Θεσσαλονίκη: Ένταση στη δίκη για τη δολοφονία του 59χρονου κτηνοτρόφου Δημ. Γραικού

Με ένταση συνεχίστηκε η δευτεροβάθμια δίκη για τη δολοφονία του 59χρονου κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού, το πτώμα του οποίου βρέθηκε, τον Μάιο του 2019 – δυόμισι χρόνια μετά την μυστηριώδη εξαφάνισή του – θαμμένο κοντά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης.

Ως δράστης του εγκλήματος κάθεται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης ο 50χρονος ιδιοκτήτης της κτηνοτροφικής μονάδας και κρεατέμπορας, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα της αποδεικτικής διαδικασίας που συνεχίζεται με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας, ο γιος του θύματος κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του κατηγορούμενου, με την παρέμβαση των αστυνομικών να αποτρέπουν τα χειρότερα. «Θα σε κανονίσω. Αφήστε με λίγο μαζί του» φώναξε πριν απομακρυνθεί από την αίθουσα.
Νωρίτερα, ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε ότι το έγκλημα έγινε για χρηματικές οφειλές του κατηγορούμενου προς τον πατέρα του. «Υπήρχε μια οφειλή 60.000 ευρώ. Ο πατέρας μου τον επέλεξε γιατί είχε κάποια χρέη και αυτός έδινε και “μαύρα” λεφτά. Φημολογείται ότι του έδωσε έναν φάκελο με μετρητά αλλά ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που του όφειλε» είπε και πρόσθεσε: «Τον σκότωσε γιατί δεν ήθελε να του δώσει τα υπόλοιπα λεφτά. Ο πατέρας μου θα τα διεκδικούσε τα χρήματα όπως και να έχει».
Είχε προηγηθεί η κατάθεση της χήρας του 59χρονου κτηνοτρόφου η οποία απέδωσε το έγκλημα σε οικονομικές διαφορές. «Ο σύζυγός μου μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε ότι θα πάρει αυτά τα χρήματα που του χρωστούσε ο κατηγορούμενος. Ήταν οι κόποι μιας ζωής» ανέφερε μεταξύ άλλων. «Πίστευε ότι διέπραξε το τέλειο έγκλημα» κατέθεσε η ίδια, σε άλλο σημείο, αναφερόμενη στον 50χρονο καταδικασμένο.
Η διαδικασία συνεχίζεται με καταθέσεις μελών της οικογενείας του θύματος. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετές μέρες.

Το ιστορικό της υπόθεσης
Η υπόθεση παρέμενε «γρίφος» επί δυόμισι χρόνια για τις διωκτικές αρχές. Ο άτυχος κτηνοτρόφος είχε εξαφανιστεί στις αρχές Νοεμβρίου του 2016, όταν εθεάθη για τελευταία φορά στο σφαγείο της Χαλάστρας, απ’ όπου φέρεται να αναχώρησε με το αγροτικό του αυτοκίνητο. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του, ενώ ακολούθησαν πολύμηνες έρευνες που απέβησαν άκαρπες.
Η δικογραφία επρόκειτο να οδηγηθεί στο αρχείο με την ένδειξη «αγνώστων δραστών», αλλά ο εισαγγελέας Εφετών δεν ενέκρινε την αρχειοθέτηση, ζητώντας να διενεργηθεί νέα έρευνα. Το μυστήριο λύθηκε τελικά, όταν με τη συνδρομή επιστημόνων του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ που -κατόπιν υπόδειξης των αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης- «σάρωσαν» με ειδικά μηχανήματα την περιοχή γύρω από την κτηνοτροφική μονάδα του κατηγορουμένου. Αρχικά εντοπίστηκε θαμμένο το αγροτικό αυτοκίνητο του θύματος και στη συνέχεια, σε άλλο σημείο, η σορός του, που έφερε κακώσεις από αλλεπάλληλα χτυπήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑποχώρησε η ομάδα Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – Η επιστολή των 57 μελών της ΚΕ
Επόμενο άρθροΠόλεμος στην Ουκρανία: Κοντά στην Αβντιίβκα, χωράφια “σπαρμένα με πτώματα” Ρώσων στρατιωτών