Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel
Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διαχείριση και αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και o κομβικός ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων της ΕΕ στην ανάκαμψη, καθώς και στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
Ο κ. Michel κατέθεσε στη συζήτηση τις θέσεις του για το ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στην ανάκαμψη της ΕΕ ειδικά στην εποχή μετά την πανδημία, αλλά και στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ και στην ενίσχυση της δημοκρατίας.
Ο κ. Τζιτζικώστας απευθυνόμενος στον κ. Michel τόνισε: «Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η πανδημία του κορονοϊού δοκιμάζει τα όρια όλης της Ευρώπης. Σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και τα μέλη της, δεν σταμάτησαν να εργάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στην πανδημία, στηρίζοντας τα συστήματα υγείας, τις θέσεις εργασίας και τις τοπικές επιχειρήσεις, αναλαμβάνοντας παράλληλα σημαντικές πρωτοβουλίες για να σταθούν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες όρθιες. Η υγειονομική κρίση ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τα όρια της σημερινής δυσδιάστατης Ευρώπης, που βασίζεται μόνο στις εθνικές κυβερνήσεις και στις Βρυξέλλες. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να αλλάξουμε αυτό το στρεβλό μοντέλο και να ενισχύσουμε τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, με την πιο ενεργή συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε παράλληλους μονολόγους μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των Βρυξελλών, αλλά να δώσει πραγματικό βήμα στους πολίτες της ΕΕ. Πρέπει να αφορά στην οικοδόμηση μιας καλύτερης, πιο ανοιχτής, λιγότερο γραφειοκρατικής, ανθεκτικής, βιώσιμης και πιο αποτελεσματικής Ευρώπης. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε όλοι μαζί την ευρωπαϊκή Δημοκρατία, πρέπει να φέρουμε την ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες. Οι τοπικές κοινωνίες είναι τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
Ο κ. Michel εξήρε τη σπουδαιότητα του ρόλου των Περιφερειών και των Δήμων στη λειτουργία της ΕΕ: «Γνωρίζω από πρώτο χέρι, έχοντας υπάρξει Δήμαρχος επί 12 χρόνια, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού που πλήττει εδώ και ένα χρόνο την Ευρώπη και τον κόσμο. Σήμερα όλοι μπορούν να κατανοήσουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους και ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη των πολιτών, σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Θέλω να συγχαρώ τις τοπικές αρχές που με την ενεργό συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας απέδειξαν την αξία τους και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν στις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Σε όλες τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, είτε πρόκειται για την προστασία των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και της Δημοκρατίας, είτε για την πράσινη ανάκαμψη και την ψηφιακή μετάβαση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να έχουν ενεργό και ενισχυμένο ρόλο και να εργαστούν στενά με τις κυβερνήσεις. Άλλωστε, διαχειρίζονται πάνω από το 30% των δημοσίων επενδύσεων και η αυξημένη συμμετοχή τους στην ανάκαμψη της Ευρώπης είναι το κλειδί για την επιτυχία. Στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι οφείλουν να είναι ισότιμοι συνομιλητές και να συνδιαμορφώσουν την επόμενη μέρα».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι η συνέλευση των εκπροσώπων των Περιφερειών και των Δήμων από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Συστάθηκε το 1994 βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με αποστολή να εξασφαλίζει τη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, καθώς και την ενημέρωσή τους για τις πολιτικές της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στους τομείς πολιτικής που αφορούν τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Τόσο τα 329 τακτικά όσο και τα 329 αναπληρωματικά μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών πρέπει να έχουν εκλεγεί ή να λογοδοτούν πολιτικά σε μια αιρετή συνέλευση της Περιφέρειας ή του Δήμου προέλευσής τους. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εθνική σας αντιπροσωπεία μπορείτε να βρείτε εδώ.