Το μεγάλο δίλλημα του ΠαΣοΚ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στα στρατηγικά αδιέξοδα που βρέθηκε το ΠαΣοΚ εξ αιτίας σοβαρών λαθών της ηγεσίας του. Το κορυφαίο κι ανεξήγητο –ίσως λόγω έπαρσης- η τοποθέτησή του ότι δεν θα κάνει … πρωθυπουργούς τους Μητσοτάκη και Τσίπρα. Λες και θα τους έκανε ο ίδιος κι όχι η κοινωνία. Ουσιαστικά, δηλαδή, είπε ότι θ’ αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη, πυροδοτώντας πολιτικές κρίσεις.  Το δεύτερο κι επίσης ακατανόητο ήταν το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ θεωρεί ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι αναξιόπιστο  κι οι τοποθετήσεις του αναδύουν οσμές τοξικής ναφθαλίνης.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αυτά λοιπόν, καταγράφηκαν και στην τελευταία  δημοσκόπηση της Metron analysis.

Εκείνο που γίνεται όλο και περισσότερο ορατό, είναι η αναγκαιότητα το ΠαΣοΚ να μπορέσει να χαράξει στρατηγική. Αφενός, αναφορικά με το τι κόμμα θέλει να είναι κι αφετέρου εν όψει του δευτέρου γύρου των εκλογών του επόμενου έτους.

Οι μετρήσεις  δείχνουν ότι δυο είναι τα κόμματα που κινδυνεύουν να δουν τις δυνάμεις τους να φυλλοροούν στις δεύτερες εκλογές. Το ένα είναι του Βαρουφάκη, που ίσως μείνει κι εκτός Βουλής, με την πλειοψηφία των δυνάμεών του να οδεύει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο είναι το ΠαΣοΚ, που πιθανότατα να βρεθεί κάτω ή πέριξ του 8%, με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του των πρώτων εκλογών, να κατευθύνεται προς τη ΝΔ, προκειμένου να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη.

Αυτό το δεδομένο, δείχνει ότι το ΠαΣοΚ πρέπει ν’ αποφύγει μείωση της δύναμής του και κυρίως την εκ νέου ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό επειδή η Κουμουνδούρου και οι επιχειρηματικοί κύκλοι που την στηρίζουν, μαζί με τα ΜΜΕ τους, θα επιχειρήσουν να τορπιλίσουν την πολιτική ομαλότητα και πορεία της χώρας, με αναφορές σε… νοθείες και… θεσμικές εκτροπές. Αυτή άλλωστε θα είναι κι η ασπίδα Τσίπρα, προκειμένου ν’ αποφύγει την αμφισβήτηση, λόγω της νέας ήττας του.

Άρα, μια πολύ συνετή στάση του ΠαΣοΚ, θα ήταν ν’ απαντήσει θετικά στην  «επιχείρηση» Μητσοτάκη να σχηματίσει κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Διαφορετικά, θα βρεθεί στο πολιτικό περιθώριο και πιθανότατα με συρρικνωμένη δύναμη.

Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Ανεξαρτήτως αν η πλειοψηφία της κοινωνίας –δημοσκοπικά- επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση κι όχι πισωγυρίσματα με κυβέρνηση συμβιβασμών που θ’ ανακόψουν την ταχύτατη πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα της χώρας.

Όπως και νάναι πάντως, τα διλήμματα στο ΠαΣοΚ είναι υπαρκτά, ενώ η στρατηγική ανύπαρκτη και μέγιστο ζητούμενο. Με ξεκάθαρες θέσεις.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου 2022
Επόμενο άρθροΟλοκληρώθηκε η αεροπορική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜIΝΑ ΙΙ»
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.