Το ευρωπαϊκό «γίγνεσθαι» του Εμπορίου μετά από 25 χρόνια λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Η τελική συμφωνία για το «Brexit» συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στο Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση της EuroCommerce που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, στα οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) κ. Βασίλης Κορκίδης, εκπροσωπώντας και την Ε.Σ.Ε.Ε.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Η αποκαλούμενη συμφωνία «Chequers» επιδίωξε να συμβιβάσει τις διαμάχες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μεταξύ των σκληροπυρηνικών Brexiteers και των μετριοπαθών, που ανησυχούσαν για τις πιθανές ζημίες μιας αποτυχημένης εξόδου από την Ε.Ε. Πρότεινε το ελεύθερο Εμπόριο αγαθών, όχι όμως τις υπηρεσίες, ούτε την ένταξη στην τελωνειακή ένωση. Η νέα συμφωνία διαζυγίου που καλύπτει τις 580 σελίδες, που συμφωνήθηκε, δημοσιεύθηκε μαζί με ένα σχέδιο δήλωσης, που περιγράφει, σε γενικές γραμμές, την προσέγγιση που θα ακολουθήσει κάθε πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο τη μεταβατική περίοδο έως το 2020. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ., κ. Βασίλης Κορκίδης, σχολίασε: «Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την οικονομία της Ευρώπης και αναζητούνται προγνώσεις για πιθανή επιδείνωση της «πολυκρίσης» που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., ώστε να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες, τόσο πριν, όσο και μετά τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. Αναφορικά με το «Brexit» υπάρχουν ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων, των ποτών και των μεταφορών, που προβληματίζονται με το ενδεχόμενο επιβολής δασμών. Επίσης, θολό είναι το τοπίο στα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα, αλλά και στον τουρισμό. Αντίθετα, παρατηρείται ψυχραιμία στην ναυτιλιακή αγορά και την ελληνόκτητη ναυτιλία.

Τέλος, η ερχόμενη σύνοδος κορυφής του G20 στην Αργεντινή, μεταξύ των ηγετών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ίσως εκτονώσει τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ