρίες της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς παραλαμβάνουν το πρώτο βραβείο από την Κική Εμμανουηλίδου (δεύτερη από δεξιά). Στη φωτογραφία και η κριτής Ελένη Τομπουλίδου (τρίτη από δεξιά).
θεατρικό δρώμενο, Γιούλη Γεωργιάδου, Θωμάς Σαββίδης.
Αναμνηστική φωτογραφία