Το ΤΕΙ Κοζάνης κι η γελοιότητα του Πανεπιστημιακού ασύλου – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Να συζητήσουμε, και πάλι, αυτό το μέγα ζήτημα του Πανεπιστημιακού ασύλου. Να ξαναπούμε, και πάλι, ότι πρόκειται περί ενός απολύτως παρωχημένου μέτρου με μπόλικες ιδεοληψίες.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όταν καθιερώθηκε- κατοχυρώθηκε, επί ΠαΣοΚ το 1982, είχε στόχο την εξυπηρέτηση τριών Συνταγματικών σκοπών. Της «ακαδημαϊκής ελευθερίας», της «ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης» και της «ελεύθερης διακίνησης ιδεών».

Παρ’ ότι τότε που καθιερώθηκε δεν υπήρχε καν λόγος να κατοχυρωθεί αφού η Ελλάδα είχε κάνει άλματα σ’ αυτούς τους σκοπούς κι η ελευθερία είχε αρχίσει ήδη να ακουμπά στα όρια της ασυδοσίας, ας υποθέσουμε χάριν της συζήτησης ότι σωστά έγινε.

37 χρόνια μετά, δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να μην αποδέχεται ότι το πανεπιστημιακό άσυλο όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στους σκοπούς για τους οποίους κατοχυρώθηκε αλλά σε πάμπολλες περιπτώσεις λειτούργησε κι αντίστροφα. Δηλαδή στον περιορισμό απόψεων, ιδεών και θέσεων κυρίως από μικρές μειοψηφίες. Κι επιπλέον, έκανε τα Πανεπιστήμια  ορμητήρια συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις. Με λίγα λόγια, το άσυλο εμπόδισε την κρατική καταστολή, άλλα άνοιξε ορθόπλατα την πόρτα σε παραβατικές μειοψηφίες που με όπλο τους τη βία επιβάλλουν το δίκιο τους.

Σήμερα δε, με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης τα Πανεπιστήμια έχουν καταστεί άντρα ανομίας, διακίνησης και πώλησης ναρκωτικών, κλεπταποδόχων και γιάφκες μπαχαλάκηδων.

Ερώτηση:

Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι ήταν σωστή η κατοχύρωση του Πανεπιστημιακού ασύλου το 1982, σήμερα την εποχή του διαδικτύου και της απόλυτης ελευθερίας ποιο είναι το νόημα της ύπαρξης και διατήρησής του;

Θα σας περιγράψω τι συνέβη στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη.

Εκεί, στον περιβάλλοντα χώρο βρίσκονται δεκάδες αδέσποτα σκυλιά. Κάποιοι μιλάνε και για εκατοντάδες. Αυτά τα σκυλιά έχουν φτιάξει αγέλες. Κι επιτίθενται σε όποιον δη.  Υπάρχουν περισσότεροι από 100 φοιτητές που έχουν καταγραφεί σε κατάλογο που έχει ο πρύτανις κι έχουν δεχθεί επιθέσεις και δαγκώματα. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών νοσηλεύθηκαν και σε νοσοκομεία με «καταφαγωμένες» τις γάμπες τους.

Ακούστε λοιπόν:

Ο πρύτανις ζήτησε από τον δήμο Κοζάνης να μαζέψει τα αδέσποτα με τις υπηρεσίες του. Όταν πήγε ο δήμος στον χώρο, κατέβηκε η … Νομική υπηρεσία του ΤΕΙ και απείλησε δήμαρχο και υπαλλήλους ότι θα τους στείλουν στον Εισαγγελέα επειδή… παραβιάζουν το… Πανεπιστημιακό άσυλο!!!

Ακούστε παρακάτω:

Ο δήμος, με το δίκιο του, ζήτησε επίσημη απόφαση του ΤΕΙ για άρση του Πανεπιστημιακού ασύλου, πριν επιχειρήσει πάλι να μαζέψει τα αδέσποτα.

Τελικά, συνεδρίασε το πρυτανικό συμβούλιο κι έκανε άρση του ασύλου για 8 ημέρες, προκειμένου να έχει το τυπικό δικαίωμα να μπει στον χώρο, χωρίς τον κίνδυνο να διωχθούν ο δήμαρχος και οι υπάλληλοι.

Έχει και συνέχεια:

Μόλις ο δήμος πήρε την απόφαση για άρση του ασύλου, ζήτησε από την πρυτανεία να συνοδεύονται οι υπάλληλοί του από την Αστυνομία. Αφού, όπως είχε διαπιστωθεί, υπήρχαν εντός του ΤΕΙ διάφοροι… φιλόζωοι αριστεριστές που απειλούσαν να σπάσουν τα κεφάλια  των δημοτικών υπαλλήλων που θα επιχειρούσαν να μαζέψουν τις αγέλες των σκυλιών! Κι επιπλέον, υπήρχαν και διάφοροι άλλοι που πολλαπλασίαζαν τα σκυλιά και μετά πωλούσαν τα κουτάβια!!!

Τότε, με άλλο έγγραφο (εν των μεταξύ τα σκυλιά συνέχιζαν ανενόχλητα τις επιθέσεις τους) το ΤΕΙ απάντησε στον Δήμο ότι η άρση του ασύλου «εμπεριέχει» και την άδεια για αστυνομική συνοδεία, άρα δεν χρειάζεται ειδική απόφαση για είσοδο της ΕΛΑΣ στην αυλή του.

Τότε, ο Δήμος απευθύνθηκε στην Αστυνομία ζητώντας συνδρομή.

Κι η Αστυνομία αρνήθηκε! Επειδή δεν είχε εκείνη την απ’ ευθείας εντολή απ’ το Πρυτανικό Συμβούλιο κι επειδή,  όπως εξηγήθηκε, ο χώρος τελεί υπό κατάληψη από ομάδες αντιεξουσιαστών που θα κάνουν επεισόδια.

Μη θυμώνετε ακόμη. Έχει κι άλλο!

Ο πρύτανης ανταπάντησε ότι η αστυνομία καλύπτεται με το χαρτί προς τον δήμο κι ότι δεν έχει σκοπό να συγκαλέσει και πάλι πρυτανικό συμβούλιο, ούτως ώστε να αποφασιστεί η κλήση και της αστυνομίας. Μετά την άρνηση της αστυνομίας να του δώσει δυνάμεις προστασίας, ο δήμος αποτάθηκε στην εισαγγελία Κοζάνης, η οποία όμως δήλωσε….  αναρμόδια και παρέπεμψε το θέμα … στο ΤΕΙ και την αστυνομία. Μύλος!

Να μη τα πολυλογούμε. Η κατάσταση εδώ και πολύ καιρό είναι ίδια. Το δε ΤΕΙ έκανε … μήνυση στο δήμο Κοζάνης για …παράβαση καθήκοντος! Κι ο δήμος κατηγορεί το ΤΕΙ ότι μεταθέτει σε άλλους τις ευθύνες επειδή δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους μπαχαλάκηδες, προκειμένου να μη κάνουν το ίδρυμα … λαμπόγυαλο!

Εν τω μεταξύ τα σκυλιά πολλαπλασιάζονται και δαγκώνουν όποιον βρουν στον δρόμο τους. Όμως το Πανεπιστημιακό άσυλο παραμένει… απαραβίαστο για να γίνεται … ελεύθερη διακίνηση ιδεών… Και … ανεμπόδιστη Πανεπιστημιακή έρευνα…

Ιδεοληπτική ξεφτίλα!

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2019
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Περιορισμένη ορατότητα λόγω χαμηλής νέφωσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Καθυστερήσεις στις αφίξεις πτήσεων
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.