Τι είπαν και τι δεν είπαν… – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει στις αγορές  πριν από την ολοκλήρωση  του προγράμματος το 2018, εφόσον υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις τόνισε ο  γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα συνεδρίου του Economist.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε πολύ αργότερα από ότι προβλεπόταν, ωστόσο  η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και το 2014, «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015, η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια».

Ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι εάν η κυβέρνηση ακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα μπορεί να είναι η επόμενη επιτυχημένη ιστορία του ESM. Τόνισε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν στην τελευταία αξιολόγηση ολοκλήρωσαν την δημοσιονομική προσαρμογή και ότι δεν επικεντρώνεται σε μέτρα λιτότητα, όπως μειώσεις μισθών αλλά στην ανάπτυξη. Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδυτές.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι εάν δεν λυθούν τα κοινωνικά ζητήματα η Ευρώπη δεν θα επιβιώσει, τονίζοντας ότι η Ελλάδα  θα βγει με σχέδιο στις αγορές.  Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα που συναντήθηκε με επενδυτές στο Λονδίνο εισέπραξε μια εξαιρετικά ικανοποιητική αντίδραση, επισημαίνοντας ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα γίνουν επενδύσεις. Μίλησε για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι είναι εντυπωσιακές, σημείωσε ωστόσο ότι αυτό που λείπει είναι οι επενδύσεις. Μάλιστα το επενδυτικό ενδιαφέρον επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Επίσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η πρόσβαση στις αγορές αλλά με στρατηγικό σχέδιο με ή χωρίς την ποσοτική χαλάρωση.  “Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι αγορές γνωρίζουν ότι είναι στοιχείο της στρατηγικής μας. Το Eurogroup έχει σκοπό να μας στηρίξει για να βγει η Ελλάδα στις αγορές. Ακόμη, εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα πετύχει καλά επίπεδα ανάπτυξης το 2017 και το 2018.

Επίσης, στην ομιλία του ανέφερε ότι “μεσοπρόθεσμα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη είναι βιώσιμη. Το μοντέλο 30 ετών πριν από την κρίση δεν ήταν βιώσιμο, προσθέτοντας ότι πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα εάν θέλουμε να αλλάξει η Ευρώπη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το κοινωνικό ζήτημα. Αν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δεν δουν την ανάπτυξη δεν θα έχουμε πετύχει τίποτα. Όποια εάν είναι η χρηματοοικονομική πολιτική θα πρέπει να ρυθμιστούν κοινωνικά ζητήματα”.  Ακόμη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι  πολύ σύντομα θα δώσουμε το σήμα ότι μπορούμε να βγει η χώρα στις αγορές”. Αναφορικά με τα δημοσιονομικά πλεονάσματα τόνισε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ υψηλά. Επίσης, άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ τονίζοντας ότι η στάση του Ταμείο είναι κάπως περίεργη καθώς βλέπει ανάπτυξη 1%, όταν το ίδιο πρότεινε τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.  Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ρίξει μεγάλο βάρος στη μεσαία τάξη, στις μεσαίες επιχειρήσεις ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο για φορολογικές ελαφρύνσεις. Πολλά ήταν αυτά που είπαν, αλλά πολλά ήταν και αυτά που δεν είπαν. Το βασικότερο που δεν είπαν, είναι εάν τελικά οι Έλληνες πολίτες θα δουν καλύτερες ημέρες…

 

Προηγούμενο άρθροΗ συνεφούλα κι οι παπάδες… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΒόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Επιδιώκουμε η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές»
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ