Το ΥΠΑΑΤ δεν πρέπει να επιχαίρει ευχαριστώντας την ΕΕ όταν αυτή δεν εξαλείφει την μεγάλη αδικία στο ελληνικό γιαούρτι

Η Τσεχία έχει εδώ και 1 ½ χρόνο εκδώσει, με μείζονα θρασύτητα, εθνική νομοθεσία με την οποία θεσμοθέτησε δυο κατηγορίες γιαουρτιού: 1) το “Greek yogurt” και 2) το «Greek style/type yogurt”. Ο Επίτροπος Υγείας & Ασφάλειας Τροφιμων χθες (και όχι επίσημα, δηλαδή εγγράφως) ανέφερε ότι η Τσεχία θα αλλάξει την νομοθεσία της αφαιρώντας την κατηγορία «Greek yogurt». Με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο θα γίνει αυτό δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Ο ΣΕΒΓΑΠ από τον Αύγουστο του 2017 έχει υποβάλει επίσημη καταγγελία για τις ενέργειες αυτές της Τσεχίας στην ΕΕ και το ΥΠΑΑΤ τον Οκτώβριο του 2017. Η ουσία όμως βρίσκεται στο αν η Τσεχία θα προχωρήσει στην κατάργηση (όπως οφείλει) και των δυο σημείων της νομοθεσίας της που αφορούν το ελληνικό γιαούρτι. Το 1ο ήταν αυτονόητο. Αλλοίμονο αν οποιαδήποτε χώρα παρήγαγε ένα τρόφιμο στο έδαφος της και ισχυριζόταν ότι είναι προϊόν άλλης χώρας.  Γι’ αυτό τον λόγο δεν θεωρούμε ότι για το αυτονόητο χρειάζεται να επιχαίρουμε και να δείχνουμε υποχρεωμένοι απέναντι στον Επίτροπο για την τεράστια προσπάθεια που έκανε για να μας πει ότι «ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή». Η ουσία είναι ότι η ΕΕ έπρεπε να έχει αποφανθεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε ο όρος style/type γιατί αυτός χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένα προϊόντα και όχι σε κατηγορίες προϊόντων όπως είναι το «Ελληνικό γιαούρτι» και μάλιστα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δυστυχώς αποκρύπτεται πλήρως το γεγονός ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν απέτρεψε την χρήση του  όρου “Greek style/type yogurt” αλλά έδωσε και την ευλογία της στην Τσεχία να το χρησιμοποιεί η ίδια και ταυτόχρονα όλες οι χώρες της ΕΕ. Και μην αυταπατάται το ΥΠΑΑΤ ότι το παραπάνω εμπόδιο θα το ξεπεράσει το Ελληνικό γιαούρτι με το ΠΓΕ φάκελο που ετοιμάζεται με τεράστια καθυστέρηση. Η έγκριση του από την ΕΕ έχει μηδενικές πιθανότητες. Η απαγόρευση επομένως της χρήσης του όρου «Greek style/type yogurt” μπορεί να επιτευχτεί μόνο μέσα από την προαναφερθείσα οδό και τεκμηρίωση.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν για πιο λόγο επιχαίρει και ευχαριστεί την ΕΕ το ΥΠΑΑΤ; Για τον υπερβολικό χρόνο που έκανε να αντιδράσει σε μια τόσο καταφανή και κραυγαλέα παρανομία της Τσεχίας ή γιατί η ΕΕ επέτρεψε επίσημα την παράνομη χρήση της ονομασίας των Τσεχικών γιαουρτιών ως “Greek style/type yogurts”; Το θέμα του «Ελληνικού Γιαουρτιού» είναι η μεγαλύτερη πληγή και αδικία που υπάρχει στην ΕΕ για το μεγαλύτερο σε σημασία και αξία εθνικό μας προϊόν. Θα έπρεπε η ευαισθησία και το σθένος υπεράσπισης των δικαιωμάτων του να είναι άμεσα, αυτονόητα και προφανή στο Υπουργείο. Η χαρά και οι ευχαριστίες προς τον Επίτροπο θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί από μια σοβαρή και τεκμηριωμένη ένσταση για την απόφαση της ΕΕ και άμεση προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενέργειες τις οποίες αναμένουμε να πράξει άμεσα το Υπουργείο.