Την καρέκλα ως τα βαθιά γεράματα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Διορίστηκε, λοιπόν, με ψήφους ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής (!!!), πρόεδρος της επιτροπής Ανταγωνισμού η Βασιλική Θάνου.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μια ανεξάρτητη επιτροπή έγινε απολύτως κομματική (μέχρι το 2024), αφού και η αντιπρόεδρος αυτής της επιτροπής (Άννα Νάκου) είναι στενή συνεργάτης του Νίκου Παππά.

Μιλάμε για θεσμική τραγωδία μα και παρωδία συνάμα.

Παρωδία γιατί είναι εξόφθαλμο ότι η Βασιλική Θάνου, πρώην ανώτατη δικαστικός που μεταπήδησε στην πρωθυπουργία, επανήλθε στο δικαστικό σώμα και κατόπιν διορίστηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού, μόνο ανεξάρτητη δεν είναι κι εκ τούτου δεν διαθέτει κανένα από τα εχέγγυα ανεξαρτησίας που απαιτεί η θέση.
Όμως, το Σύνταγμα (άρθρο 101 Α, που προστέθηκε με την αναθεώρηση του 2001) προβλέπει για τα μέλη, και ιδίως για τις ηγεσίες, των Ανεξάρτητων Αρχών ότι πρέπει να διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, όπως αυτές συμπληρώνονται και από τις διατάξεις των ειδικών για κάθε Αρχή νόμων.
Στην περίπτωση της Βσιλικής Θάνου δεν πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις. Διαθέτει κομματική και πολιτική ταυτότητα και μια προϋπηρεσία που εξ αιτίας της διορίζεται στη συγκεκριμένη παχυλώς αμειβόμενη καρέκλα.

Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις και στο εξωτερικό. Το ανέφεραν χθες και οι Financial Times, υπενθυμίζοντας την ανακολουθία της ίδιας. Η οποία υποστήριζε ( σε συνεδρίαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το 2009), ότι οι συνταξιούχοι δικαστικοί δεν θα πρέπει να διορίζονται σε ανεξάρτητες αρχές, ενώ εξέφραζε τη θέση ότι «δεν θα πρέπει να επισκέπτονται κομματικά γραφεία και να αποδέχονται νέες θέσεις, ειδικά καλά αμειβόμενες όπως επικεφαλής ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών. Οι συνταξιούχοι δικαστές» έλεγε, « θα πρέπει να διαφυλάσσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά κυρίως το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος».

Τι άλλαξε από τότε; Και με ποια εξειδίκευση στο αντικείμενο που θα κληθεί να διαχειριστεί, επελέγη;  Επιπλέον,  δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι έτσι δίνει το τελικό χτύπημα στην αξιοπιστία των Ανεξάρτητων Αρχών στη χώρα μας; Αφού πρώτα τις συκοφάντησε τις άλωσε.

Τόσο πολύτιμη είναι η Βασιλική Θάνου για την κυβέρνηση;

Κι η ίδια σε βαθειά προχωρημένη ηλικία δεν αρκείται στις υψηλότατες θέσεις που κατέλαβε; Έπρεπε να εξασφαλιστεί μέχρι τα 75 της χρόνια; Δεν της έφτανε η Προεδρία του Αρείου Πάγου, ο τιμητικός τίτλος της πρώτης (υπηρεσιακής) Ελληνίδας πρωθυπουργού, η μετέπειτα θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, αλλά έπρεπε να μπει και για πέντε χρόνια στην ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

Δεν της αρκούσε η στενή φιλία της με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης; Δεν της αρκούσε ότι έμαθε το προσωπικό κινητό του πρωθυπουργού; Που την έκανε υπηρεσιακή πρωθυπουργό κι εν συνεχεία την τοποθέτησε επικεφαλής του νομικού γραφείου του;

Προφανώς όχι.

Επειδή μερικοί άνθρωποι έχουν γεννηθεί για να προσφέρουν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

Πάντα βεβαίως, σε καρέκλες του δημοσίου.

Ειδικά αυτές που έχουν μπροστά διψήφιο αριθμό και… τρία μηδενικά…

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον στηρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί την ΑΟΖ της με βάση το διεθνές δίκαιο (Στέιτ Ντιπάρτμεντ)
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.