Βουλή-Α. Βεσυρόπουλος: Ευρύτερος εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Με το νομοσχέδιο επικαιροποιούνται και κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο, οι διατάξεις που διέπουν τη διοικητική διαδικασία για την είσπραξη, από κάθε αιτία, των δημοσίων εσόδων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ανέφερε ότι η κωδικοποίηση ήταν επιβεβλημένη, διότι όλο το προηγούμενο διάστημα, οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων είχαν υποστεί αλλεπάλληλες τροποποιήσεις στο περιεχόμενο τους, είτε ευθέως, είτε έμμεσα, κατά τρόπο μη συστηματικό και συχνά αποσπασματικό. «Πλέον έχουμε ένα νέο σύγχρονο, επικαιροποιημένο και αποτελεσματικό Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος αποτελείται από 85 άρθρα, κατανεμημένα σε 10 τμήματα» είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, ότι στόχος αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας, είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων και παθογενειών δεκαετιών, μέσω του εκσυγχρονισμού των κείμενων διατάξεων, χωρίς να θίγονται η διασφάλιση των εσόδων του κράτους και οι κανόνες δικαίου για τον ίδιο των φορολογούμενο. «Η φορολογική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, «δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά προχωρά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης και με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Στο τέλος αυτής της πρώτης τετραετίας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών, θα έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση του ΚΕΔΕ, του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, του ΦΠΑ και των λοιπών έμμεσων φορολογιών, της φορολογίας περιουσίας, της άμεσης φορολογίας και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί «ο ευρύτερος εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης».

Οι διατάξεις του υφιστάμενου ΚΕΔΕ κατά τα τελευταία 48 έτη που ισχύει και εφαρμόζεται, έχουν υποστεί πολλαπλές, εκατοντάδες τροποποιήσεις στο περιεχόμενό τους, επισήμανε ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης. Υπογράμμισε επίσης, ότι η κωδικοποίηση συνιστά πρακτική καλής νομοθέτησης, που συντείνει στην πραγμάτωση της αρχής της ασφάλειας του δικαίου. Ο κ. Σπανάκης τάχθηκε υπέρ της κύρωσης του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αντίθετος στην κωδικοποίηση, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης. Επισήμανε ωστόσο, ότι δεν προϋπήρξε κανένας διάλογος, αν και θα μπορούσε αυτός ο διάλογος να έχει επιλύσει σοβαρά θέματα που εξακολουθούν να υφίστανται. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επιφύλαξη για την τελική στάση του κόμματός του στην ολομέλεια.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, είπε ότι πάντα αξιολογείται θετικά ένα νομοθέτημα που στόχο έχει την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου και της εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο κράτος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα το εάν οι όποιες τροποποιήσεις κάθε φορά, είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής και οικονομικής δυναμικής, ή είναι αποτέλεσμα πίεσης πελατειακών συμφερόντων. Ψήφισε δε, υπέρ της κωδικοποίησης.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, είπε ότι η Κωδικοποίηση των διατάξεων για την είσπραξη δημοσίων εσόδων, δεν αφορά αποκλειστικά μια νομοτεχνική διαδικασία, στο πλαίσιο της καλής νομοθέτησης, αλλά είναι η βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί η αντιλαϊκή πολιτική. Η κ. Κομνηνάκα ψήφισε κατά του νομοσχεδίου.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, εκτίμησε ότι για ακόμα μία φορά μπαίνουν στο στόχαστρο οι φορολογούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διευκολύνεται το δημόσιο να πάρει τα πάντα. Ο κ. Χήτας ψήφισε κατά του νομοσχεδίου.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, είπε ότι το φορολογικό λογισμικό δεν πρέπει να είναι εκτός του ελέγχου της χώρας. Ανέφερε εξάλλου, ότι στην ΑΔΑΕ που είναι υπό τον άμεσο έλεγχο των δανειστών, έχει παραδοθεί η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, με καταστροφικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνία. Ο κ. Λογιάδης ψήφισε κατά του νομοσχεδίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓερμανία: Ο Όλαφ Σολτς υπερασπίζεται το γερμανικό πακέτο μέτρων 200 δισεκατομμυρίων ευρώ απέναντι στην ευρωπαϊκή κριτική
Επόμενο άρθροΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση & διαλογή της  4ης-10-2022