Ως «χρονιά – ορόσημο» και «χρονιά εξωστρέφειας» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε το 2018 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία του, κατά τη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων του προηγούμενου έτους.
«Το 2018 ήταν ορόσημο γιατί η εξωστρέφεια είναι το βασικό στοιχείο της ταυτότητας, της σύγχρονης Περιφέρειας που οραματιστήκαμε. Της Περιφέρειας κόμβου εμπορίου, ενέργειας, καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης. Της Κεντρικής Μακεδονίας που θα είναι Πρωτεύουσα Εξωστρέφειας για όλη τη χώρα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι το κλειδί για την επιτυχή πορεία της Περιφέρειας, αλλά και για την υποδειγματική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι η συνεργασία, ο ενιαίος και στοχευμένος σχεδιασμός και η υλοποίηση με αποφασιστικότητα.
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε πραγματικές μάχες, βρέθηκε κάθε φορά στην πρώτη γραμμή, ποτέ δεν κρύφτηκε, ποτέ δεν αδιαφόρησε, για κάθε ζήτημα, όσο μικρό ή μεγάλο και αν ήταν αυτό. Υπήρξαν και στιγμές έντασης, υπήρξαν και υπάρχουν διαφορές, όμως συνολικά η λειτουργία μας ήταν υποδειγματική. Προσωπικά, δεν κοίταξα την αντιπολίτευση ως αντίπαλο. Ήμασταν συνοδοιπόροι στο δρόμο για να κάνουμε καλύτερο τον τόπο μας. Δεν είδα την κριτική που ασκήθηκε ως εμπόδιο. Ήταν για εμένα εργαλείο για να γίνει ακόμα καλύτερη η διοίκησή μας, για να μπορέσει να ανταποκριθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες και τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Όπως επίσης, προσωπικά ποτέ δεν κοίταξα από πού προέρχεται πολιτικά ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο κάθε συμπολίτης μου. Κοιτούσα πάντα το στόχο και το πως θα δουλέψουμε μαζί, για να τον κατακτήσουμε. Αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας και της πολιτικής μας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπάθησε να είναι πάντα, είτε μέρος της λύσης ενός προβλήματος, είτε ακόμα περισσότερο, εκφραστής ενός συλλογικού οράματος για τον τόπο μας. Και στην κατεύθυνση αυτή, αναζητήσαμε τη συνεργασία, καλλιεργήσαμε ευρύτερες συναινέσεις, επενδύσαμε στο διάλογο. Με όλους τους τοπικούς φορείς. Σχεδιάσαμε ενιαία και στοχευμένα, γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα, τις ανάγκες, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Συνδιαμορφώσαμε μαζί με την ίδια την κοινωνία, πολιτικές που ξεκινούσαν από τη βάση και πήγαιναν προς τα επάνω. Σχεδιάσαμε σωστά, υλοποιήσαμε αποφασιστικά. Και αποδείξαμε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να σηκώσει το βάρος της υλοποίησης των μεγάλων έργων και μπορεί να πετύχει πιο γρήγορα, καλύτερα αποτελέσματα. Τη συνεργασία την κάναμε πράξη, όχι γιατί μας την επέβαλε κάποιος νόμος, αλλά γιατί γνωρίζουμε ότι φέρνει γρήγορα καρπούς. Γιατί πιστεύουμε στην ένωση δυνάμεων. Γιατί βάζουμε τον τόπο και τα συμφέροντα των συμπολιτών μας πάνω απ’ όλα», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Αναφερόμενος στις μείζονες παρεμβάσεις εξωστρέφειας που πέτυχε η διοίκηση της Περιφέρειας ο κ. Τζιτζικώστας εστίασε στα εξής:
-Πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
-Πρώτη σε αύξηση συνολικά των εξαγωγών τα τελευταία οχτώ χρόνια.
-Μέσα στην κρίση οι εξαγωγές της Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκαν κατά 50%, 20% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο που κυμάνθηκε στο 30%.
-Στην Κεντρική Μακεδονία εκτελείται το 70% της εθνικής, οδικής μεταφορικής δραστηριότητας.
-Για τρίτη συνεχή χρονιά πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών. Η Κεντρική Μακεδονία κερδίζει χρόνο με το χρόνο, το στοίχημα της καθιέρωσης του δωδεκάμηνου τουρισμού.
-Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες Περιφέρειες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και υλοποίηση έργων.
-Το 2018 ξεκίνησε η υλοποίηση της συνεργασίας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN, που υπέγραψε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελώντας τον έναν από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς οργανισμούς παγκοσμίως που υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας.
-Το 2018 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναδείχθηκε ομόφωνα από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης».
-Δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις Βρυξέλλες.
-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διατηρεί από το 2015 μια θέση στο προεδρείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, μια θέση αντιπροέδρου στο «ευρωπαϊκό κοινοβούλιο της αυτοδιοίκησης».
«Το 2018, πέρα από τη συνεργασία και την εξωστρέφεια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναδείχθηκε και ως ισχυρή δύναμη διεκδίκησης και ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τζιτζικώστας στις σημαντικές διεκδικήσεις της διοίκησης της Περιφέρειας το 2018 και κυρίως στα ζητήματα της ένταξης των νέων αγροτών στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών, όπου η Περιφέρεια πέτυχε να μη μείνει κανένας νέος αγρότης που πληρούσε τα κριτήρια εκτός προγράμματος, εκτός χρηματοδότησης, αλλά και στο ζήτημα της ματαίωσης δημιουργίας νέων διοδίων και αύξησης του αντιτίμου διέλευσης, για το οποίο ήδη η Περιφέρεια προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και την Επιτροπή Μεταφορών. Επίσης, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην προσφυγή της Περιφέρειας στη Δικαιοσύνη για την αναζήτηση ευθυνών, για τις απαράδεκτες και τριτοκοσμικές συνθήκες που βίωσε η Θεσσαλονίκη, η οποία έμεινε χωρίς νερό για μία και πλέον εβδομάδα πέρσι τέτοια εποχή.
Με έμφαση ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο θέμα του μνημείου της Αμφίπολης: «Τελειώνουμε με τις ανώνυμες και γενικόλογες ευθύνες. Στα λάθη, στις παραλείψεις, στις αστοχίες και τις πραγματικές ευθύνες ζητούμε πλέον να μπει ονοματεπώνυμο. Γι’ ακόμα μία φορά θα είμαι ξεκάθαρος: Επανειλημμένα καταστήσαμε απόλυτα σαφές ότι δεν θα ανεχτούμε κανένα παιχνίδι, καμία ιδεοληπτική ή μικροκομματική σκοπιμότητα, στην Αμφίπολη. Καλέσαμε δύο φορές το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τις ευθύνες του και να ξεκινήσει τις εργασίες στον Τύμβο Καστά. Δεν θα αφήσουμε να χαθεί άλλος χρόνος. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν συνολικά 2,5 εκ. ευρώ που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν θα αφήσουμε αυτό το σπουδαίο μακεδονικό μνημείο που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον να ρημάξει, επειδή κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν καλά και σωστά τη δουλειά τους».
Στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η διοίκηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας περιέλαβε τις εξής:
-Πλήρης εφαρμογή του Διπλογραφικού Συστήματος στην Οικονομική Διαχείριση της Περιφέρειας.
-Πλήρης απογραφή της περιουσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Επικαιροποίηση του Μητρώου Δεσμεύσεων της Περιφέρειας.
-Επιτυχής ανταπόκριση στον έλεγχο συστημάτων συμμόρφωσης και χρηματοοικονομικού ελέγχου που διενεργήθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
-Επέκταση της χρήσης των νέων τεχνολογιών και των διαδικτυακών υπηρεσιών όπως για παράδειγμα την Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων.
-Μείωση των χρόνων εξυπηρέτησης αιτημάτων εξυπηρετώντας περισσότερους από 300.000 πολίτες στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών.
«Η συνεργασία, η εξωστρέφεια, η διεκδίκηση, οι μεταρρυθμίσεις, χρειάζονται γερές βάσεις για να αναπτυχθούν. Χρειάζονται σταθερό έδαφος, δυνατά θεμέλια. Στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε αυτή την ισχυρή βάση, αυτά τα γερά θεμέλια και δεν είναι άλλα από το έργο μας στην πράξη, σε όλους τους τομείς. Έργο που κάνει καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής για όλους τους συμπολίτες μας. Έργο που ανοίγει δρόμους για να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα. Έργο που κάνει πιο ελκυστική την Περιφέρειά μας στους επενδυτές και τους τουρίστες. Έργο που διευκολύνει την πρόσβαση των συμπολιτών μας στα δημόσια αγαθά, που στηρίζει στην πράξη τους πιο αδύναμους και ευάλωτους συνανθρώπους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εκείνη που μετατρέπει τα απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους από τις Βρυξέλλες, σε έργο μετρήσιμο και χειροπιαστό στη Μακεδονία. Εμείς δεν φορτώσαμε με νέα βάρη και φόρους τους πολίτες για να παινευόμαστε μετά ότι τα καταφέραμε. Εμείς δουλέψαμε σκληρά, μεθοδικά και με σχέδιο αξιοποιώντας πόρους που φέραμε απ’ έξω, από την Ευρώπη, από τις Βρυξέλλες. Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να πιάσουν τόπο, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ από τους εθνικούς πόρους, έχοντας μάλιστα ψαλιδισμένους προϋπολογισμούς έως και 70%», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο απολογισμός πεπραγμένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2018 ανά τομέα
Στον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2018 ανά τομέα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε:
-ΕΣΠΑ: Για πέμπτη χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη σε απορρόφηση και αξιοποίηση πόρων, σε πληρωμές και υλοποίηση έργων. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 95,3% του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Εκδόθηκαν περισσότερες από 130 προσκλήσεις συνολικού ύψους 859,4 εκ. ευρώ. Εντάχθηκαν περισσότερα από 350 έργα συνολικού προϋπολογισμού 740,5 εκ. ευρώ. Συμβασιοποιήθηκαν έργα σε ύψος 361,6 εκ. ευρώ. Ήδη η απορρόφηση έχει ξεπεράσει τα 250 εκ. ευρώ. Η Περιφέρεια ξεκίνησε και πάλι πρώτη, τη διαβούλευση και τον οργανωμένο διάλογο για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
-Επιχειρηματικότητα και καινοτομία: Το 2018 ξεκίνησε η υλοποίηση παρεμβάσεων ύψους 13 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση και ανάπτυξη υποδομών έρευνας και καινοτομίας από δημόσιους ερευνητικούς φορείς και η ανάπτυξη του Μηχανισμού Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Κεντρικής Μακεδονίας. Προετοιμάστηκε η έκδοση προσκλήσεων 120 εκ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την έρευνα, που θα αφορούν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουρισμού, μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών, στην ενίσχυση των ιδιωτικών ερευνητικών υποδομών και στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων, στην παροχή ευέλικτων μορφών ενίσχυσης (κουπόνια καινοτομίας και τεχνολογίας), καθώς και στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στην ενίσχυση συνεργατικών σχηματισμών (clusters). Η Διεύθυνση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας προχωράει ταχύτατα στην υλοποίηση των επενδύσεων που γίνονται μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου. Ανακοινώθηκε ήδη ο οριστικός πίνακας κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων «Γενικής Επιχειρηματικότητας», όπου αξιολογήθηκαν 58 προτάσεις, εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται 43 επενδύσεις ύψους 51 εκ. ευρώ και το συνολικό ποσό φορολογικής απαλλαγής είναι ύψους 12,1 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό της επιχορήγησης της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ανέρχεται στα 9,8 εκ. ευρώ. Στις «Νέες Ανεξάρτητες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» εγκρίθηκαν 15 επενδυτικά σχέδια (μεταποίηση πέντε, τουρισμός επτά, εφοδιαστική αλυσίδα δύο, πρωτογενής τομέας ένα) συνολικού προϋπολογισμού 4,8 εκ. ευρώ. Άρχισε και ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες η αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς του «Μηχανολογικού Εξοπλισμού», που θα δημιουργήσουν 69 θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε η αξιολόγηση 67 επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του 2ου κύκλου «Γενικής επιχειρηματικότητας» συνολικής επιχορήγησης ύψους 31,4 εκ. ευρώ.
-Υποδομές: Υλοποιούνται περισσότερα από 700 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα υποδομής, από όλες τις χρηματοδοτικές πηγές. Μετά την παράδοση στην κυκλοφορία του νέου, σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Ποτίδαιας – Κασσανδρείας στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και του νέου Ανισόπεδου Κόμβου Κ16 στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια παρέδωσε πριν από λίγο καιρό και τη Νέα Είσοδο Κιλκίς. Συνεχίζονται τα έργα σε συνολικά 140 χιλιόμετρα οδικού δικτύου (Περιφερειακή Οδό Κατερίνης, Νέα Σάντα – Άσσηρος για τη σύνδεση του Κιλκίς με την Εγνατία Οδό, αποπεράτωση Παράκαμψης Έδεσσας). Εξασφαλίστηκαν 7 εκ. ευρώ, για το πιο σημαντικό έργο για τις εξαγωγές και την εφοδιαστική αλυσίδα, τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Γίνεται τακτική συντήρηση του οδικού δικτύου σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Εξασφαλίστηκαν 10 εκ. ευρώ για να αρχίσει το έργο κορυφαίας προτεραιότητας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η κατασκευή της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, σε πρώτη φάση με τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται. Το έργο έχει πλήρη μελετητική ωριμότητα και συνολικά απαιτείται προϋπολογισμός 200 εκ. ευρώ. Άρχισε η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, με την ολοκλήρωση των συνδέσεων σε Περιαστικούς Δήμους της Θεσσαλονίκης και συνδέονται σταδιακά οι μεγάλες πόλεις στην περιοχή. Ένα έργο για το οποίο η Περιφέρεια διαθέτει 36,5 εκ. ευρώ.
-Τουρισμός – Πολιτισμός: Η Κεντρική Μακεδονία προβλήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε όλες τις μεγάλες, εγχώριες και διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Αξιοποιήθηκε ακόμα περισσότερο η σύγχρονη τεχνολογία, το διαδίκτυο και τα οπτικοακουστικά μέσα, με παραγωγή και προβολή τεσσάρων θεματικών video για τον Όλυμπο, με τη δημιουργία της εφαρμογής Panoramic View 360 και την ειδική συνεργασία και προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας στο τουριστικό portal – κολοσσό, Trip Advisor. Επιτυχής ήταν η διεκδίκηση της φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, του παγκοσμίου συνεδρίου της 8ης Διεθνούς Συνάντησης για τον Τουρισμό του «Δρόμου του Μεταξιού» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εκτός Ασίας, για πρώτη φορά στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Θεσμοθετήθηκε και ξεκίνησε η λειτουργία του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συνδέθηκε ο Πολιτισμός με τον Τουρισμό. Υλοποιούνται επτά μεγάλα πολιτιστικά έργα προϋπολογισμού 8,7 εκ. ευρώ όπως: Νέο Μουσείο Βεργίνας (ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα και θα είναι εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης), ανάπλαση και ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης, ανάπλαση και ανάδειξη του Ανακτόρου των Αιγών, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας. Κορυφαία προτεραιότητα είναι ο Τύμβος Καστά και η Αμφίπολη, όπου εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από δυο πηγές (1,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 1 εκ. ευρώ από το Interreg). Στηρίχτηκαν πολιτιστικοί θεσμοί, όπως Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Φεστιβάλ Βιβλίου. Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργάνωσε 141 πολιτιστικές εκδηλώσεις που παρακολούθησαν περισσότεροι από 70.000 συμπολίτες μας. Σχεδόν το 90% των εκδηλώσεων ήταν χωρίς εισιτήριο, ενώ και τα έσοδα από τις άλλες εκδηλώσεις διατέθηκαν για δράσης υποστήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας.
-Αγροτικός Τομέας – Εμπόριο: Δημιουργήθηκε και εξελίσσεται η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας και η Μακεδονική Κουζίνα. Προβάλλεται πλέον συνδυασμένα και συμπληρωματικά ο Τουρισμός, ο Αγροτικός Τομέας και ο Πολιτισμός, σε περισσότερες από 70 διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους. Παρεμβάσεις στο αγροτικό δίκτυο με 28 έργα σε 19 Δήμους. Η Περιφέρεια συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Δίκτυα, στις Πλατφόρμες Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας και της Περιφέρειας της Τοσκάνης. Δημιουργήθηκε και τηρείται Μητρώο Επιχειρήσεων Αγροδιατροφικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δημιουργήθηκε το Portfolio Προβολής Αγροδιατροφικών Προϊόντων και Ψηφιακών Εφαρμογών. Αξιοποιείται το Παρατηρητήριο Διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας. Ιδρύθηκαν στο νέες λαϊκές αγορές στη Θεσσαλονίκη (Τρίλοφος, Νέα Ραιδεστός), αλλά και η πρότυπη λαϊκή αγορά στην Καυτατζόγλου. Δόθηκαν χιλιάδες άδειες για το υπαίθριο εμπόριο. Διατέθηκαν κουπόνια για δωρεάν αγορές από τις λαϊκές αγορές σε 880 οικογένειες πολυτέκνων. Διενεργήθηκαν με τον ΕΦΕΤ περισσότεροι από 20.000 έλεγχοι και 2.000 δειγματοληψίες, εντοπίζοντας και βγάζοντας από την αγορά περισσότερα από 180 νοθευμένα, επιβλαβή και ακατάλληλα τρόφιμα και ποτά και επιβάλλοντας ταυτόχρονα διοικητικές κυρώσεις ύψους 425.000 ευρώ. Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης αέριων ρύπων στο Κορδελιό και με την εγκατάσταση αναλυτή ολικών υδρογονανθράκων και αναλυτή δύσοσμων ενώσεων του θείου, είναι δυνατή πλέον η διερεύνηση και ο εντοπισμός των αιτίων που προκαλούν τα προβλήματα δυσοσμίας, ώστε στη συνέχεια να δοθεί οριστική λύση.
-Παιδεία – Υγεία: Υλοποιήθηκαν 48 έργα και τις παρεμβάσεις σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας και έργα σε 54 σχολικά συγκροτήματα και 351 ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης, που έκαναν καλύτερο και σύγχρονο το περιβάλλον εκπαίδευσης για περισσότερους από 17.000 μαθητές. Ολοκληρώθηκαν ήδη και παραδόθηκαν τα πιο σύγχρονα χειρουργεία στην Ελλάδα, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι εργασίες για την υπερσύγχρονη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Συνεχίζονται οι εργασίες επέκτασης στο Νοσοκομείο Βέροιας. Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον δύο PET-SCAN για την εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών όλης της Βόρειας Ελλάδας. Προετοιμάστηκε και ήδη είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση της μεγαλύτερης παρέμβασης στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας, που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχοντας εξασφαλίσει 15 εκ. ευρώ. Εξασφαλίστηκαν 43 εκ. ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτείται η κατασκευή 18 νέων σχολείων, που θα βελτιώσουν τις συνθήκες εκπαίδευσης και θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες περίπου 5.000 μαθητών. Διασφαλίστηκαν 2 εκ. ευρώ για εργαστηριακές υποδομές και εξοπλισμό σε σχολεία, καθώς και 6,5 εκ. ευρώ για εξοπλισμό και έρευνα σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησε τη συνεργασία με την Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
-Αστική ανάπτυξη – Περιβάλλον: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, υλοποιεί το πιο μεγάλο και ολοκληρωμένο έργο αστικής αναγέννησης των πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας. Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης ύψους 84,5 εκ. ευρώ, που αγγίζει σε εξειδίκευση ποσοστό 99% του προϋπολογισμού, με 80% των προσκλήσεων να έχουν εκδοθεί, 37% των έργων να έχουν ενταχθεί και 49 έργα να έχουν ήδη υλοποιηθεί βραβεύτηκε πρόσφατα με το Βραβείο «Bravo Governance». Άρχισε η προετοιμασία σε συνεργασία με όλους τους παράκτιους Δήμους και τους τοπικούς φορείς για το κορυφαίο έργο του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Ένα έργο που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα, το νέο brand name της Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά γίνεται από κοινού ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με κατάργηση της ασυνέχειας και δημιουργείται ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, με πάρκα, ποδηλατόδρομος, μαρίνες, χώρους ήπιας χρήσης και με αποκατάσταση της ρύπανσης και εξυγίανση του φυσικού τοπίου. Εκπονείται Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ενιαία και ορθολογική οργάνωση και σχεδίαση των 54 χλμ. του παραλιακού μετώπου. Στο Δυτικό Παράκτιο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, σε συνολική έκταση 6.600 στρεμμάτων στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα και Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή, με έργα και δράσεις για την εξυγίανση και την αποκατάσταση από τη ρύπανση, αλλά και συνολικά για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Σε πρώτη φάση προχωρούν παρεμβάσεις για την εξυγίανση των εδαφών από τη μόλυνση, την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου από τη φθορά των βιομηχανικών απόβλητων, και παράλληλα, τη δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών. Διασφαλίστηκαν 10 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάπλαση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά με στόχο την μετατροπή του σε ένα μητροπολιτικό πάρκο για τους πολίτες ολόκληρης της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ενισχύονται με 5 εκ. ευρώ οι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής, Λίμνης Κερκίνης, Βόρα – Πάικου – Βερμίου και Θερμαϊκού Κόλπου. Άρχισε η κατασκευή 12 αποχετευτικών έργων που εξυπηρετούν 62.000 πολίτες. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το μεγάλο έργο του κεντρικού αγωγού της ΕΥΑΘ. Υλοποιούνται 12 έργα βελτίωσης της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού. Εντάχθηκαν μια σειρά από αντιπλημμυρικά έργα που θωρακίζουν 19 πόλεις. Προχωρούν έξι παρεμβάσεις για στερεά απορρίμματα προϋπολογισμού 39 εκ. ευρώ. Ολοκληρώθηκαν σχεδόν όλες οι εργασίες αποκατάστασης σε Σταυρό, Βρασνά, Ασπροβάλτα και Μηχανιώνα σε δημόσιες και δημοτικές υποδομές και δίκτυα, σε κατοικίες και άλλες εγκαταστάσεις της περιοχής, που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
-Κοινωνική αλληλεγγύη: Αξιοποιήθηκαν πόροι 12,3 εκ. ευρώ αντιμετωπίζοντας την ακραία φτώχεια, με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για 63.000 οικογένειες. Το επόμενο διάστημα αξιοποιούνται ακόμα 23 εκ. ευρώ για τις ανάγκες των ευάλωτων συμπολιτών μας. Διασφαλίστηκε η λειτουργία οχτώ «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων», όπως επίσης και τη λειτουργία των Ανοικτών Κέντρων Ημέρας και των Υπνωτηρίων αστέγων. Χρηματοδοτούνται επτά δομές «συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων κακοποιημένων γυναικών», με περισσότερες από 550 ωφελούμενες, γυναίκες και παιδιά. Δημιουργήθηκαν 38 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ενισχύονται τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία. Υποστηρίζονται 14.000 γονείς με διάθεση θέσεων για τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις για τα παιδιά σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα για τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, την Παροχή Υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων.