Θεσσαλονίκη: Συμβολικοί αποκλεισμοί σε κομβικά σημεία επί των εθνικών οδών από αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς μισής ώρας, από τη μία ως τη μιάμιση το μεσημέρι, προχώρησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι ίδιοι δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν θα κάνουν πίσω ούτε μισό βήμα στις βασικές τους διεκδικήσεις καθώς ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, επτά λεπτά/κιλοβατώρα στο ρεύμα, κρατική επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αποζημιώσεις στο 100%, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και φρένο στις ελληνοποιήσεις.

Ειδικότερα, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, αλλά και στα Μάλγαρα, τη Χαλκηδόνα, τα Γιαννιτσά και άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, όπου έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ τις τελευταίες ημέρες. Τονίζεται ότι αντίστοιχη κινητοποιήση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και αύριο, όπως έχουν ήδη προαποφασίσει οι συμμετέχοντες στα μπλόκα.

Στον κόμβο των Μουδανιών, επί της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο δεν προτίθεται να κάνουν κάποια κινητοποίηση σήμερα. Ωστόσο, έχουν ήδη προαποφασίσει στη γενική τους συνέλευση ότι θα προβούν σε δίωρο αποκλεισμό αύριο από τις 18.00 και στα δύο ρεύματα. Παρόμοια είναι η κατάσταση με το αγροτικό μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, όπου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προβούν και σήμερα σε τρίωρο αποκλεισμό από τις 19.00, όπως έπραξαν και χθες.

Αντίστοιχο είναι το κλίμα σε επίπεδο αγροτικών κινητοποιήσεων και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου έχουν στηθεί μπλόκα, σε συνέχεια της απόφασης που λήφθηκε χθες στην Νίκαια της Λάρισας. Σε αυτήν, υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και διοργάνωση Πανεργατικού Συλλαλητηρίου στην Αθήνα, εντός της επόμενης εβδομάδας με τρακτέρ. Βέβαια, έχουν διαμηνύσει ότι εάν μέχρι και αύριο ο πρωθυπουργός ικανοποιήσει αιτήματά τους, τότε θα παύσουν και τις κινητοποιήσεις τους.

Στο μεταξύ, για το προσεχές Σάββατο 10/2 στις 19.30, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. «Όλα είναι ανοιχτά και εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στα όσα δικαίως ζητάμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουμε σκληρότερη στάση», σημειώνει ο αγρότης Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης και προσθέτει: «παλεύουμε για την επιβίωσή μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Ο «εφιάλτης» μίας 46χρονης Γερμανίδας που έπεσε θύμα εμπορίας ανθρώπων
Επόμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης για αγρότες: Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά, να το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους