Θεσσαλονίκη: Πέντε νέα “μάτια” για τον κίνδυνο πλημμύρας από τον Αξιό

Πέντε νέοι σταθμοί, δύο στην Ελλάδα και τρεις στη Βόρεια Μακεδονία που θα παρακολουθούν, σε πραγματικό χρόνο, την εξέλιξη της στάθμης του ποταμού Αξιού για την διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων, θα εγκατασταθούν από αύριο στο πλαίσιο προγράμματος Interreg.

Πρόκειται για το έργο FLOOD SHIELD Interreg IPA CBC Greece – Republic of North Macedonia, προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, που υλοποιείται με επικεφαλή εταίρο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και με στόχο την ελαχιστοποίηση των διασυνοριακών κινδύνων πλημμύρας και καταστροφών στη λεκάνη απορροής του Αξιού.
Όπως εξήγησε σε συνέντευξη τύπου ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης Στέλιος Ταμβακίδης, αν και υπάρχουν σταθμοί παρακολούθησης στις δύο χώρες, εντούτοις δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ τους. «Με τους νέους σταθμούς, θα παρακολουθούμε τον Αξιό για τον κίνδυνο πλημμύρας και όλα τα δεδομένα θα ανεβαίνουν σε μια πλατφόρμα για να βλέπουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Στα δεδομένα θα έχουν πρόσβαση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, πολιτική προστασία, εμπλεκόμενες περιφέρειες και δήμοι ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα υπολογιστικό μοντέλο έγκαιρης προειδοποίησης» πρόσθεσε.
Στην Ελλάδα οι σταθμοί αναμένεται να τοποθετηθούν αύριο στο φράγμα Έλλης, στην Ελεούσα του δήμου Χαλκηδόνος και στο ύψος του Πολύκαστρου Κιλκίς. Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδεύσεις σε ευπαθείς ομάδες για την προστασία από τις πλημμύρες και συγκροτήθηκε ομάδα κοινής διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Κύκλωμα έκλεβε οχήματα, τα «έγδυνε» και πουλούσε τα ανταλλακτικά – Συνολικά 66 κλοπές και λεία 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
Επόμενο άρθροΙσραήλ-Γάζα-συμφωνία: Το Ισραήλ αναμένει να απελευθερωθούν αύριο, Πέμπτη, οι πρώτοι όμηροι από τη Γάζα