Βloomberg: Ερχονται τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Η τεχνητή νοημοσύνη συναρπάζει. Σε εάν πολύ ενδιαφέρον άρθρο του το Bloomberg,  ερευνά και εξηγεί,  γιατί οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι από αυτό το θέμα. Τα διάφορα chatbots και οι συσκευές δημιουργίας εικόνων που έχουν γίνει δημοφιλή τον τελευταίο μισό χρόνο, αισθάνονται πραγματικά μαγικά μερικές φορές, αναφέρει το Bloomberg.

 Αλλά το πού θα πάει όλο αυτό οικονομικά παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο. Θα μειώσουν την ανάγκη για δικηγόρους; Θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση πελατών; Θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας της ιατρικής βιομηχανίας; Θα αυξήσουν τις ικανότητες των κανονικών υπαλλήλων γραφείου και θα κάνουν τους πάντες πολύ πιο παραγωγικούς; Δεν λείπουν οι θεωρίες και οι σκέψεις.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετικά συναρπαστική, αυτό που θα μπορούσαμε πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε τώρα είναι μερικά καλύτερα ρομπότ. Σε μια περίοδο επίμονης — και ίσως διαρθρωτικής — έλλειψης στην αγορά εργασίας, θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε να βάλουμε μερικά ρομπότ να φτιάχνουν μπουρίτο ή να χρησιμεύσουν ως ναυαγοσώστες ή να κάνουμε άλλους τύπους εργασίας που απαιτεί ένα ορισμένο επίπεδο σωματικής επιδεξιότητα. Ναι, φυσικά, τα ρομπότ υπάρχουν ήδη και η εταιρεία Boston Dynamics έχει δημοσιεύσει πολλά άγρια βίντεο. Αλλά δεν είναι σαφές ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά την οικονομική παραγωγικότητα.

 

Υπήρξε μια φανταστική συνέντευξη στο περιοδικό Wired τον Φεβρουάριο με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nvidia, Jensen Huang, στην οποία πρότεινε ότι μια νέα εποχή ρομποτικής μπορεί να πλησιάσει σύντομα, εν μέρει χάρη στον ίδιο τύπο προόδου που τροφοδότησε τα chatbots. Όταν ρωτήθηκε για την επόμενη γενιά τεχνολογικών ανακαλύψεων, είπε: “Αν μπορούσατε να δημιουργήσετε κείμενο, εάν μπορούσατε να δημιουργήσετε εικόνες, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε κίνηση; Η απάντηση είναι πιθανώς ναι. Και στη συνέχεια, εάν μπορείτε να δημιουργήσετε κίνηση, μπορείτε να καταλάβετε την πρόθεση και δημιουργεί μια γενικευμένη εκδοχή της άρθρωσης. Επομένως, η ανθρωποειδής ρομποτική θα πρέπει να βρίσκεται κάπου πολύ κοντά.”

Χθες στο ενημερωτικό του δελτίο Import AI, ο συνιδρυτής της Anthropic Jack Clark έγραψε για μια ολοκαίνουργια εφημερίδα που συζητούσε παρόμοιες ιδέες με αυτές για τις οποίες μιλούσε ο Jensen Huang της NVDA.

Τα τελευταία χρόνια, οι αλγόριθμοι έχουν γίνει πιο αποτελεσματικοί, η συλλογή δεδομένων έχει γίνει πιο εύκολη και νέα παραδείγματα έχουν εμφανιστεί όπως η ανόητη προσέγγιση «απλά ενσωματώστε τα πάντα και εκπαιδεύστε ένα μοντέλο πρόβλεψης.

 

Συνδυάζοντας όλα τα δεδομένα, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι τα δίποδα ρομπότ του πραγματικού κόσμου θα γίνουν πολύ καλά και πολύ γρήγορα.

Προηγούμενο άρθροΑΑΔΕ: Η πρώτη σφράγιση πρατηρίου καυσίμων για 2 χρόνια, για παράνομη δεξαμενή με νοθευμένα καύσιμα
Επόμενο άρθροΣαν σήμερα 13 Μαρτίου – Σημαντικά γεγονότα