Το πιο εμβληματικό αέρινο γλυκό της Ιταλικής κουζίνας. Η καλύτερη γλυκιά επίγευση μετά από ένα γεύμα ή δείπνο με ιταλικές γεύσεις. Το τιραμισού έχει να μας διηγηθεί τη δική του ιστορία. Πατέρας του τιραμισού θεωρείται ο Campeol, ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Alle Beccherie” στo Treviso, της Β. Ιταλίας, όπου επινοήθηκε το διάσημο γλυκό από τη σύζυγό του και από έναν chef. Όπως και άλλα γλυκά αριστουργήματα «γεννήθηκε» από ένα λάθος κατά την παρασκευή παγωτού βανίλια. Το όνομά του σημαίνει στα ιταλικά «Σήκωσε με».
Το 1972 έκανε την επίσημή εμφάνιση του, το τιραμισού, στον κατάλογο του εστιατορίου. Όμως οι ιδιοκτήτες του ποτέ δεν καταχώρησαν πατέντα για το γλυκό. Το όνομά του σημαίνει στα ιταλικά «Σήκωσε με». Η πρωτότυπη συνταγή, πιστοποιήθηκε το 2010 από την Ιταλική Ακαδημία Κουζίνας και είναι χωρίς αλκοόλ γιατί το επιδόρπιο προοριζόταν και για παιδιά.
Τιραμισού της νόνας
Υλικά για 4 – 6 άτομα
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
6 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1 φλιτζάνι καφέ εσπρέσο
2 πακέτα σαβουαγιάρ μπισκότα ή μπουκιές μπισκότου
100 γρ. κακάο bitter, σε σκόνη
Τρόπος παρασκευής
Σπάμε τα αυγά και σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και στο άλλο τα ασπράδια.
Στο μπολ με τους κρόκους ρίχνουμε και 5 κουταλιές άχνη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα δυνατά μέχρι να «αφρατέψει» το μείγμα.
Ρίχνουμε και το μασκαρπόνε και χτυπάμε και πάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στο δεύτερο μπολ χτυπάμε δυνατά με το σύρμα τα ασπράδια με 1 κουταλιά άχνης για μεγαλύτερη ευκολία.
Ρίχνουμε προσεκτικά πάνω από τα ασπράδια την κρέμα μασκαρπόνε και ενσωματώνουμε ανακατεύοντας με την μαρίζ απαλά.
Βάζουμε το εσπρέσο σε ένα μπολ και βουτάμε για δευτερόλεπτο τα σαβουαγιάρ, αφού τα σπάσουμε σε κομμάτια
Βάζουμε τον πάτο του γυάλινου μπολ τα μπισκότα και στη συνέχεια τα σκεπάζουμε με τη μισή ποσότητα από την κρέμα μασκαρπόνε.
Απλώνουμε 1-2 μπισκοτάκια και από πάνω βάζουμε και την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε, αν θέλουμε έχουμε πασπαλίσει με λίγο κακάο και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε τα μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες τουλάχιστον για να αποκτήσουν ωραία υφή.
Τα βγάζουμε από το ψυγείο και λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με κακάο ή espresso.