Θεσσαλονίκη: “Ρεκόρ” εξαγωγών πέρυσι και προσδοκίες για μικρή αύξηση τους και φέτος, από τους εξαγωγείς

Αυξητική τάση των εξαγωγών και το 2023 αναμένουν οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας, μετά τις εξαγωγές “ρεκόρ” του 2022, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα πενήντα τέσσερα δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια εκδήλωσης της κοπής πίτας του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης χαρακτήρισε ως “ρεκόρ” το ύψος των περσινών εξαγωγών και εξεφρασε την αισιοδοξία του και για τη φετινή χρονιά: “Πιστεύουμε ότι και το 2023 οι εξαγωγές θα σημειώσουν μια μικρή άνοδο, θα αυξηθούν λίγο παραπάνω” πρόσθεσε ο κ. Διαμαντίδης.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ υπογράμμισε ότι η αύξηση των περσινών εξαγωγών, που τις κατατάσσει ως ποσοστό στο 26% του ΑΕΠ, συνεισφέρει στα κρατικά ταμεία επιπλέον δέκα δισ. ευρώ, τα οποία, όπως είπε, μπορεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση σε έργα κοινής ωφέλειας, τόνωσης της οικονομίας, σε υποδομές και σε διάφορες άλλες δράσεις.
Ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΣΕΒΕ για εξωστρέφεια και για επιχειρηματικές συνεργασίες, για την καταγραφή των αναγκών των επιχειρήσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και στην επιτυχημένη κατοχυρωση σήματος για τα εμπορικά προϊόντα της Μακεδονίας, το σήμα : “Macedonia the Great”, το οποίο θα φέρουν όλα τα προϊόντα που παράγονται στη Μακεδονία, για την αποφυγή σύγχυσης που δεν έλυνε με απόλυτο τρόπο η Συμφωνία των Πρεσπών, με αντίστοιχα προϊόντα της γειτονικής χώρας, της Βόρειας Μακεδονίας.
“Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και παραγωγικοί φορείς είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου” τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονιας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης και συνεχάρη τους εξαγωγείς για τo ρεκόρ εξαγωγών που επέτυχαν, συμπληρώνοντας: “Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε το momentum και μπορούμε να αναμένουμε φέτος ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις”. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και στις πολιτικές της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου και για την ανάπτυξη της δραστηριότητας του, σε συνδυασμό και με την ενίσχυση της απασχόλησης.
“Πολύ πετυχημένη” χαρακτήρισε τη συνεργασία με τους εξαγωγείς ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας ότι η ΠΚΜ είναι η πρώτη περιφέρεια στη χώρα σε εξαγωγική δραστηριότητα προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
Τα συγχαρητήρια τους στους εξαγωγείς για τις επιδόσεις τους έδωσαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
“Εύχομαι το 2023 να είναι μια καλή εξαγωγική χρόνια” ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπουλου, υπογραμμιζοντας τη συνεργασια με τον ΣΕΒΕ και της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ επέρριψε ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση, διότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν προώθησε, όπως υποστήριξε, τη δημιουργία κοινής επιτροπής, σε συνεργασία με τη γειτονική χώρα, για τα εμπορικά σήματα.
Το φλουρί από την παραδοσιακή βασιλόπιτα κέρδισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής. Παραβρέθηκαν βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, ο διοικητής του Γ’ΣΣ, εκπρόσωποι φορέων, κ.α.

Φάνης Γρηγοριάδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων συμβάλλει στην τόνωση του ορεινού τουρισμού
Επόμενο άρθροΗΠΑ – Ντέιβιντ Σισιλίνι: H Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πυραύλους – Αυτή η συμπεριφορά δεν πρέπει να επιβραβευθεί με νέα F-16