Την απολαύσαμε στην Ισπανία γιατί πρωτοστατεί σε κάθε breakfast, buffet ή brunch. Η ισπανική τορτίγια όπως αλλιώς λέγεται είναι μια παραδοσιακή γευστική δημιουργία και θεωρείται εμβληματικό πιάτο της κουζίνας τους. Γίνεται με αυγά, πατάτες και κρεμμύδια, όχι πάντα. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου και μοιάζει με τούρτα, που κόβεται σε τριγωνικά κομμάτια… και αποτελεί πλήρες γεύμα μαζί με αυτά τα θεϊκά κατσικίσια τυράκια τους… ή tapas πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι.
Τορτίγια, η ισπανική ομελέτα
Από το Hotel Sercotel Sorolla Palace, Βαλένθια
Υλικά για 4 άτομα
5 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες κομμένες σε κύβους
10 αυγά μεγάλα
Ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
180 γρ. τυρί κασέρι, χοντροτριμμένο
2 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο ψιλοκομμένο ή αποξηραμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε τηγάνι μεγάλο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι, το αλάτι και τηγανίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς.
Μετά από 10 λεπτά αρχίζουμε να λιώνουμε τις πατάτες στο τηγάνι αρχικά με τη σπάτουλα και μετά με το πιρούνι, συνεχίζοντας το τηγάνισμα.
Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το δυόσμο και χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα.
Στο μπολ προσθέτουμε και τις πατάτες, που βγάζουμε από το τηγάνι.
Ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζουμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο ακόμα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το 1/3 του μείγματος του αυγού, και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού προσεκτικά.
Πασπαλίζουμε με το τυρί σε όλη την επιφάνεια και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα αυγού και πατάτας.
Τηγανίζουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός πιάτου γυρίζουμε την ομελέτα για να τηγανιστεί και από την επάνω πλευρά.
Τηγανίζουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Η ομελέτα μας είναι έτοιμη.
Την σερβίρουμε σε πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και απολαμβάνουμε.