Το πρότυπο τυροκομείο και η κτηνοτροφική εγκατάσταση της Iεράς Μονής Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο – βίντεο – φωτο

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο, δίπλα στο φαράγγι του Ενιπέα με δέος προσεγγίζουμε την «Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Διονυσίου του «Εν Ολύμπω». Εδώ ο χρόνος σταματά.

Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα και Στέλιος Νίκας

Δείτε το υπέροχο βίντεο:

Μας υποδέχεται ο χαρισματικός Ηγούμενος Πατέρας Μάξιμος, που η γνωριμία μας κρατά 10 χρόνια. Πρόκειται για μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της μοναστικής ζωής στην Ελλάδα. Η προσήλωση και η αφοσίωση της αδελφότητας στον Θεό είναι αισθητή σε κάθε διακόνημα, σε κάθε σημείο της Μονής.

Η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο

Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Μονή νοιώθω χαρούμενη, θαρρείς και είμαι προστατευμένη από τον έξω κόσμο…

Ο πατήρ Χερουβείμ

Η Μονή πέραν του πνευματικού της έργου και των σημαντικών διακονημάτων της αδελφότητας, όπως αυτό της Ιεραποστολής στην Τανζανία ασχολείται και με την προώθηση και διαφύλαξη του πρωτογενή τομέα.

Έτσι εδώ παράγονται εξαιρετικά παραδοσιακά τυριά με φρέσκο γάλα που προέρχεται από τις κατσίκες, που είναι ελευθέρας βοσκής αλλά και πρόβειο. Ο περίπατός τους για βόσκηση εξελίσσεται στους πρόποδες του Ολύμπου, που είναι περίφημος για τα ενδημικά βοτάνια και αρωματικά. Το γάλα είναι πλούσιο σε λιποπρωτεϊνες , είναι αρωματικό και πολύ νόστιμο. Έτσι τα τυριά είναι εξαιρετικά.

Ο πατήρ Χερουβείμ στο άρμεγμα

Ο Πατέρας Χερουβείμ είναι επιφορτισμένος με το διακόνημα της κτηνοτροφίας, εργασία απαιτητική και δύσκολη. Αγαπά πολύ τα ζώα του και πάντα είναι χαμογελαστός, παρόλο που είναι υποχρεωμένος  να ξυπνά στις 5 το πρωί και να ασχολείται με τα ζώα μέχρι αργά το απόγευμα. Επικές εικόνες καταγράφηκαν στην μνήμη μας, αφού τον συνοδεύσαμε στη βόσκηση των ζώων.

Η επικοινωνία του με τα ζώα θαυμαστή.  Τα κατσίκια είναι ανθεκτικά και έχουν προσαρμοστεί στο μικροκλίμα του Ολύμπου, που οι χειμώνες είναι δύσκολοι. Αρμέγονται δύο φορές την ημέρα το πρωί και το απόγευμα . Το νερό που πίνουν πεντακάθαρο και κρυστάλλινο που φθάνει στη Μονή από τα ψηλά του Ολύμπου. Το αρμεκτήριο της μονής είναι υπερσύγχρονο, το περιβάλλον του θυμίζει χειρουργείο.  Δίνεται μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα και την ευζωία των κατσικιών. Όταν τα ζώα είναι υγιή, ήρεμα και νοιώθουν ασφαλή τότε το γάλα που προσφέρουν για τα τυριά είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Ο πατήρ Κορνήλιος στην τυροκόμιση

Ο πατέρας Κορνήλιος, βλάχος στην καταγωγή είναι υπόδειγμα τυροκόμου. Για την ποιότητα του γάλακτος και την όλη διαδικασία τυροκόμησης θέτει υψηλά κριτήρια ώστε να διασφαλιστεί η εξαιρετική ποιότητα των παραγόμενων τυριών. Ο πατέρας Κορνήλιος δίνει σημασία στη λεπτομέρεια αυτό είναι ένα από τα μυστικά  επιτυχίας.

Ο πατήρ Κορνήλιος στην τυροκόμιση

Το τυροκομείο έχει τον εξοπλισμό που διασφαλίζει υγιεινή και ασφάλεια στα παραγόμενα προϊόντα. Τα τυριά καλύπτουν όλη την γκάμα των ελληνικών παραδοσιακών τυριών από φέτα ΠΟΠ, κατσικίσιο, γίδινη γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, ανθότυρο, μανούρι, βούτυρο που είναι εξαιρετικά γιατί παρασκευάζονται με αγάπη και προσήλωση στην ποιότητα.

Επίσης η Μονή εκτρέφει μαύρους χοίρους, της αυτόχθονης ελληνικής φυλής, που διαθέτει το κρέας και παρασκευάζει τα λουκάνικα με πράσο που είναι μοναδικά.

Τα τυριά διατίθενται από την Μονή, τηλ. 2352021123

Ιερά Μονή Αγ.Διονυσίου του Εν Ολύμπω, 4 χιλιόμετρα από Λιτόχωρο.

Προηγούμενο άρθροΚΙΝ.ΑΛ: “Οι συνεχείς πυρκαγιές στην Αχαΐα αναδείχνουν, με οδυνηρό τρόπο, τα χρόνια προβλήματα της πολιτικής προστασίας και της Πυροσβεστικής στην χώρα μας.”
Επόμενο άρθροΜιχαηλίδης Δημήτριος: Κτηνοτροφία, Δασοπονία & Περιβάλλον