Αφού ακόμα διανύουμε τις διακοπές των Χριστουγέννων και η κοπή της Βασιλόπιτας συνεχίζεται ακάθεκτα σε όλα τα σπίτια, για ελάτε να φτιάξουμε παρέα, άλλη μία Βασιλόπιτα.
Αλλά αυτή τη φορά την πιο αφράτη και πεντανόστιμη
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΈΙΚ
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά για τη Βασιλόπιτα:
ΠΡΟΣΟΧΉ, όλα θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. βούτυρο ή βιτάμ
400 γρ. ζάχαρη
5 αυγά (χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους)
μία πρέζα αλάτι για την ένταση
140 γρ. γάλα
140 γρ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα φαγητού
30 γρ. λικέρ της αρεσκείας μας
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
150 γρ. καρύδια αλεσμένα
2 βανίλιες και
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση της συνταγής:
Πρώτα θα κοσκινίσουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και θα το αφήσουμε στην άκρη.
Επίσης σε ένα μπλέντερ θα κόψουμε τα καρύδια.
Μετά, σε μία μπασίνα και με ένα μίξερ χειρός, χτυπάμε πρώτα χωριστά τα ασπράδια των αυγών με μία πρέζα αλάτι (για την ένταση), να γίνει μαρέγκα και φυσικά για να γίνει πιο αφράτη η βασιλόπιτά μας. Την αφήνουμε και αυτή στην άκρη.
Στην κουζινομηχανή μας τώρα, θα χτυπήσουμε πολύ καλά, το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να έχουμε μία κρεμώδη υφή.
Στη συνέχεια θα προσθέσουμε στον κάδο της κουζινομηχανής τις βανίλιες, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ.
Παράλληλα θα ρίξουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού που θα αρχίσει να αφρίζει, λόγω χημικής αντίδρασης. Ρίχνουμε και αυτά μέσα στον κάδο με το μείγμα της κρέμας βουτύρου.
Αφού χτυπηθούν πολύ καλά όλα αυτά, τότε θα ρίξουμε το αλεύρι και το γάλα εναλλάξ μέχρι να ομογεννοποιηθούν όλα τα υλικά μας.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμένα καρύδια μας και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Σταματάμε το μίξερ της κουζινομηχανής, με το χέρι μας και με μία σπάτουλα προσθέτουμε την χτυπημένη μαρέγκα, ανακατεύοντας με πολύ απαλές κινήσεις για να μην φύγει ο αέρας της μαρέγκας.
Το βάζουμε σε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα ή σε ένα στρογγυλό τσέρκι 30 εκ. διάμετρο.
Φυσικά δε ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί.
Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για μία ώρα περίπου.
Για τη διακόσμηση χρησιμοποίησα γκανάζ, μαύρης και λευκής σοκολάτας
Εσείς μπορείτε να την διακοσμήσετε από πάνω με άχνη ή ότι άλλο θέλετε.
Μόλις κρυώσει καλά η βασιλόπιτα,
Φτιάχνουμε τη γκανάζ
Υλικά για τη γκανάζ σοκολάτας:
200 γρ. κουβερτούρα υγείας (μαύρη σοκολάτα)
100 γρ. βούτυρο-βιτάμ
1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και την βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε και το μαλακό βούτυρο – βιτάμ
Κατόπιν, σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο νερό και βάζουμε επάνω το μπολ με την κουβερτούρα και το βούτυρο.
Μόλις λιώσουν καλά, προσθέτουμε και ένα κουτ.σουπ. μέλι, για να γυαλίσει η γκανάζ σοκολάτας.
Την περιχύνουμε πάνω από τη βασιλόπιτα.
Για τη λευκή σοκολάτα γκανάζ χρησιμοποιούμε μόνο 100 γρ. λευκή κουβερτούρα
Τη λιώνουμε προσεκτικά στον φούρνο μικροκυμάτων
Καλή σας επιτυχία.
Σας εύχομαι να έχετε μία Καλή και ευλογημένη Χρόνια, γεμάτη από Υγεία, Αγάπη και Ευτυχία.
Ευτυχισμένο το 2023