Βέροια: Συνέντευξη τύπου των υπευθύνων Υγείας της Ν.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ  ΦΡΟΝΤΙΔΑ  ΥΓΕΙΑΣ  ΕΝΑ  ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ  ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ  ΕΣΥ

Συνέντευξη τύπου προς τον τοπικό τύπο παρεχώρησαν με πρωτοβουλία της Ν.Ε του  ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, οι υπεύθυνοι του τομέα υγείας Πέτρος Τσαπαρόπουλος και Κωνσταντινόπουλος Βασίλης.

Ο υπεύθυνος του τμήματος υγείας της Ν.Ε. Πέτρος Τσαπαρόπουλος, άνοιξε την συζήτηση και αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πολιτική υγείας της κυβέρνησης αλλά και στο σχεδιασμό αυτής στο νομό με την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγείας.

Συγκεκριμένα  τόνισε ότι: Τα τελευταία χρόνια παράλληλα με την οικονομική κρίση διαμορφώθηκε μια νέα κατάσταση στο χώρο της υγείας που εύστοχα ονομάστηκε κατάσταση ¨Υγειονομικής¨ φτώχειας με κύρια χαρακτηριστικά

-την αδυναμία πρόσβασης στο σύστημα Υγείας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού λόγω απώλειας της ασφαλιστικής του ικανότητας σαν συνέπεια της ανεργίας

-την φτωχοποίηση των πολιτών με αδυναμία πρόσβασης στον ιδιώτη γιατρό

-την αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών λόγω της σταδιακής αποστελέχωσης τους

-την οικονομική αφαίμαξη του συστήματος λόγω της συνεχούς μείωσης της Δημόσιας δαπάνης για την υγεία

-και την πλήρη αδράνεια του Κράτους απέναντι στα φαινόμενα της διαφθοράς, της σπατάλης, της συναλλαγής που λειτούργησαν ασύδοτα επί πολλά χρόνια και συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην δημιουργία του Δημόσιου χρέους της χώρας.

Η ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας βρέθηκε μπροστά σε ένα υπό κατάρρευση σύστημα Υγείας και έθεσε 3 κρίσιμες προτεραιότητες

1.Την πλήρη και ισότιμη κάλυψη όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ανασφάλιστων[2500000 ανασφάλιστοι]

Η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που αποσύνδεσε την έννοια της Υγείας με την ασφάλιση. Έτσι ο κάθε πολίτης  έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας με τον ΑΜΚΑ του.

2.Τηνστήριξη του Δημόσιου χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας που θεωρείται από την Διεθνή βιβλιογραφία και τους αναλυτές των συστημάτων υγείας η στρατηγική απάντηση στην κρίση του Συστήματος Υγείας.

3.και την ηθικοποίηση του συστήματος. Είναι γνωστό ότι στο χώρο της υγείας επί χρόνια λειτούργησαν πολλαπλά συμφέροντα που συνέβαλαν δραματικά στην δημιουργία του Δημόσιου χρέους.

Η κυβέρνηση έχοντας την πολιτική βούληση ψήφισε την εξεταστική επιτροπή για την διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της υγείας πιστεύοντας ότι έτσι όχι μόνο θα αποδοθούν οι πολιτικές και οι ποινικές ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν, αλλά θα θωρακισθεί το σύστημα υγείας και θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Με τις προταιρεότητες αυτές έγιναν σημαντικά βήματα σταθεροποίησης και ασφάλειας του συστήματος και ενισχύθηκε  το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Με την σταθεροποίηση του συστήματος υγείας είναι πιά η κατάλληλη στιγμή να γίνει η πιο σημαντική παρέμβαση στο ΕΣΥ που θα είναι η δημιουργία ενός συστήματος ΠΦΥ.

 Ένα προοδευτικό πολιτικό αποτύπωμα που θα απαντά

-στην αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας

-στην ασυνέχεια της φροντίδας

-στην σπατάλη πόρων

-στον νέο τρόπο προσέγγισης του ασθενούς

-στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων

-και κυρίως στην κρίση του συστήματος υγείας στην χώρα μας.

Η δημιουργία της ΠΦΥ δεν είναι μνημονιακή δέσμευση, εργαλείο λιτότητας πολύ περισσότερο αριστερή ιδεοληψία.

Η διεθνής βιβλιογραφία λέει ότι η απάντηση στην υγειονομική κρίση, στην ανισότητα στην φροντίδα στην καθολική κάλυψη του πληθυσμού μπορεί να απαντηθεί μόνο μέσα από την αναδιοργάνωση του Δημόσιου συστήματος υγείας με επίκεντρο την ΠΦΥ.

H δημιουργία της ΠΦΥ στηρίζεται σε μια νέα αντίληψη, μια νέα φιλοσοφία που θα έχει σαν βάση την λογική της ¨ολιστική¨ φροντίδα του ασθενούς.

Την φροντίδα που περιλαμβάνει

-την πρόληψη

-την αγωγή υγείας

-τους προσυμπτωματικούς ελέγχους

-τους εμβολιασμούς

-την παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων

-την αποθεραπεία και την αποκατάσταση.

Η νέα αυτή αντίληψη θα πατάει επάνω σε 2 σημαντικά στηρίγματα

1.Στην διεπιστημονική ομάδα υγείας με κεντρικό στοιχείο τον οικογενειακό γιατρό

  1. και στην κουλτούρα της αποκεντρωμένης φροντίδας με τις νέες δομές της ΠΦΥ, τις Τοπικές μονάδες υγείας[ΤΟΜΥ], που έχουν μια λογική εγγύτητας στην κοινότητα με πληθυσμό αναφοράς.

Η ανάπτυξη αυτών των δομών θα πηγαίνει παράλληλα με την προσπάθεια στήριξης των υπαρχόντων [κέντρα υγείας, ΠΕΔΥ] που όλα θα ονομάζονται Κέντρα Υγείας

Έτσι θεσμοθετούμε 2 επίπεδα ΠΦΥ

1.τα ΤΟΜΥ

2.και τα κέντρα υγείας.

Τα οποία θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του ΕΣΥ

Και θα συνδέονται με τα νοσοκομεία της περιοχής τους.

Είναι πια κοινά αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας αλλά και από την κοινωνία ότι αν δεν αναδιοργανωθεί η ΠΦΥ, παρά την συστηματική προσπάθεια στήριξης των νοσοκομείων με ανθρώπινους και υλικούς πόρους, δεν θα υπάρχει θετική επίπτωση στην λειτουργία του συστήματος και στους υγειονομικούς δείκτες της χώρας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε το μέλος της Ν.Ε επίσης υπεύθυνος υγείας  στο χώρο των νοσοκομείων  Κωνσταντινόπουλος Βασίλης ο οποίος είπε ότι τα δύο τελευταία χρόνια

-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ

Στην χτεσινή συνέντευξη που δόθηκε  για την Υγεία από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ο Βασίλης   Κωνσταντινόπουλος  Είπε :   Ότι τα δυο τελευταία χρόνια τηρουμένων των αναλογιών έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα στην Δημόσια Υγεία.

Τραβήχτηκε το «χειρόφρενο » στην πτώση στην Δημόσια Υγεία και έγινε «ανάταξη» του   Δημόσιου   Συστήματος   Υγείας.   Σκεφτείτε   ότι   2.500.000   εκατομμύρια ανασφάλιστοι   έχουν ισότιμη πρόσβαση στο ΕΣΥ και ότι καταργήθηκε το 5ευρω. Συγχρόνως   έγινε   το   εξίσου   σημαντικό   ότι,   μετά   από   έξι   χρόνια   παγώματος   των προσλήψεων , επιτέλους προκηρύχτηκαν 690 θέσεις ειδικευμένων γιατρών σε όλη την Ελλάδα και 88 από αυτούς στην 3 η  ΥΠΕ. Ειδικά για το Νοσοκομείο Ημαθίας και τις δύο (2) μονάδες Βέροιας Νάουσας προκηρύχτηκαν οκτώ θέσεις ειδικών Ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Θέλω σ’ αυτό το σημείο να τονίσω σε όλους τους τόνους ότι κανένα Νοσοκομείο δεν πρόκειται   να   κλείσει   στον   Νομό,   αυτή   η   κυβέρνηση   δεν   πρόκειται   να   κλείσει Νοσοκομεία. Τέλος θέλω να επισημάνω και εγώ με την σειρά μου την μεγάλη αναγκαιότητα για την ανάπτυξη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να κάνω και κάποια κριτική ότι   αργήσαμε   σ’  αυτό   τον  Τομέα.   Σας   δίνω   ένα   στατιστικό   από   το   Νοσοκομείο Βέροιας από τους 102.399 ασθενείς που επισκέφτηκαν το 2016  τη Μονάδα Βέροιας ( (ΤΕΠ, ΤΕΙ) έγιναν ΜΌΝΟ 12.677 εισαγωγές , κάτι που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο προσφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες Υγείας , ενώ θα έπρεπε να προσφέρουν κυρίως Δευτεροβάθμιες Υπηρεσίες Υγείας.

Τέλος για να ολοκληρώσω θέλω να κάνω μια πρόταση ότι η Μονάδα Βέροιας η οποία γειτνιάζει με την Εγνατία και εκ των πραγμάτων έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα ατυχήματα   αλλά   συγχρόνως   συνορεύει   με   τον   Νομό   Κοζάνης   και   είναι   η   πύλη εισόδου   μέσω   Εγνατίας   για   έκτακτα   περιστατικά   που   διακομίζονται   προς   την Θεσσαλονίκη,   θα   πρέπει   να   γίνει   το   Νοσοκομείο   ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ   με   πολλές ειδικότητες  και σε συνδυασμό  με το  ότι οσονούπω ολοκληρώνεται  το κτήριο της επέκτασης   να   ενισχυθεί   έτσι   ώστε   να   αντιμετωπίζει   πιο   βαριά   περιστατικά   πιο γρήγορα , αλλά συγχρόνως να αποσυμφορήσει  και τα Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ

Στην χτεσινή συνέντευξη που δόθηκε  για την Υγεία από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ο Βασίλης   Κωνσταντινόπουλος  Είπε :   Ότι τα δυο τελευταία χρόνια τηρουμένων των αναλογιών έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα στην Δημόσια Υγεία. Τραβήχτηκε το «χειρόφρενο » στην πτώση στην Δημόσια Υγεία και έγινε «ανάταξη» του   Δημόσιου   Συστήματος   Υγείας.   Σκεφτείτε   ότι   2.500.000   εκατομμύρια ανασφάλιστοι   έχουν ισότιμη πρόσβαση στο ΕΣΥ και ότι καταργήθηκε το 5ευρω.

Συγχρόνως   έγινε   το   εξίσου   σημαντικό   ότι,   μετά   από   έξι   χρόνια   παγώματος   των προσλήψεων , επιτέλους προκηρύχτηκαν 690 θέσεις ειδικευμένων γιατρών σε όλη την Ελλάδα και 88 από αυτούς στην 3 η ΥΠΕ. Ειδικά για το Νοσοκομείο Ημαθίας και τις δύο (2) μονάδες Βέροιας Νάουσας προκηρύχτηκαν οκτώ θέσεις ειδικών Ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Θέλω σ’ αυτό το σημείο να τονίσω σε όλους τους τόνους ότι κανένα Νοσοκομείο δεν πρόκειται   να   κλείσει   στον   Νομό,   αυτή   η   κυβέρνηση   δεν   πρόκειται   να   κλείσει Νοσοκομεία.

Τέλος θέλω να επισημάνω και εγώ με την σειρά μου την μεγάλη αναγκαιότητα για την ανάπτυξη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να κάνω και κάποια κριτική ότι   αργήσαμε   σ’  αυτό   τον  Τομέα.   Σας   δίνω   ένα   στατιστικό   από   το   Νοσοκομείο Βέροιας από τους 102.399 ασθενείς που επισκέφτηκαν το 2016  τη Μονάδα Βέροιας (ΤΕΠ, ΤΕΙ) έγιναν ΜΌΝΟ 12.677 εισαγωγές , κάτι που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο προσφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες Υγείας , ενώ θα έπρεπε να προσφέρουν κυρίως Δευτεροβάθμιες Υπηρεσίες Υγείας.

Τέλος για να ολοκληρώσω θέλω να κάνω μια πρόταση ότι η Μονάδα Βέροιας η οποία γειτνιάζει με την Εγνατία και εκ των πραγμάτων έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα ατυχήματα   αλλά   συγχρόνως   συνορεύει   με   τον   Νομό   Κοζάνης   και   είναι   η   πύλη εισόδου   μέσω   Εγνατίας   για   έκτακτα   περιστατικά   που   διακομίζονται   προς   την Θεσσαλονίκη,   θα   πρέπει   να   γίνει   το   Νοσοκομείο   ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ   με   πολλές ειδικότητες  και σε συνδυασμό  με το  ότι οσονούπω ολοκληρώνεται  το κτήριο της επέκτασης   να   ενισχυθεί   έτσι   ώστε   να   αντιμετωπίζει   πιο   βαριά   περιστατικά   πιο γρήγορα , αλλά συγχρόνως να αποσυμφορήσει  και τα Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης.

τηρουμένων των αναλογιών έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα στην Δημόσια Υγεία. Τραβήχτηκε το «χειρόφρενο » στην πτώση στην Δημόσια Υγεία και έγινε «ανάταξη» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Σκεφτείτε ότι 2.500.000 εκατομμύρια ανασφάλιστοι  έχουν ισότιμη πρόσβαση στο ΕΣΥ και ότι καταργήθηκε το 5ευρω. Συγχρόνως έγινε το εξίσου σημαντικό ότι, μετά από έξι χρόνια παγώματος των προσλήψεων , επιτέλους προκηρύχτηκαν 690 θέσεις ειδικευμένων γιατρών σε όλη την Ελλάδα και 88 από αυτούς στην 3η ΥΠΕ. Ειδικά για το Νοσοκομείο Ημαθίας και τις δύο (2) μονάδες Βέροιας Νάουσας προκηρύχτηκαν οκτώ θέσεις ειδικών Ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Θέλω σ’ αυτό το σημείο να τονίσω σε όλους τους τόνους ότι κανένα Νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει στον Νομό, αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κλείσει Νοσοκομεία.

Τέλος θέλω να επισημάνω και εγώ με την σειρά μου την μεγάλη αναγκαιότητα για την ανάπτυξη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να κάνω και κάποια κριτική ότι αργήσαμε σ’ αυτό τον Τομέα. Σας δίνω ένα στατιστικό από το Νοσοκομείο Βέροιας από τους 102.399 ασθενείς που επισκέφτηκαν το 2016  τη Μονάδα Βέροιας ( (ΤΕΠ, ΤΕΙ) έγιναν ΜΌΝΟ 12.677 εισαγωγές , κάτι που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο προσφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες Υγείας , ενώ θα έπρεπε να προσφέρουν κυρίως Δευτεροβάθμιες Υπηρεσίες Υγείας.

Τέλος για να ολοκληρώσω θέλω να κάνω μια πρόταση ότι η Μονάδα Βέροιας η οποία γειτνιάζει με την Εγνατία και εκ των πραγμάτων έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα ατυχήματα αλλά συγχρόνως συνορεύει με τον Νομό Κοζάνης και είναι η πύλη εισόδου μέσω Εγνατίας για έκτακτα περιστατικά που διακομίζονται προς την Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να γίνει το Νοσοκομείο ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ με πολλές ειδικότητες και σε συνδυασμό με το ότι οσονούπω ολοκληρώνεται το κτήριο της επέκτασης να ενισχυθεί έτσι ώστε να αντιμετωπίζει πιο βαριά περιστατικά πιο γρήγορα , αλλά συγχρόνως να αποσυμφορήσει  και τα Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης.

Ο Συντονιστής της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Κωστόπουλος Τάσος με το κλείσιμο της συζήτησης, τόνισε ότι η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγείας (ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας) έχουν διπλό κέρδος για τα νοσοκομεία, γιατί συμβάλλει στην αποσυμφόρησή τους και υπάρχει πολύ μικρότερο κόστος νοσηλείας των πολιτών.

Κλείνοντας τόνισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η πολιτική υγείας στο νομό θα προχωρήσει παρ΄όλο που κάποιοι δεν το θέλουν ή προβάλλουν προβλήματα, λέγοντας  ότι  η Ν.Ε. είναι έτοιμη να αντιπαρατεθεί και να τους αποκαλύψει.

Προηγούμενο άρθροΒουλή: Μέτρα στήριξης για όσους ανασταλεί η απονομή της σύνταξης χηρείας μελετά η κυβέρνηση
Επόμενο άρθροΑντιμέτωποι με την καταβολή προστίμων ύψους 250 ευρώ αναμένεται να βρεθούν σύντομα οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων