Γεύση ονείρου… Εύκολη γευστική δημιουργία που θα σας βγάλει “ασπροπρόσωπη” στην οικογένεια και σε φίλους.
Την πρώτη φορά την δοκίμασα στο Πήλιο, στην Τσαγκαράδα και ξετρελλάθηκα. Μια φίλη αντικατέστησε το κρέας με λουκάνικο Μάνης με πορτοκάλι και ομολογουμένως ήταν όνειρο και έγινε πολύ γρήγορα.
Μια ακόμα ιδέα είναι να αντικαταστήσετε το χοιρινό με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και εννοείται ότι μπορείτε να πασπαλίσετε το πιάτο με τα δικά σας αρωματικά θρούμπη, ρίγανη, γλυκάνισο, κύμινο.
Η συνταγή δική σας.
Η συνταγή του Θοδωρή δική σας.
Τηγανιά χοιρινό με κρεμμυδάκια, κρασί και μέλι
Από τον Θοδωρή Βλάχο executive chef
Υλικά
1200 γρ. χοιρινό σπάλα κομμένο σε κύβους
15 κρεμμυδάκια για στιφάδο κομμένα στην μέση
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες χωρίς την φύτρα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
1 ποτήρι κρασί γλυκό Σάμου
4 κ.σ. μηλόξυδο ή βαλσάμικο
2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο ή ανθέων
1 κ.γ. μαρμελάδα πορτοκάλι
1 κ.γ απαλή μουστάρδα
1 κ.γ. φασκόμηλο ψιλοκομμένο
αλάτι θαλασσινό
ποικιλία από φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το μέλι στα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακινώντας την κατσαρόλα, δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μην λιώσουν.
Ρίχνουμε το μηλόξυδο ή το βαλσάμικο και αφήνουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν, να απορροφήσουν τα υγρά τους και να ξεχειλίσουν αρώματα.
Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε και μισό φλιτζάνι καυτό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει τουλάχιστον 20 λεπτά αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Ρίχνουμε την μουστάρδα ανακατεύουμε ελαφρά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3 λεπτά ακόμα.
Αμέσως μετά ρίχνουμε την μαρμελάδα πορτοκαλιού και αφήνουμε για 1 λεπτό να πάρει μια βράση ανακατεύοντας ελαφρά.
Προσθέτουμε και τα καραμελωμένα κρεμμύδια ρίχνουμε το αλάτι και τα πιπέρια και συνεχίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία το βράσιμο για 12 λεπτά ακόμα, ανακινώντας που και που την κατσαρόλα.
Τέλος πασπαλίζουμε με το φασκόμηλο και αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε σε πιατέλα.