Σε σίριαλ… έχει μετατραπεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για την διεύρυνση της χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.
Μεγάλο αγκάθι για τη δραματική καθυστέρηση αποτελεί η δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έχει προτείνει στους δανειστές να υπάρχει ένας Ειδικός Επαγγελματικός Λογαριασμός μέσω του οποίου θα πληρώνονται ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ο ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι προμηθευτές, τα ενοίκια, η μισθοδοσία, οι ΔΕΚΟ καθώς επίσης και οι νέες ρυθμίσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες και το ποσό που απομένει να μπορεί να το κατάσχει στο Δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές αντιδρούν προβάλλοντας ως επιχείρημα την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, εκτιμώντας ότι με τη δημιουργία ενός Ειδικού Επαγγελματικού Λογαριασμού δεν θα μένει ούτε ευρώ για να κατάσχει στο κράτος για παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Την ίδια στιγμή, σε εξίσωση για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί το νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις. Η κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση προτείνει η φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων, εντός ή εκτός συνόρων, προκειμένου να γλιτώσουν τις ποινικές διώξεις, να φτάνει το 50% αν δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος, το 55% αν ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και στο 60% αν ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε με τους δανειστές τον Νοέμβριο του 2015, συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου και ακόμη δεν ε΄χει κατατεθεί στη Βουλή. Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν να εννοηθεί ότι το νομοσχέδιο «κολλάει» στην άρνηση των ξένων τραπεζών, οι οποίες δεν θέλουν να επιστρέψουν τα ελληνικά κεφάλαια στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.