Θεσσαλονίκη: Για 31η χρονιά γιορτάζεται φέτος η ορυζοκαλλιέργεια στα Μάλγαρα. Αγωνία για το μέλλον της ορυζοκαλλιέργειας εκφράζουν οι παραγωγοί

Περισσότεροι από δυόμισι τόνοι ρύζι και δύο χιλιάδες ρυζόγαλα θα μοιραστούν στη «Γιορτή Ρυζιού» που διοργανώνεται για 31η χρονιά φέτος στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, όπου η ορυζοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 85% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης στην Ελλάδα.

      Η αυλαία για τη «Γιορτή Ρυζιού» (θα φιλοξενηθεί στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου της περιοχής), που είναι αφιερωμένη στους περίπου 3.000 ρυζοκαλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής, ανοίγει την προσεχή Πέμπτη και ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ κατά τη διάρκειά της, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις σχετικές με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

    Η δωρεάν διανομή ρυζιού, όπως και αυτή του ρυζόγαλου, θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 9-10 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, το Σάββατο θα μοιραστεί το ρύζι σε σακουλάκια του κιλού, στη διάρκεια της μουσικοχορευτικής βραδιάς, με ακούσματα και παραδοσιακούς χορούς από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τον Πόντο (20.30). Την Κυριακή θα γίνει η διανομή του ρυζόγαλου, στη διάρκεια της μουσικής βραδιάς (ώρα έναρξης 21.00).

     Τη «Γιορτή Ρυζιού» διοργανώνει το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων και όπως υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του, Χρήστος Μπαξεβάνης, «εκτιμάμε ότι θα τιμήσουν τη γιορτή μας περισσότερα από 1.500 άτομα, όταν στην περσινή αντίστοιχη διοργάνωση, οι επισκέπτες ανήλθαν σε 1.000».

   Όπως είπε ο κ. Μπαξεβάνης, το χωριό των Μαλγάρων, που είναι το πρώτο στην παραγωγή ρυζιού στην Ελλάδα, σε σχέση τον πληθυσμό του, «πραγματικά πλημμυρίζει με κόσμο και βοηθά στην τοπική κοινωνία. Οι ταβέρνες και τα μαγαζιά της περιοχής, ήδη έχουν προνοήσει και ενίσχυσαν το προσωπικό τους, αφού πραγματικά κάνουν χρυσές δουλειές» υπογράμμισε.

Κραυγή αγωνίας για την ορυζοκαλλιέργεια από τους παραγωγούς

    Στο μεταξύ, την αγωνία του για το μέλλον της ορυζοκαλλιέργειας εξέφρασε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουϊμτζής, ο οποίος υπογράμμισε ότι για τρίτη χρονιά φέτος η τιμή πώλησης κυμαίνεται κάτω από το κόστος παραγωγής και τόνισε ότι ποσοστό 15% των παραγωγών έχουν εγκαταλείψει την ορυζοκαλλιέργεια και παλεύουν πια με βαμβάκι, τριφύλλι και καλαμπόκι. «Δυστυχώς, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές των παραγωγών που λένε “δεν πάει άλλο” και ψάχνουν να βρουν άλλες καλλιέργειες, πιο ασφαλείς και προσοδοφόρες» επισήμανε. «Η έλλειψη κεφαλαίου κίνησης, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, μας οδηγούν σε αδιέξοδο. Εκτιμώ ότι οι μικροί και μεσαίοι ορυζοπαραγωγοί δεν θα αντέξουμε για περισσότερο από δύο χρόνια ακόμη, εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα», πρόσθεσε ο κ. Κουϊμτζής.

       Σύμφωνα με τον ίδιο, ένφλοιο το προϊόν ρυζιού πωλείται στην τιμή 25 – 27 λεπτών το κιλό, όταν η μέση τιμή θα έπρεπε να διαμορφώνεται στα 30 – 35 λεπτά το κιλό, αφού το κόστος παραγωγής κυμαίνεται σε 28 – 29 λεπτά το κιλό.

       Για την αντιστροφή της δυσμενούς αυτής κατάστασης, ο κ. Κουϊμτζής επισήμανε: «Θα πρέπει επιτέλους να μπει φρένο στις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, κυρίως ασιατικές, που είναι αδασμολόγητες και αφορούν σε προϊόντα μη ιχνηλάσιμα». Πρόσθεσε δε ότι «δεν υπάρχει κανένας έλεγχος πουθενά, με αποτέλεσμα ξένο προϊόν να βαφτίζεται ελληνικό και οι Έλληνες καταναλωτές να βάζουν στο τραπέζι τους αμφιβόλου ποιότητας ρύζι».

Το 85% του ρυζιού είναι «made in» Κεντρική Μακεδονία

    Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον κ. Κουϊμτζή, παράγεται το 85% του ρυζιού στην Ελλάδα, με την καλλιεργούμενη έκταση, κυρίως στην περιοχή της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, να υπολογίζεται σε περισσότερα από 200.000 στρέμματα και την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε ισάριθμους τόνους, αφού η απόδοση είναι περίπου στα 1.000 κιλά ανά στρέμμα. Το υπόλοιπο 25% καλύπτεται από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στις Σέρρες, όπου σπέρνονται 35.000 στρέμματα, με την απόδοση να υπολογίζεται στα 630 κιλά ανά στρέμμα, ενώ συνολικά στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 300.000 στρέμματα, με την παραγωγή να διαμορφώνεται σε 257.000 τόνους.

    Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας τόνισε ότι «όχι μόνο είμαστε αυτάρκεις στην Ελλάδα σε επίπεδο ρυζιού (το 80% των Ελλήνων επιλέγει ελληνικό ρύζι), αλλά εξάγουμε και σε ποσοστό 80%, σε Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τουρκία και Συρία, ενώ γίνονται σοβαρές προσπάθειες να ανοίξουν οι πόρτες για ΗΠΑ και Σκανδιναβικές χώρες».

     Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μαλγάρων ιδρύθηκε το 1980 από ανθρώπους με αγάπη για τον πολιτισμό και την παράδοση και αμέσως άρχισαν την προσπάθεια, ώστε να εμπλουτιστεί η πολιτιστική δραστηριότητα του χωριού, μεταξύ άλλων, με χορούς, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις ζωγραφικής.

 Το 1984 η συνεργασία με τους αγροτικούς συλλόγους του χωριού καθιέρωσε τη Γιορτή Ρυζιού Ν. Μαλγάρων, η οποία μετατράπηκε σε θεσμό, ενώ από το 1987 διοργανώνεται υπό την εποπτεία της κοινότητας Ν. Μαλγάρων. Το 1998 ιδρύθηκε το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Μαλγάρων σαν συνέχεια του Πολιτιστικού Συλλόγου.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΗΠΑ: Νέα τροπική καταιγίδα σχηματίστηκε στα ανοιχτά των Μικρών Αντιλλών, εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί σε κυκλώνα
Επόμενο άρθροΕπιστροφή στην κανονικότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ