Θεσσαλονίκη: Θετικό πρόσημο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Κεντρική Μακεδονία

 Θετικό πρόσημο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Κεντρική Μακεδονία διαπιστώνουν ο Σύνδεσμος μιας στάσης – One Stop Liaison Office και η Αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν, η νεοφυής επιχειρηματικότητα και η προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Περιφέρεια, κατάφεραν να διατηρήσουν την αναπτυξιακή τους πορεία, παρά τις αναταράξεις της τελευταίας διετίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Θεωρείται, άλλωστε, ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός αυτό, καθώς η επιχειρηματικότητα αποτελεί πυλώνα της οικονομίας, ενώ η προστιθέμενη αξία της είναι ακόμη μεγαλύτερη, όταν οι νεοεισερχόμενες εταιρείες εξελίσσονται σε ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και δημιουργούν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος μιας στάσης – One Stop Liaison Office και η Αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας γνωστοποιούν ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 17% αύξηση των startups το τελευταίο εξάμηνο, δραστηριοποιούνται πλέον 97 εγκεκριμένες από το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων νεοφυείς επιχειρήσεις. Την πρώτη θέση της κατάταξης σε πλήθος επιχειρήσεων και συνολικής χρηματοδότησης στην Περιφέρεια κατέχει ο τομέας των Βιοεπιστημών και ακολουθούν οι τομείς των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) που συγκεντρώνουν και το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων, του Περιβάλλοντος και της Αγροδιατροφής.

Σημειώνουν, επίσης, ότι στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων εγκρίθηκε συνολικά το 75% των αιτήσεων ένταξης των start-ups, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις οποίες οι 8 με την Ταχεία Διαδικασία (Fast-Track).

Επιπλέον, η προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων σε μία Περιφέρεια παράγει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και τονώνει πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας συνδράμοντας στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση.

Σε εθνικό επίπεδο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση των ξένων επενδύσεων, αλλά ταυτόχρονα και των νεοφυών επιχειρήσεων, σημειώνεται στην Αττική, που προσελκύει περίπου δύο στις τρεις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και startups (67%) και δεύτερη ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία σε ποσοστό περίπου 15%.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι έχει εντάξει την ενίσχυση της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας στο Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία» 2021-2027, με σκοπό την προώθηση της σύστασης και της προαγωγής της επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης και καινοτομίας για την ίδρυση και αρχική λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΡόμπερτ Μενέντεζ: Δεν θα εγκρίνω την πώληση F16 στην Τουρκία – Να εγκαταλείψει την επιθετική της στάση απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Επί ποδός οι υπηρεσίες στην Κεντρική Μακεδονία για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας