Θεσσαλονίκη: Να μην καταργηθούν ολιγομελή τμήματα σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ ζήτησαν εκπαιδευτικοί από τον διευθυντή εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας

Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα σε Επαγγελματικά και Γενικά Λύκεια διεκδικούν εκπαιδευτικοί και τα μέλη των διοικήσεων των Γ’, Δ’ και Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κεντρική Μακεδονίας.

«Το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε τη λειτουργία περίπου 40 ολιγομελών τμημάτων, στα οποία δε συμπληρώνεται ο ελάχιστος προβλεπόμενος από τον νόμο αριθμός μαθητών, ζητούμε όμως να εγκριθούν και τα υπόλοιπα τμήματα –18 στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και 10 στη Δυτική» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Λαθήρας, προσθέτοντας ότι αντίστοιχα και σε πολλά Γενικά Λύκεια υπάρχει εκκρεμότητα αν θα λειτουργήσουν οι ομάδες προσανατολισμού.

Σύμφωνα με τις ΕΛΜΕ «σε όλα τα ολιγομελή φοιτούν 511 μαθητές οι οποίοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν ειδικότητα και τομέα ή να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία, αλλά και να εγκαταλείψουν τα σχολεία, ενώ για δεκάδες καθηγητές θα σημάνει καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας και θα βρεθούν αναγκασμένοι να ακολουθήσουν το δρόμο των ΙΕΚ και της μαθητείας».

Οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ συναντήθηκαν με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη από τον οποίο ζήτησαν να αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας πρόταση έγκρισης όλων των ολιγομελών τμημάτων, καθώς και να εγκρίνει όλες τις ομάδες προσανατολισμού από όλα τα ΓΕΛ. Εξέθεσαν επίσης τις θέσεις τους κατά της κατάργησης επιλογής στη δεύτερη ξένη γλώσσα και υπέρ της μείωσης του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με αναπηρίες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Ο κ. Ανανιάδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως θα εξεταστεί η δυνατότητα να ζητηθεί η έγκριση από το υπουργείο Παιδείας και κάποιων ακόμη ολιγομελών τμημάτων, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κάποια από αυτά που δεν εγκρίθηκαν έχουν πολύ μικρό αριθμό μαθητών.

Ερωτηθείς τι ελλείψεις έχουν καταγραφεί δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα και πως υπάρχουν κάποια κενά ειδικοτήτων κυρίως σε ΕΠΑΛ, που θα καλυφθούν σύντομα και με βάση τον σχεδιασμό για τη λειτουργία των τμημάτων.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για διαγραφή οχημάτων χωρίς την προσκόμιση Πιστοποιητικού Καταστροφής
Επόμενο άρθροΗ ΔΑΚΕ & μια πραγματική μεταρρύθμιση – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος