Λιγότερα από 2τμ μέτρα ανά κάτοικο, είναι το πράσινο στη Θεσσαλονίκη, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμος Υγείας επιβάλει για τη βιωσιμότητα των πόλεων 8 με 10τμ ανά κάτοικο, επισήμαναν ειδικοί επιστήμονες, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια βιώσιμη Θεσσαλονίκη», με αφορμή τη διαχείριση του αστικού πρασίνου και τις πρόσφατες αντιδράσεις για τις κοπές των δέντρων από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο καθηγητής της σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Θεοχάρης Ζάγκας, επισήμανε χαρακτηριστικά πως, «η Θεσσαλονίκη, είναι μια πόλη με πολύ μικρή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Όπως υπολογίζουμε, είπε, είναι κάτω απο τα 2τμ ανά κάτοικο και με πολλά περιβαλλοντικα προβλήματα όταν ο παγκόσμιος Οργανισμος Υγειας επιβάλει για τη βίο συνοπτικά των πόλεων 8 με 10τμ ανά κάτοικο και αυτό το πράσινο θα πρέπει να είπανε σωστά κατανεμημένο σε όλη την πόλη».
Ο ίδιος έκανε λόγο για κακοδιαχείριση στο υφιστάμενο πράσινο με« θανατηφόρες κλαδεύσεις μαζική υλοτομία δέντρων, χωρίς αξιολόγηση με μαζικότητα κάτι που δεν συνάδει με την υπάρχουσα κατάσταση», και υπογράμμισε πως «θα πρέπει να εφαρμόζουμε τις αρχές τις κλάδευσης και τις αισθητικής των δέντρων διότι όπως τα διαχειριζόμαστε τα βλέπουμε να καταντούν πραγματικά ξόανα μέσα στην πόλη, που οδηγεί σε κάτι παράταιρο με την αισθητική της πόλης». Κάνοντας αναφορά στις «ακακίες Κωνσταντινουπόλεως» σημείωσε πως οι λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος είχαν «ως αποτέλεσμα να προσβληθούν από μύκητα, ο οποίος διαδόθηκε πρώτα στην Καλαμαρια και πλέον δεν υπάρχει ούτε μια ακακία».
Για την ανάπλαση της έκτασης της ΔΕΘ σημείωσε πως είναι σε κομβικό σημείο και θα μπορούσε να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο του Πάρκου του Λευκού Πύργου, με το πάρκο του ΑΠΘ και να φτάσει με κάποιους διαδρόμους στο Σέιχ Σου.
Ο καθηγητής Διαχείρισης Περιβάλλοντος-Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Σάκης Κούγκολος τόνισε πως, «η εποχή μας δεν είναι όπως το 50′ και το ’60 που θέλαμε μόνο να χτίζουμε, αλλά πρέπει να μάθουμε να χτίζουμε με σεβασμό προς το περιβάλλον και να υπολογίζουμε θέματα όπως η αέρια ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και πως η ζωή του κόσμου θα γίνει καλύτερη. Σήμερα (στη Θεσσαλονίκη) υπάρχει το φαινόμενο της αστικής νησίδας. Αν βγεις έξω απο την πόλη η διαφορά θερμοκρασίας είναι τέσσερις βαθμοί χαμηλότερα επειδή η πόλη έχει πολύ τσιμέντο, πολύ άσφαλτο και καθόλου πράσινο και χώμα».
Στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο της Θεσσαλονίκης που είναι έτοιμο εδώ και 20 χρόνια και έγινε σε συνεργασία με μεγάλη ομάδα επιστημόνων αναφέρθηκε ο επισκέπτης καθηγητής Οικολογίας και Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας ΑΠΘ Κώστας Νικολάου, διευκρινίζοντας πως έχει ως στόχο, το πράσινο να είναι αυξημένο, αναβαθμισμένο και σωστά και δίκαια κατανεμημένο.
«Βασικές προτάσεις είναι, πράσινο σε όλους τους δρόμους δενδροστοιχίες παντού, πράσινο σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο απο το Καλοχώρι μέχρι και το Αγγελοχώρι, σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπως τα στρατόπεδα όλα να γίνουν πράσινο γιατί λειτουργούν ως φίλτρα για το αέρα», τόνισε ο κ Νικολάου.Ο ίδιος, ανάφερε επίσης ότι, «πρέπει να σταματήσουν οι κοπές δέντρων και να υπάρξει μελέτη για κάθε δέντρο ξεχωριστά, καθώς για παράδειγμα στην οδό Κρήτης κόπηκαν 145 δέντρα, απο τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο το 10% ήθελε κόψιμο». Ο κ Νικολάου παρουσίασε χάρτες για το πράσινο που διαθέτει σήμερα η πόλη και γι αυτό που θα πρέπει να διαθέτει στο μέλλον, με την προσθήκη μητροπολητικών πάρκων, κάλυψη ελεύθερων χώρων και την δημιουργία νέων χώρων πρασίνου.
Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου / ΑΠΕ-ΜΠΕ