Μια βασιλόπιτα που γράφει… με ξηρούς καρπούς της αφθονίας που χαρίζουν ευζωία και μακροβιότητα. Η κανέλα, το τζίντζερ και το πορτοκάλι δίνουν ξεχωριστή πινελιά και η μαρέγκα δίνει ξεχωριστή νοστιμιά και χιονάτη εμφάνιση.
Το σίγουρο είναι ότι αυτή η βασιλόπιτα χαρίζει δύναμη και θα αρέσει πολύ.
Χαρούμενη και νόστιμη χρονιά…
Βασιλόπιτα με καρύδια και αμύγδαλα
Από την Κατερίνα Ξηρού, περίφημη μαγείρισσα, Ναύπακτος
Υλικά
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
5 αυγά
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
Μισό φλιτζάνι αμύγδαλα, τριμμένα
1 κ.σ κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1 κ.γ τζίντζερ, τριμμένο ή σκόνη
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη
Τρόπος παρασκευής
Σε στεγνό και εντελώς κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη στη μέτρια ταχύτητα για 6 – 7 λεπτά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να το απορροφήσει.
Βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού σε ποτήρι και ανακατεύουμε με πιρούνι την μαγειρική σόδα μέχρι να διαλυθεί και την ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα, το τζίντζερ και το αλάτι.
Στη χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε με τον γάντζο το αλεύρι που ρίχνουμε βροχηδόν μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό.
Αμέσως μετά προσθέτουμε την καρυδόψιχα και το αμύγδαλο.
Βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε λαδόκολλα και αδειάζουμε το μείγμα της βασιλόπιτας.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 -180οC και ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Κρύβουμε το φλουρί…
Και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.