Θεσσαλονίκη: Καταδίκη δύο γιατρών που ξέχασαν χειρουργική βελόνα στην κοιλιά ασθενούς

Δύο χειρουργοί καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 14 και 11 μηνών, αντιστοίχως, επειδή “ξέχασαν” χειρουργική βελόνα, μήκους 12,5 εκατοστών, στην κοιλιά ασθενούς, ύστερα από γυναικολογική επέμβαση, σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τούς έκρινε ένοχους για σωματική βλάβη από αμέλεια, ενώ για την ίδια πράξη κατέστη κατηγορούμενος κι ένας νοσηλευτής- εργαλειοδότης, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 7μηνης φυλάκισης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 59χρονη- σήμερα – παθούσα είχε υποβληθεί τον Μάιο του 2018 σε επέμβαση αφαίρεσης κυστικών μορφωμάτων από ωοθήκη, με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης.
Όπως κατήγγειλε η ίδια, μετά την επέμβαση ένιωσε φρικτούς πόνους στην περιοχή του αριστερού νεφρού και στην κοιλιακή χώρα, με τον θεράποντα γιατρό να τη διαβεβαιώνει ότι επρόκειτο για «φυσιολογικά μετεγχειρητικά συμπτώματα».
Καταθέτοντας στο δικαστήριο, η παθούσα ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες λάμβανε ισχυρά αναλγητικά φάρμακα, μέχρι που απευθύνθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους σε άλλη κλινική, όπου υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων.
Από τις ιατρικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι έφερε στο σώμα της μία βελόνα η οποία είχε εγκαταλειφθεί κατά την προγενέστερη επέμβαση. Υπό αυτές τις συνθήκες υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις για την αφαίρεση της βελόνας, αλλά η παρουσία αυτής για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό της, τής δημιούργησε νεφρική ανεπάρκεια και μόνιμη βλάβη στην υγεία της.
Απολογούμενοι οι δύο γιατροί αποποιήθηκαν των ευθυνών τους και μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για αστοχία υλικού. Η μεγαλύτερη ποινή επιβλήθηκε στον θεράποντα γιατρό, ενώ ο δεύτερος γιατρός (με την μικρότερη ποινή) παρέστη στο χειρουργείο ως βοηθός.
Οι παραπάνω ποινές ανεστάλησαν επί 3ετία, ενώ άπαντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕΦΕΤ: Συμβουλές για ασφαλή αγορά και κατανάλωση τροφίμων ενόψει Πάσχα
Επόμενο άρθροΟδηγός του ΣΕΒ για ενεργειακή εξοικονόμηση στις επιχειρήσεις