Βουλή-Εξεταστική για Τέμπη: Στις 11 Μαρτίου το πόρισμα – Αποχώρηση κομμάτων της αντιπολίτευσης

Στις 11 Μαρτίου θα συζητήσει το πόρισμά της η εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Στη σημερινή συνεδρίασή της, κατά την οποία σημειώθηκε η αποχώρηση βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε (α) η ολοκλήρωση των εργασιών της με την κατάθεση του τελευταίου μάρτυρα, πρώην υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, (β) να ζητηθεί η παράταση των εργασιών της, που έληγαν στις 22 Φεβρουαρίου, μέχρι τις 11 Μαρτίου, και (γ) να κληθούν τα κόμματα να καταθέσουν τα πορίσματά τους στις 8 Μαρτίου, τα οποία και θα συζητηθούν στις 11 Μαρτίου.
Όπως είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Ι. Φωτήλας, η επιτροπή εξέτασε μάρτυρες από όλες τις κατηγορίες και έδωσε τη μεγαλύτερη άνεση χρόνου, από κάθε εξεταστική επιτροπή την τελευταία πενταετία. Απαντώντας μάλιστα σε αιτήματα της αντιπολίτευσης για διεύρυνση του καταλόγου των μαρτύρων, είπε ότι δεν έχουν να συνεισφέρουν τίποτα μάρτυρες που είναι κομματικά στελέχη, συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων οργάνων, όταν έχουν έρθει συνδικαλιστές από τα δευτεροβάθμια όργανα, μάρτυρες που είναι «δεξιά χέρια» διευθυνόντων συμβούλων τους οποίους αποφασίσαμε να στείλουμε στη δικαιοσύνη για ψευδορκία, και μάρτυρες που περιφέρονται σε κανάλια.
Ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι από την επιτροπή αναδείχθηκαν τα εξής:
-η σημασία του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας από όλους του μάρτυρες ανεξαιρέτως,
-η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα, όχι μόνο για την επέλευση ατυχήματος αλλά και στη λειτουργία των συστημάτων
-η ανεπάρκεια της επιχείρησης (ΗΤ) στην επίβλεψη της ιατρικής και επαγγελματικής επάρκειας των μηχανοδηγών και
-η ανεπάρκεια της επιβλέπουσας Αρχής.
Τόνισε μάλιστα ότι η εξεταστική επιτροπή έκανε το χρέος της, άκουσε και συνέλεξε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για ένα σοβαρό και αξιόπιστο πόρισμα και, σε κάθε περίπτωση, «μην ξεχνάμε ότι η υπόθεση αυτή είναι ανοιχτή τόσο στην ποινική δικαιοσύνη όσο και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. [..] Μήπως έπρεπε να περιμένουμε τις αμετάκλητες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, και να κρατάμε την επιτροπή ανοιχτή, για να κάνουμε εμπόριο πόνου; Γιατί αυτό πραγματικά επιθυμούν κάποιοι..» είπε ο κ. Φωτήλας, που έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης: Αναβίωσαν καταστάσεις που θυμίζουν ημέρες «πάνω και κάτω πλατείας» είπε ο κ. Φωτήλας.
Για ξεκάθαρη βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ρίξει «αυλαία» στην εξεταστική επιτροπή έκανε λόγο ο εισηγητής της μειοψηφίας Β. Κόκκαλης. Αποχωρούμε, διότι δεν υπάρχει ούτε η δικογραφία στην οποία αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα, ούτε έρχονται ουσιώδεις μάρτυρες για την υπόθεση, όπως ο κ. Τριαντόπουλος, ο κ. Τσαλίδης και ο κ. Γενιδούνιας, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος – όπως είπε- είχε θέσει την περασμένη Παρασκευή ερώτημα στον εισαγγελέα Λάρισας, για το πότε θα έρθει η δικογραφία στην εξεταστική επιτροπή.
Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος, επέκρινε τον κ. Κόκκαλη για αντιθεσμικές κινήσεις, καθώς, τα όποια σχετικά ερωτήματα και απαντήσεις πρέπει να δίδονται μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν ακολούθως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία χρησιμοποιεί την αριθμητική της υπεροχή καταχρηστικά με αποκλειστικό σκοπό να μην διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες, που βαραίνουν συνδεδεμένα με αυτήν πρόσωπα, αλλά ακόμη και οι υποκειμενικές πολιτικές ευθύνες. «Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε αυτήν τη μεθόδευση» ανέφεραν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Δεν έχει νόημα η παραμονή μας στην επιτροπή, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, αφού προηγουμένως είχε καλέσει την πλειοψηφία να αναθεωρήσει την απόφασή για ολοκλήρωση των εργασιών χωρίς να καλέσει επιπλέον μάρτυρες.
Σε καταγγελία της «τακτικής συγκάλυψης» του εγκλήματος, με ευθύνη της πλειοψηφίας προχώρησε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Π. Σαράκης, δηλώνοντας και τη δική του αποχώρηση.
Για απροκάλυπτη συγκάλυψη μίλησε, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα. Δεν μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι σε αυτό πρόσθεσε, αποχωρώντας από την αίθουσα.
Επιμένουμε στον στόχο μας να αναδείξουμε τις πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, είπε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Ν. Βρεττός, παραμένοντας στην αίθουσα της εξεταστικής επιτροπής, όπως και η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελ. Καραγεωργοπούλου, η οποία είπε ότι «δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή» στην κυβερνητική πλειοψηφία και ότι «θα μείνουμε για να παλέψουμε».
Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Φλώρος είπε ότι αν και θα έπρεπε να αποχωρήσει, θα το πάει «μέχρι τέλους» για να θέσει ερωτήματα στον κ. Πλεύρη, τα οποία δεν μπόρεσε να θέσει στον κ. Αγοραστό.
Σημειώνεται τέλος, ότι απορρίφθηκε αίτημα των βουλευτών Π. Δημητριάδη (ΚΟ Σπαρτιάτες) και Κ. Φλώρου (ανεξάρτητος) για παραπομπή του Κ. Αχ. Καραμανλή στον αρμόδιο ανακριτή για ψευδορκία στην εξεταστική επιτροπή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης- «Πιο ισχυρό από ποτέ το κράτος δικαίου στην Ελλάδα»- Ρ. Μέτσολα: «Σημαντικά τα βήματα που έκανε η Ελλάδα για το κράτος ισότητας»
Επόμενο άρθροΠεριβαλλοντικό Παρατηρητήριο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την 24ωρη παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής