Τι να αποφύγουμε για να μην διαλυθεί η σχέση μας – Γράφει ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας

Ως ψυχολόγος συχνά έρχομαι σε επαφή με ζευγάρια που έχουν ανάγκη να ακούσουν κάποιες συμβουλές ώστε να οδηγηθούν σε μία αρμονική και επιτυχημένη σχέση. Τι θα λέγατε να το βλέπαμε από την άλλη οπτική; Δηλαδή ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες που ‘’πρέπει να ακολουθήσουμε’’ ώστε να οδηγήσουμε την σχέση μας με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της… Ιδού λοιπόν ένας οδηγός αυτοκαταστροφής για τους αμετανόητους!

Γιάννης Ξηντάρας
Γράφει ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας
  1. Να μην ακούμε τον σύντροφο όταν μας απευθύνεται. Τον αφήνουμε να μας πει ότι έχει να μας πει (αν τον αφήνουμε) για να πούμε εμείς τη δική μας άποψη.
  2. Να μην αναγνωρίζουμε πως μπορεί να έχουμε άδικο και ο σύντροφος μας δίκιο. Ποτέ μα ποτέ… Διότι εμείς είμαστε οι «φωτεινοί παντογνώστες» και έχουμε μόνο δίκιο.
  3. Να μην υποχωρούμε για κανέναν λόγο σε καμία πρόταση του συντρόφου μας. Θα γίνει το δικό μας… ο κόσμος να «χαλάσει».
  4. Να συγκρίνουμε συνεχώς την οικογένεια μας με αυτή του συντρόφου μας, τη δουλειά μας με τη δουλειά του, τους φίλους μας με τους φίλους του, τις εμπειρίες μας με τις εμπειρίες του, εντέλει τη ζωή μας με τη ζωή του ανθρώπου μας και σε όλα είμαστε καλύτεροι και ανώτεροι από τα αντίστοιχα δικά του.
  5. Να τον θεωρούμε συνεχώς πως είναι ο μοναδικός φταίχτης για οτιδήποτε στραβό μπορεί να συμβεί μέσα σε μία σχέση. Μια λάθος επιλογή, ένα αναπάντεχο γεγονός… το οτιδήποτε η άλλη πλευρά θα φταίει.
  6. Να του χρεώνουμε πως χαραμίζουμε τα καλύτερα μας χρόνια , τα νιάτα μας, το μέλλον μας…

Με αυτό τον τρόπο οι μέρες θα κυλούν, τα νεύρα θα φουντώνουν, άρα η απόσταση θα μεγαλώνει. Και…;;; Θα μένετε αναγκαστικά μαζί, για το τι θα πει η κοινωνία , ο περίγυρος, βυθισμένοι στην δυστυχία, με μόνη επιτυχία να διαφυλάσσεται τον εγωισμό σας…

Ή μήπως θα ήταν καλύτερα να το πάρουμε ανάποδα;


 

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος – Σύμβουλος Γάμου στην Αγία Παρασκευή, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή».
Προηγούμενο άρθροΤο Επιμελητήριο Τρικάλων αξιοποιεί τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του όρους Κόζιακα
Επόμενο άρθροΒόλος – Παλαιό Τρίκερι: Ένας άγνωστος παράδεισος που δεν υπάρχει ούτε στους χάρτες