Το τζατζίκι είναι μια γεύση εμβληματική της ελληνικής κουζίνας. Νόστιμο, ανεβαστικό, δροσερό και σπιντάτο… Τα μυστικά της επιτυχίας πολλά και το βασικότερο είναι να είναι αυθεντικό το γιαούρτι, στραγγιστό και να έχει όλα του τα λιπαρά… τζατζίκι με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών δεν γίνεται.
Το σκόρδο αν δεν θέλουμε να «καίει» τόσο πολύ μπορούμε να αφαιρέσουμε την πράσινη φύτρα του. Όμως όπως και να το κάνουμε το τζατζίκι είναι σπιντάτο και μας αρέσει αυτή η κάψα που «σβήνει» με το ολόδροσο αγγούρι.
Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι εκλεκτό και το πιπεράκι του πάει πολύ. Το τζατζίκι πρωταγωνιστεί στο ελληνικό τραπέζι και βέβαια με την πίτα με σουβλάκι «πάει γάντι».
Η Τάτα φτιάχνει ωραίο τζατζίκι οφείλω να το ομολογήσω και της ζήτησα την συνταγή.
Το τζατζίκι της Τάτας
Από τη Τάτα Χατζηαρβανίτη, Αγία Παρασκευή
Υλικά για 8 άτομα
500 γρ. γιαούρτι σακούλας, εξαιρετικής ποιότητος
2 μεγάλα αγγούρια
4 σκελίδες σκόρδο
ξύδι δυνατό από λευκό κρασί
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι θαλασσινό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής
Πλένουμε καλά τα αγγούρια, που έχουμε βάλει στο ψυγείο για να δροσιστούν και τα ξεφλουδίζουμε.
Με τον τρίφτη στη χοντρή πλευρά τα τρίβουμε και τα αφήνουμε μέσα στο σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Αν θέλουμε πιέζουμε και με τα δάκτυλα να φύγουν τα πολλά υγρά.
Καθαρίζουμε το σκόρδο και το χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο γουδί για να λιώσει.
Βάζουμε το γιαούρτι σε μεγάλη μπολ και προσθέτουμε το αγγούρι, το σκόρδο, το αλάτι και αφού ανακατέψουμε ρίχνουμε σιγά σιγά το ξύδι και μετά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς από τα δεξιά προς τα αριστερά κυκλικά.
Δοκιμάζουμε και ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, προσθέτουμε περισσότερο ελαιόλαδο ή ξύδι ή ακόμα και αλάτι ανακατεύοντας συνεχώς.
Σκεπάζουμε με διαφάνεια καλά το τζατζίκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες.
Αμέσως μετά το σερβίρουμε ρίχνοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Διακοσμούμε με ελιά μαύρη ή πράσινη και ίσως πιπεριά ή ακόμα και αγγούρι.
Μικρά μυστικά
Αν δεν έχουμε στραγγιστό γιαούρτι χρησιμοποιούμε πλήρες γιαούρτι και το βάζουμε σε ένα τουλπάνι για 2 ώρες και το χρησιμοποιούμε.
Στην Κρήτη βάζουν και γλυστρίδα και σε κάποια νησιά σπασμένο αμύγδαλο ή καρύδι.