Θεσσαλονίκη: Την πολιτιστική διαδρομή «στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» θα χαράξει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Την πολιτιστική διαδρομή «στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» θα χαράξει το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προβάλλοντας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, σημεία από όπου πέρασε ο «Απόστολος των Εθνών», χώρους που συνδέονται με τη διδασκαλία του, αλλά και δραστηριότητες που «αγγίζουν» τη θρησκευτική και λειτουργική ζωή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιφερειακή ενότητα της Ημαθίας, καθώς το βήμα του Αποστόλου Παύλου βρίσκεται στη Βέροια.

«Κάθε περιφερειακή ενότητα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της, θα εξειδικεύσει, στη συνέχεια, τους τρόπους με τους οποίους θα συνδεθεί στην πολιτιστική αυτή διαδρομή» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, Λίνα Τουπεκτσή.

Όλα αυτά, όπως σημειώνει, θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου,  στο οποίο, εκτός από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχουν εκπρόσωποι του πολιτισμού και του τουρισμού από έξι ευρωπαϊκές Περιφέρειες της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και του Βελγίου.

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας, Δημήτρης Βαζούρας, υπάρχει συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να αποτυπωθεί στην εν λόγω διαδρομή και το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου από την Καβάλα και τους Φιλίππους. Επιπλέον, θα επιδιωχθεί η προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού και η επέκταση της διαδρομής εκτός Ελλάδας, μέσω συνεργασιών με περιοχές της Ιταλίας και της Κύπρου.

Χθες έγινε στη Βέροια η εναρκτήρια συνάντηση της πολιτιστικής διαδρομής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι ξεναγήθηκαν στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου και στις Αιγές, την πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας.

Η πολιτιστική διαδρομή «στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές ως Επενδύσεις για Ανάπτυξη και Απασχόληση- Cult-RinG».

Σημειώνεται, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Πολιτιστικές Διαδρομές χρησιμοποιούνται ως ισχυρά εργαλεία για την προώθηση και διατήρηση των κοινών και διαφορετικών πολιτισμικών ταυτοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ωφελούμενοι του έργου είναι περιφερειακές αρχές που επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη των πολιτιστικών διαδρομών, τόσο αυτών που ήδη υπάρχουν όσο και νέων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα πολιτιστικών διαδρομών που έχουν ενταχθεί στις 33 διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, είναι, μεταξύ άλλων, οι διαδρομές των Βίκινγκς, η θαλάσσια διαδρομή των Φοινίκων στη Μεσόγειο, οι δρόμοι του ελαιόδεντρου, οι περιοχές όπου βρέθηκαν ίχνη προϊστορικής τέχνης σε βράχους, η ευρωπαϊκή διαδρομή εβραϊκής κληρονομιάς, οι ευρωπαϊκοί δρόμοι του Μότσαρτ και οι δρόμοι των ευρωπαϊκών κοιμητηρίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΆμεσα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους ζητά η ΚΕΔΕ
Επόμενο άρθροΣτίβεν Χόκινγκ: Στείλτε γρήγορα αστροναύτες και φτιάξτε βάσεις στη Σελήνη και στον Άρη (γιατί αλλιώς χανόμαστε…)