Το Τόκιο γιορτάζει την αριστεία του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και του Design με τον διαγωνισμό JOOP 2025

Το Τόκιο γιορτάζει την αριστεία του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και του Design με τον διαγωνισμό JOOP 2025

Τόκιο, 13 Ιουνίου 2025 – Σήμερα στο Τόκιο πραγματοποιείται η τελετή απονομής του Japan Olive Oil Prize (JOOP), μιας διεθνούς εκδήλωσης που γιορτάζει την ποιότητα, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στον κόσμο του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Η έκδοση του 2025 είχε τη συμμετοχή 577 ελαιολάδων από 28 χώρες, εδραιώνοντας τον JOOP ως έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς παγκοσμίως στον τομέα του EVOO (Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου).

Ο JOOP προωθεί την αριστεία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και ευαισθητοποιεί τους Ιάπωνες καταναλωτές να αναγνωρίζουν προϊόντα υψηλής ποιότητας μέσω masterclasses, καθοδηγούμενων γευσιγνωσιών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Ο στόχος είναι να στηρίξει τους παραγωγούς και να ενισχύσει την επιτυχία τους στην ιαπωνική αγορά, γνωστή για τον εκλεπτυσμένο γευστικό της προσανατολισμό.

Ο Davide Fantoni, Γενικός Διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιταλίας στην Ιαπωνία, δήλωσε: «Η δουλειά μας δεν τελειώνει με την τελετή απονομής, συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι νικητές του διαγωνισμού παρουσιάζονται σε διάφορες εκδηλώσεις και σε διαφορετικά περιβάλλοντα B2B και B2C. Μεταξύ αυτών, η μεγαλύτερη αγροδιατροφική έκθεση της Ασίας, η Foodex Japan, μια στρατηγική διεθνής βιτρίνα για να συναντηθούν αγοραστές, διανομείς και επαγγελματίες του κλάδου.»

Η ιαπωνική αγορά εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη, αυξανόμενη από περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ το 2023 σε περίπου 307 εκατομμύρια ευρώ το 2024, με αύξηση +9,6% ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση IndexBox Japan: Virgin Olive Oil – Market Analysis, Forecast, Size, Trends and Insights (2024). Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η αγορά θα ξεπεράσει τα 337 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025, υποστηριζόμενη από το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ιαπώνων καταναλωτών για προϊόντα υψηλής ποιότητας και υγιεινά.

Η διεθνής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από 12 παγκοσμίου φήμης ειδικούς, επέλεξε τους νικητές μέσα από μια προσεκτική διαδικασία αξιολόγησης και τυφλής γευσιγνωσίας, που διεξήχθη σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα. Οι κριτές αυτής της χρονιάς είναι: Antonio G. Lauro (Ιταλία), Fernando Martinez Roman (Ισπανία), Miciyo Yamada (Ιαπωνία), Alexis Kerner (Ηνωμένες Πολιτείες), M. Angeles Calvo Fandos (Ισπανία), Birsen Can (Τουρκία), Marcelo Scofano (Βραζιλία), Na Xie (Κίνα), Hiromi Nakamura (Ιαπωνία), Mariko Shimada (Ιαπωνία), Stamoula Karambelas (Ελλάδα), Hideaki Shibata (Ιαπωνία).

Η Stamoula Karambelas, Joop Juror, εξήγησε «Η ιαπωνική αγορά είναι ώριμη και απαιτητική, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η σαφής, σταθερή και στοχευμένη επικοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο JOOP μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, βοηθώντας τους παραγωγούς να τοποθετηθούν σωστά.»

Δίπλα στον διαγωνισμό αφιερωμένο στην ποιότητα του ελαίου, το JOOP Design Award, ενεργό από το 2020, αναδεικνύει επίσης την αισθητική και επικοινωνιακή πλευρά των EVOO: η συσκευασία, οι ετικέτες και ο σχεδιασμός των μπουκαλιών αξιολογούνται από διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών στον τομέα του design, που αποτελείται από: Rafael Moneo (Ισπανία), Marc Sadler (Γαλλία), Ludovica Serafini και Roberto Palomba (Ιταλία), Choi Byung Hoon (Νότια Κορέα), Denis Guidone (Ιταλία).

Η τελετή διεξάγεται στην καρδιά του Τόκιο, στη γειτονιά του design Aoyama, προσφέροντας μια αποκλειστική πλατφόρμα για παραγωγούς, σχεδιαστές, αγοραστές και λάτρεις του κλάδου. Μια μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουμε την αριστεία και την καινοτομία στον κόσμο του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Design Award Winners Best of Country

JOOP 2025 winners:

Best of Flavoured
Agrumato-Method Calabrian Chili Olive Oil
Corto Olive Co.
United States Of America

Best of Polyphenol
HYPERELON ULTRA GOLD
G-TEAM
Greece

Best in Country

Best of Argentina
Siriano Gourmet
AIMURAI S.A.
Argentina

Best of Brazil
Estância das Oliveiras CORATINA
ESTÂNCIA DAS OLIVEIRAS
Brazil

Best of Croatia
Premiums
OPG Stranić
Croatia

Best of Greece
Terra Creta Organic EVOO
Melissa – Kikizas SA
Greece

Best of Italy
LECCIO DEL CORNO – TREBBIO
TREBBIO
Italy

Best of Jordan
MAIDA ARBOSANA
Al Maida Agricultural
Jordan

Best of Portugal
Casa de Santo Amaro PRESTIGE Extra Virgin Olive Oil PDO Azeite de Trás-os-Montes
TRÁS-OS-MONTES PRIME LDA
Portugal

Best of South Africa
Kielder Premium Selection EVOO
Kielder South Africa (PTY) LTD
South Africa

Best of Spain
Señorío de Camarasa Recién Hecho
SCA Santa Isabel de Torres
Spain

Best of Tunisia
Huile d’olivia red meat
Dear Goodness
Tunisia

Best of Turkey
Gaia Oliva Memecik
Gaia Oliva LTD ŞTİ
Turkey

Best of United States Of America
Frantoio Extra Virgin Olive OIl
Durant Olive Mill
United States Of America

Design Award

1st Place
RAMI TORTI IGP OLIO DI PUGLIA
AZIENDA AGRICOLA ADRIATICA VIVAI S.S.- RAMI TORTI
Italy

2nd Place
Boeira Extra Virgin Olive Oil
Quinta da Boeira – Arte e Cultura, Lda.
Portugal

3rd Place
Yiayia and friends
Nacaro foods P.C.
Greece

Προηγούμενο άρθροΟ Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς
Επόμενο άρθροΔήμος Αλεξάνδρειας: Οικονομικά στοιχεία μηνός Μαΐου 2025