Τους «πρόδωσε» ο ΦΠΑ – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Από κόσκινο πέρασε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) 770 τουριστικές επιχειρήσεις τον Ιούνιο. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή να κατηγοριοποιηθούν οι υποθέσεις ανάλογα με τις ενδείξεις που υπάρχουν για φοροδιαφυγή.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Στο επίκεντρο βρέθηκαν αυτές που ενώ διαπιστώθηκε ότι είχαν προχωρήσει σε μισθώσεις υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατάλυμα στη Σαντορίνη με 40 δωμάτια δήλωσε μηδενικά έσοδα από διανυκτέρευση ενώ τουριστική μονάδα με 65 δωμάτια στην Κέρκυρα δήλωσε εισπράξεις 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα κατάλυμα στην Πάτμο με 25 δωμάτια δήλωσε έσοδα από διανυκτερεύσεις 500 ευρώ. Συνολικά η ΑΑΔΕ εκτιμά ότι 770 καταλύματα απέκρυψαν έσοδα 10,9 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή μετά και το νέο κρούσμα βίας σε βάρος εφοριακών στην Κερκίνη Σερρών ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος προανήγγειλε πιο αυστηρές ποινές για όσους ασκούν βία εναντίον δημοσίων υπαλλήλων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Σημειώνεται ότι φέτος εφοριακοί έχουν δεχθεί κατά καιρούς επιθέσεις και προκειμένου να μην υπάρξουν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο δικαιοσύνης αναμένεται να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση πιο αυστηρών μέτρων.