Βουλή: Μέτρα στήριξης για όσους ανασταλεί η απονομή της σύνταξης χηρείας μελετά η κυβέρνηση

     Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τους τρόπους για την ενίσχυση των ατόμων που, αν και έχουν ανάγκη, δεν θα μπορέσουν να πάρουν τη σύνταξη χηρείας μέχρι την συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου που προβλέπει ο ν.4387/2016. Πρόκειται για το άρθρο 12 που επανακαθόρισε τις προϋποθέσεις απονομής συντάξεων χηρείας, ζήτημα που απασχόλησε σήμερα τη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

    «Το έβαλαν μετ’ επιτάσεως οι δανειστές. Στη διαδικασία που είμαστε ήταν αδύνατο να επιμείνουμε χωρίς να κινδυνεύσει η κατάληξη της διαδικασίας της νομοθέτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση», ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, για τις συνθήκες ψήφισης του συγκεκριμένου άρθρου.

     «Έχουμε ακόμα δύο χρόνια μπροστά μας για να δούμε τι πολιτικές θα εφαρμόσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις ακραίες περιπτώσεις, για να βρούμε μέτρα ενίσχυσης των ατόμων αυτών, μέτρα εξεύρεσης εργασίας, μία σειρά μέτρα που επεξεργαζόμαστε και ερευνούμε στο υπουργείο», πρόσθεσε και έκανε γνωστό πως ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η πρόβλεψη «για δύο χρόνια στη διάρκεια των πέντε ετών από το γεγονός του θανάτου, το Δημόσιο να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόληση ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση χηρείας και είναι αδύναμοι να ανταποκριθούν στις βιοποριστικές ανάγκες».

     Δριμύτατες επικρίσεις διατύπωσε ο κ. Καραθανασόπουλος, ο οποίος είπε ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκλήρωσε το έγκλημα των προηγούμενων κυβερνήσεων απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση. Ο βουλευτής χαρακτήρισε παραλογισμό το γεγονός ότι μπήκε ηλικιακό κριτήριο για την απονομή των συντάξεων χηρείας, αφού αν ο επιζών σύζυγος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος, τότε η σύνταξη καταβάλλεται μόνο για τρία χρόνια, διακόπτεται και ξαναδίνεται στο 67ο έτος της ηλικίας. «Δηλαδή, από τα 55 μέχρι τα 67 -δώδεκα χρόνια- τι θα κάνει; Θα πάει για δουλειά; Της διασφαλίζετε δουλειά;», ρώτησε ο κ. Καραθανασόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί της ουσίας καταργεί το δικαίωμα στη σύνταξη, και μετατρέπεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης σε ατομική ευθύνη.

     Ο υφυπουργός απάντησε ότι η θέσπιση του άρθρου 12 προέκυψε από την εμμονή της ΕΕ να ισχύσει ο μέσος όρος στην Ευρώπη. «Και επειδή στην Ευρώπη, στη Γαλλία συγκεκριμένα, ισχύει το 55ο έτος, έτσι ακριβώς εμείς υποχρεωθήκαμε να διαμορφώσουμε τα όρια για τα θέματα υγείας», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «σε άλλες χώρες είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα».

     Αν… ο μη γένοιτο!

     «Με αφήνετε άναυδο με την κυνικότητά σας! Λέτε για τον μέσο όρο στην ΕΕ. Δηλαδή, αν στην ΕΕ πετάνε τα παιδιά στον Καιάδα, θα τα πετάξουμε κι εμείς; Δεν φτάνει που έχασε τον σύντροφό του, μένει και ξεκρέμαστος τελείως», σχολίασε ο κ. Καραθανασόπουλος.

     «Μην αξιοποιείτε το θέμα για να πείτε ότι εσείς είστε ευαίσθητος και εγώ όχι», απάντησε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε ότι η πολιτεία πρέπει να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο προστασίας των ανθρώπων για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.

     «Θα σας το εξηγήσω με ένα παράδειγμα: Η σύζυγός μου -θα πω για μένα, για να μην ενοχλείται ο κ. Καραθανασόπουλος- είναι δικηγόρος και έχει το γραφείο μου. Αν “φύγω” δεν θα έχει κανένα πρόβλημα μπας και δεν πάρει τη σύνταξη. Το πρόβλημα είναι ότι θα λείπω εγώ. Αυτό είναι το πιο σοβαρό. Δεν είναι το πώς θα ζήσει, γιατί θα μπορεί να ζήσει. Μια χαρά ζει», τόνισε ο υφυπουργός.

     «Άλλες δεν μπορούν» σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Δαβάκης. «Ντροπή, τσίπα δεν έχετε!» αντέδρασε ο κ. Καραθανασόπουλος και το επεισόδιο έληξε με την πυροσβεστική παρέμβαση του προεδρεύοντος, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος, απευθυνόμενος στον κ. Πετρόπουλο, σχολίασε: «Μην λέτε τώρα ότι “θα λείπω” ή “θα πεθάνει άλλος”. Παρασκευή τώρα, ενώπιον του Αγίου Πνεύματος, πώς σας ήρθε και εσάς;».

     «Κάποιος που φεύγει μπορεί να έχει λεφτά, μπορεί να έχει εργοστάσια, μπορεί να έχει έσοδα», επέμεινε ο κ. Πετρόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο χρόνια να επεξεργαστεί λύσεις για εκείνους που θα βρεθούν πράγματι σε αδύναμη θέση.

APE-MPE

 

Προηγούμενο άρθροΈως τις 15 Ιουνίου η υποβολή δικαιολογητικών για τις προκαταρτικές εξετάσεις των Αστυνομικών Σχολών
Επόμενο άρθροΒέροια: Συνέντευξη τύπου των υπευθύνων Υγείας της Ν.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ