Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος στην άτυπη σύνοδο υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην Πράγα

Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας και τη διασφάλιση της ενότητας απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα, με βάση τη Στρατηγική Πυξίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας  Νίκος Παναγιωτόπουλος στην άτυπη σύνοδο των ομολόγων του στην Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, στις 29 και 30 Αυγούστου.

Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για τις σοβαρές επιπτώσεις του πολέμου, ενώ επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών για τον τερματισμό του.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε την σημασία της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, και τη συμβολή, στο πλαίσιο αυτό, μελλοντικών προγραμμάτων, όπως οι κοινές προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού, βάσει της Πρότασης Κανονισμού της Ε.Ε. για τις Κοινές Προμήθειες και απαλλαγής τους από ΦΠΑ.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα εξαιρέσεως των κοινών προμηθειών αμυντικού εξοπλισμού από τα υφιστάμενα κριτήρια του δημοσιονομικού ελλείμματος. Εξάλλου, στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου, πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας των υπουργών ‘Αμυνας, με συμμετοχή του υπουργού ‘Αμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικοφ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τη συμπαράσταση της χώρας μας απέναντι στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, καθώς και την πάγια θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Επίσης, επεσήμανε την ελληνική συνεισφορά σε αμυντικό υλικό, ιατρικές προμήθειες και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και τη σημασία  της πλήρους εφαρμογής των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση για πρόταση αποστολής της Ε.Ε. Στρατιωτικής Συνδρομής στην Ουκρανία, για στρατιωτική εκπαίδευση, πρέπει να ληφθεί υπόψη σύνολο πτυχών και παραγόντων που αφορούν στην ανάπτυξή της.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είχε συναντήσεις με την υφυπουργό ‘Αμυνας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου ‘Αμυνας της Γερμανίας Σιέμτγιε Μέλλερ και τον υπουργό ‘Αμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ κατά τις οποίες  συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας και αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΒουλή – Τ. Θεοδωρικάκος: Κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα με την  εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Πάνω από 2.000 δενδρύλλια κάνναβης και βαρύ οπλισμό κατάσχεσε η Υποδιεύθυνση Ναρκωτικών-Έξι συλλήψεις