Το έθιμο του Κλήδονα ή οι Φωτιές του Άη-Γιαννίου, όπως έχει καθιερωθεί στην λαϊκή παράδοση, φέρει τις ρίζες του στη αρχαιότητα και αναβιώνει σε όλη τη χώρα ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Ταυτίζεται χρονικά με τους εορτασμούς του Θερινού Ηλιοστασίου και αποτελεί άλλο ένα χρονικό ορόσημο στον ετήσιο κύκλο που νοηματοδοτήθηκε διαχρονικά από την αρχαιότητα και τις παγανιστικές τελετές για την απόδοση τιμών στον φωτοδότη και ζωοδότη Ήλιο εώς τον Χριστιανισμό και τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ανήμερα της γιορτής, οι κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ανάβουν φωτιές καταμεσής του δρόμου χρησιμοποιώντας για προσάναμμα τα μαγιάτικα στεφάνια. Συνοδεία μουσικής και χορού οι νέοι πηδούν πάνω από την φωτιά, η οποία σύμφωνα με την παράδοση, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.
Τα τελευταία χρόνια το έθιμο του Κλήδονα, το οποίο είχε σχεδόν ξεχαστεί τις προηγούμενες δεκαετίες στα σύγχρονα αστικά κέντρα, έχει αρχίσει σταδιακά να αναβιώνει με πρωτοβουλία κατοίκων των γειτονιών της Καισαριανής και της Ακαδημίας του Πλάτωνα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ